Presztízsmeccsek zajlanak a három osztályban összesen 23 együttest versenybe szólító hajdú-bihari tenisz csapatbajnokság minden találkozóján.

Az elitliga rájátszásában a Liget TC és a DEAC Old Boys, valamint a DEAC 2010 és a Real Team II. küzdött a hétvégén.

Az egyetemista klubok korosztályos magyar bajnokokat is szerződtettek.

A tinilány nyerte az éljátékosok meccsét - Fotók: tenisz-palya.hu

 

Árvay Sándor írása * Telt ház van a nagyerdei tenisztelepen vasárnap délután: mind a 13 pályán csapatbajnoki mérkőzések zajlanak. Megtelik a Teniszke presszó árnyas terasza, de hátsó pályáknál is sokan húzódnak a napernyők mögé. Nem csak a csapatok tagjai, de a sportágat szerető szemlélődők is. Prezstízscsaták zajlanak, elit vendégszereplőkkel kiegészítve.

A DEAC 2010-ben az immár fóti Future TT színei szereplő U18-as korosztályos magyar bajnok Matkó Réka „hazajárónak” számít, hiszen az egyetemi klubból indult pályája, s most is két családtag szerepel még a csapat névsorában: testvére, Zoltán és az édesapjuk. A két ifjú Matkó hozta is a kötelezőt: egyesben és párosban (más-más partner oldalán) nyertes meccsel zárták a játéknapot, s örülhettek a Real Team II. elleni fölényes győzelemnek.  

Dankó Vanesa is élt a speciális hajdú-bihari csapatbajnoki szabállyal, hogy férfiak és nők egyaránt szerepelhetnek az együttesekben. A 16 éves korosztály magyar bajnoki címét védő tinilány hetek alatt „hozzáöregedett” mostani csapatához, a DEAC Old Boys néven szereplő társulathoz. Melyben többek között szerepel ismert sebész (dr. Orosz László), tapasztalt ügyvéd (dr. Léka Andor), húszszoros orvos-világbajnok teniszező (dr. Bágyi Kinga) is.

 

20200906 154622

 

De valóban: hogyan lett a Vasas ifjú bajnoknője a megyei I. osztályban szereplő debreceni szeniorok csapatának éljátékosa?

A választ az édesapa, Dankó Gyula adja meg, aki a pálya szélén igencsak aktív szereplője a beszélgetéseknek, sok helybéli parolázik vele, s noha dicsérik lányának játékát is, leginkább a futballról beszélgetnek vele.

– Debrecenben nőttem fel, s a labdarúgás volt a mindenem. Kötődtem Lokihoz is, de a munka miatt hamar külföldre kerültem, két évtizeden át Spanyolországban éltünk, Vani is ott született, Benidornban. Ebből adódik, hogy a családnévben megőrizte a magyar változatot, a keresztneve viszont a spanyol anyakönyvi kivonatnak megfelelő. Három éve hazaköltöztünk, lányom azóta játszott a Budai Tenisz Centrumban, most a Vasas színeiben, és Simara János egyengeti edzéseit. Debrecenhez erős a családi, rokoni kötődésünk, azért aztán, amikor gyerekkori barátom Kertész Attila felvetette, hogy szerepeljünk az ő csapatukban, akkor örömmel mondtunk igent.

(A barátról annyit illik tudni, hogy a WTA rangsorban 4. helyig is eljutott Konta Johanna közeli hozzátartozója a teniszezőnő édesanya, a Debrecenből származó dr. Kertész Gabriella ágán … Johanna nagypapája pedig az a Kertész Tamás, aki kétszeres válogatottként 1961-63 között futballozott a Lokiban, majd az 1983/84-es szezonban edzőként is dolgozott a debreceni csapatnál.)

De térjünk vissza Dankó Vanesára (áprilisban volt 15 esztendős), aki a vasárnapi rangadón az éljátékosok mérkőzésén 4:6, 6:3, 10-7-re verte ellenfelét, aki életkorát tekintve az ifjú szeniorok kategóriájába tartozik, ám így is dupla annyi idős, mint vetélytársnője. A 32 éves Kollár Péter OB II-es tapasztalattal, komoly versenyrutinnal rendelkezik, s ezen a szinten ritkán élte át, hogy valaki így megszorongassa, sőt… nem csupán éles harcra kényszerítette, hanem – az ifjak esetében feltétlenül megsüvegelendő módon – végig hatalmas erővel küzdött, akkor is, mikor hátrányban volt, amikor nem neki állt a sorompó. Épp ezért tudott fordítani.

 

dank debrecen

 

A tinilány így értékelte a nemek közötti csatát.

– Nem tudom, hogy ő játszott-e már tétmeccset nők ellen, de nekem ez volt az első ilyen megmérettetésem. Edzésen, persze, gyakorta kerül szembe az ember fiúkkal, de a hivatalos mérkőzés mindenképpen más. Volt is gondom bőven, hogy megszokjam kemény, de némiképp „régies” játékát. Ráadásul „nem engedte”, hogy érvényesíteni tudjam a saját stílusomat, így nagy csata alakult ki, különösen az első játszmában. A másodikban sikerült egyenlítenem, de a szuper tie break során sem tudtam nagyobb előnyt kiharcolni, 3-3 és 6-6 állásnál fordultunk, s csak ezután léptem meg. Élveztem a játékot, komoly erőfeszítésre kényszerített Péter, kínlódnom kellett minden pontért, sokat hibáztam is.

Ez utóbbi ütéseit alkalmanként „titkos” megjegyzésekkel kommentálta az ifjú hölgy, s a vájt fülű (spanyolul értő) közönség sejthette, hogy nem feltétlenül az elégedettség tört elő belőle. A publikum, persze, nem ezért emlékezik a fiatal teniszezőnő fellépésére, hiszen ritkán látott, élvezetes mérkőzést láthatott.

Hogy lesz-e folytatás? A nézők között szóba került, hogy a Szuper Ligába most feljutott DEAC felnőtt női csapatán is sokat segítene a családja révén debreceni kötődésű Vanesa.

 

lka dank gyulaDr. Léka Andor és Dankó Gyula

 

Az a mezőny, persze, más kávéház. Az ellenfeleket tekintve, s a vendégjáték feltételeinek kidolgozása szempontjából is. A 2021-es esztendő még messze van, de lehet róla beszélni… – ebben maradtak a felek, amikor a szülők és a csapat vezetői a mérkőzés végén kezet nyújtottak egymásnak.

Addig is álljon itt a vasárnapi meccs tényszerű statisztikája: a DEAC Old Boys együtteséből Dankó Vanesa, dr. Orosz László, Kertész Attila és Redmer de Boer Gerbrant, valamint az dr. Orosz, de Boer Gerbrant duó és a Kertész, dr. Léka Andor páros nyert, míg a Liget győztes meccseit Herter Bálint, Aranyi Ágnes, és a Szombati Zsolt, Kiss Ákos páros jegyezte.  

A bajnoki címért zajló harc azonban még nyílt, a rájátszás harmadik, záró  fordulója szeptember 20-án lesz Liget-Real Team és DEAC 2010-DEAC Old Boys mérkőzésekkel.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső