Nyomtatás

A tenisz-palya.hu és a 24.hu írásait követően sokan érdeklődtek, ezért a Tiszta Tenisz Facebook csoport kronologikusan összefoglalta, hogy mi történt a budapesti versenyrendezés terén az elmúlt években. 

Az egyenlő elvek alapján szerettük volna a szövetségi álláspontot követő Hajrá Magyar Tenisz Fb-oldal írását is közzétenni, ám ott utolsóként a május 6-i békéscsabai közgyűlési beszámoló, illetve az Index.hu szintén májusi cikke szerepel, amelynek címe: Megszüntette a bíróság az eljárást a teniszszövetség ellen.

 

A Tiszta Tenisz FB-csoport írása úgy vezeti fel az alább változtatás nélkül idézett össsszefoglalóját: "Ebből mindenki jobban megértheti, hogy miért vagyunk elkeseredve, és miért állunk értetlenül Richter Attila főtitkára ténykedése előtt".

2018-ban kezdődött a történet, amikor a Magyar Tenisz Szövetség egy szakmai anyagában egyértelműen kinyilvánította, hogy nem kívánják meghosszabbítani azt a hároméves szerződést, amelyet a februári budapesti fedettpályás WTA-verseny rendezésére kötöttek egy amerikai céggel (IMG), és amely 2019-ben jár le.

Az egyik fő indok az volt, hogy nem szerencsés a februári időpont, hiszen a kiemelkedő játékosok többsége ekkor az azonos héten rendezendő dubaji tornán játszik, emellett pedig a költségek szempontjából is kedvezőbb egy szabadtéri verseny rendezése.

Ezzel párhuzamosan a Magyar Tenisz Szövetség egy füves WTA-verseny Magyarországra hozataláról kötött szerződést. Tették mindezt kormánygarancia nélkül, és a mai napig kérdéses az is, hogy milyen testületi jóváhagyás alapján állapodtak meg, illetve azt sem lehet tudni, hogy később milyen pénzügyi és erkölcsi károkat okozott a Magyar Tenisz Szövetség számára a szerződés felbontása. Ez az ügy nagy felzúdulást keltett teniszkörökben, mi is többször szót emeltünk a füves pályás torna ellen, hiszen finoman szólva sem tűnt gazdaságosnak és szakmailag indokoltnak a megrendezése.

A magyar kormány közben minden szempontot mérlegelve úgy döntött, hogy a Római Teniszakadémián korábban megrendezett nagyhagyományú Hungarian Grand Prix WTA-verseny kerüljön vissza Budapestre 2019-től 2023-ig, erről pedig kormányhatározat is született.

2019 nyarán ennek ellenére sem sikerült megrendezni a versenyt, a Magyar Tenisz Szövetség arra hivatkozott ugyanis, hogy a Hungarian Grand Prix megrendezése kapcsán a jogtulajdonos Márky Jenő nem adott kellő időben tájékoztatást számukra, így nem tudták segíteni a folyamatot. Ennek következményeként is Márky Jenő versenyére 2019-ben a korábbi évekhez hasonlóan Bukarestben került sor.

A 2020-as megrendezésre ezek az indokok már nem állhattak fenn a szövetség részéről, illetve a WTA Tour számára is minden szükséges dokumentum határidőre le lett adva a Hungarian Grand Prix kapcsán. Ehhez képest a WTA hivatalos naptárában még most, 2020 januárjában is a korábbi, februári fedettpályás verseny szerepel budapesti tornaként. A WTA tájékoztatása szerint amíg az IMG nem mondja vissza versenyt, addig ők élveznek elsőbbséget, hogy Budapesten versenyt rendezzenek, és más nem léphet a helyükre.

A szövetség állítja, nincs közük az IMG-torna napirenden tartásához, ám a helyzet igencsak ellentmondásosnak tűnik, hiszen az MTSZ főtitkára, Richter Attila szerepel az esemény tornaigazgatójaként. A napokban pedig az is kiderült, hogy a főtitkár aktív szerepet vállalt a torna helyszínének keresésben a közelmúltban.

Kívülről mindenesetre nehezen érhető, hogy a Magyar Tenisz Szövetség főtitkára miért nem azért fáradozik, hogy a kormány döntésének megfelelően, a magyar játékosok érdekeit figyelembe véve egy hazai jogtulajdonú torna megrendezését segítse elő."

FaLang translation system by Faboba