A cím második felében jelzett információ nem az idei küzdelmekre utal, hanem egy 58 évvel ezelőtti eseményt idéz fel annak kapcsán, hogy elérkezett a 2019-es csapatbajnoki eredményhirdetések ideje.

A két legszorgosabb vidéki városban, Debrecenben és Kecskeméten november 21-én, illetve 22-én tartják az évzáró ünnepi összejövetelt, a díjkiosztást.

 

A Hajdú-Bihar megyei teniszéletet koordináló A Mozgó Cívisért Egyesület november 21-én, csütörtökön tartja hagyományos eredményhirdető gáláját. A szokás szerint előbb a csapatkapitányok gyűlnek össze baráti beszélgetésre, értékelni a szezont, megvitatni a tapasztalatokat, előadni a változtatással kapcsolatos javaslatokat, előkészíteni a 2020-as szezont. A szakmai tanácskozás után jön a vacsorával egybekötött díjkiosztó gála. A helyszín ezúttal a Régi Posta Étterem, kezdés 17.30, illetve 19.30.

Kecskeméten egy nappal később, november 22-én lesz az évzáró összejövetel.

Ennek kapcsán idézzük fel a Petőfi Népe Sportja 1961. november 18-án megjelent számának tenisszel kapcsolatos írását – melyre a kecskeméti Bebők Márta hívta fel a tenisz-palya.hu figyelmét.

Az 58 évvel ezelőtti írás arról számolt be, hogy 1961 nyarán befejeződött a Széktói teniszstadion építkezése, így lehetőség nyílott, hogy nagyobb létszámú teniszezőt foglalkoztassanak.

”A Kilián-mozgalom alkalmasnak bizonyult arra, hogy a tenisz számára is propagandát fejtsen ki, és sok fiatal megismerkedését tegye lehetővé ezzel az eddig meglehetősen szűkkörű sportággal” – olvashattuk a cikkben.

Lám, a sorok között bújt meg a lényeg, ami közel hat évtized távlatából is rávilágít arra, miként kezelte a szocialista állam közvetlenül a II. világháború után a teniszt. Úri passziónak, fehér sportágnak tartották. Ám Asbóth József és Körmöczy Zsuzsa egyéni Roland Garros-győzelmei , nagy nemzetközi sikerei némiképp oldották a fagyos itthoni légkört, s a hatvanas években már a teniszpálya-építés sem volt ördögtől való. Sőt: mint láthattuk a csapatok névsorából, Kecskeméten Állami Áruház nevű csapat is alakulhatott.

A város első bajnokságában nyolc együttes vett részt. Mint megtudtuk, „alapfokú, fél DC-rendszerű” küzdelmek zajlottak, s az első helyet veretlenül a Honvédkórház első számú csapata szerezte meg. A további sorrend: 2. Kísérleti Gazdaság, 3. Honvédkórház II., 4. Építők, 5. tanárok, 6. Kísérleti Gazdaság II., 7. Állami Áruház, 8. Kísérleti gazdaság III.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső