Nyílt nappal mutatkozik be a MAFC teniszszakosztályában Pákai Norbert és csapata.

A Game Tennis Teamtől kivált szakember és kollégái nemcsak az egyetemi teniszbajnokság rangját szeretnék visszaadni, de eredményes versenyzőket is nevelnének a Bogdánfy utcai sporttelepen.

Gy. Szabó Csilla írása * A szabadtéri idény kezdetével a Budapesti Műszaki Egyetem sporttelepén is új lendületet vesz a teniszélet. A MAFC teniszszakosztályának vezetőedzői posztját nemrégiben Pákai Norbert vette át, aki a tőle megszokott elhivatottsággal vágott bele az új kalandba.  

Április 27-én, szombaton nyílt napra várják az érdeklődőket a Bogdánfy utcai sporttelepen. Kicsiket és nagyokat egyaránt. A kaposvári születésű szakember ugyanis az egyetemin túl, a hobbi- és a versenyteniszt ugyanúgy meg szeretné erősíteni – a sportág hazai legnagyobb problémájának, több más szakemberhez hasonlóan, ő is a megfelelő bázis hiányát tartja. Különösen az utánpótlás-korosztályokban.

Pákai Norbert néhány éve még a Game Tennis Team munkatársaként oktatta a tehetséges fiatalokat. Egy évvel ezelőtt a Bikás Parkban található pályák üzemeltetője azonban egy másik tenisziskolának adott megbízást, így ők egyik napról a másikra az utcán találták magukat. Valóságos kálvária kezdődött a kis csapat számára, amely a tavaszt az ELTE Mérnök utcai sporttelepén kezdte meg, de télen már ott sem jutott nekik hely. Kénytelen kelletlen kettévált a gárda, Bozsik Attila a Hauszmann utcában, Pákai Norbert pedig a Bogdánfy utcában folytatta. Előbbi, a Game Tennis Team nevet megtartva a jövőben utánpótlásnevelő egyesületként kíván dolgozni, utóbbi pedig a patinás műegyetemi klubnál kezdi újra.

Viszontagságos esztendő áll mögöttünk, s most nagy örömmel tölt el bennünket, hogy meg tudtunk állapodni a MAFC teniszszakosztályának vezetőjével, Kószó Tamással – tájékoztatta honlapunkat a részletekről Pákai Norbert, akit Szamos Gergő, Nagy Judit, Fricska Fanni, Csillag Levente és Tóth Csongor kísért el a Bogdánfy utcába. – A gyerekek többsége Attilával maradt, így most szinte a nulláról kezdjük az építkezést. Az egyetemi tenisz természetes adottság, ami mellett a versenyteniszre is nagy figyelmet szeretnénk folytatni, hiszen ideálisak a feltételek. Az atlétikai pályán túl, a Tüskecsarnokban uszoda, squash, konditerem, büfé, és tágas parkoló is található. Hazai szinten ritka az ilyen bőség a létesítmények terén. Most tárgyalunk a tornaterem kemény borításáról, ha ez megvalósulna, akkor már nem is kívánhatnánk ennél többet. Még nemzetközi csapatokat is fogadhatnánk.

A szakember persze elismeri, hogy a nagyszerű háttér és a kínálkozó lehetőség egyben nagy feladatot is jelent. Gondolkodhatnának kicsiben, ám ők inkább a lehető legmagasabb szintre szeretnék a műegyetemisták teniszét felfuttatni. Az alapok ezen a téren is megvannak, hiszen a karok közötti bajnokságoknak nagy hagyományai vannak, s a tanórákon is megfelelő szintű teniszoktatás folyik. S hogy mennyire komolyan gondolják mindezt, arra remek példa, hogy május 25-én megrendezik a  BEFS Universitas teniszbajnokságot, a Budapesti Egyetemi−Főiskolai Sportszövetség támogatásával. Harminc-negyven évvel ezelőtt még nagy hagyományai voltak ezeknek a versenyeknek, az új felállású MAFC teniszszakosztálya pedig ezeket a tradíciókat kívánja újjáéleszteni.  

– Azzal, hogy kettészakadt Game Tennis Team, a sportág csak nyert, hiszen Attila kiváló szakember, két helyen, kétszer annyi gyereket tudunk majd magas szinten oktatni – értékeli kálváriájuk kedvező lezárását Pákai Norbert, aki szerint a hazai utánpótlás-nevelés gyengélkedésének egyik oka a magyarországi felnőtt pénzdíjas versenyek hiánya. A teniszezőként Kaposvárott, majd az MTK-ban játszó Pákai úgy véli, a fiatalok számára nagy vonzerővel bírna, ha Magyarországon is befuthatnának egy szerény megélhetést biztosító karriert. – Ennek köszönhetően mindenképpen bővülne a magasszintű munkához szükséges bázis, a feltörekvő fiatalok előtt pedig ott lenne egy réteg, amelyen gyakorlatilag felnőhetnének.

Pákai Norbert a tömegek bevonását egyelőre kicsiben, a MAFC sporttelepén kísérli meg, ahol első lépésként az egyetemi bajnokságok rangját kívánják visszaadni. Ezzel pedig a 18-20 éves korban jelentkező igen nagyarányú lemorzsolódás ellen vehetik fel a harcot. A lehető legbékésebb eszközökkel.  

MAFC-info

Kezdés: április 23.
Nyílt nap: április 27., szombat 10-16 óra között
Sporteszközöket minden korosztálynak biztosítanak
Érdeklődés: mafctennis@gmail.com
Telefon: 30/886-6635

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső