Egyáltalán nem ritkaság, ha színmagyar duó szerepel a Grand Slam tornán.

A közelmúltban a sajtóban megjelent téves információkra reagált a három legenda családja.

Az 1947-es Roland Garros küzdelmein Körmöczy Zsuzsi és Asbóth József vegyespárosa elődöntős volt

Alulírottak sajnálattal és szomorúan értesültünk több sajtóorgánumban a közelmúltban megjelent, a magyar tenisz korábbi nemzetközi és hazai bajnokait, nagyságait, halhatatlanjait ért megalázó és pályafutásukat semmibe vevő információkról.

Nevezetesen azon kijelentésről, miszerint a magyar teniszsport kizárólag 1996-ban egy alkalommal, és ezt követően csupán az idei Ausralian Open-en tudott színmagyar vegyes párost kiállítani.

Mint Körmöczy Zsuzsa, Asbóth József és Gulyás István, vagyis Magyarország eddigi Grand Slam bajnokainak és döntőseinek családjai, sporthagyatékainak képviselői ezúton fejezzük ki felháborodásunkat a félrevezető állítások kapcsán.

Egyúttal szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarország 1938 óta indít vegyes párosokat Grand Slam tornákon. Akkor Wimbledonban Paksy Margit és Szigeti Ottó képviselte a nemzeti színeket. A Roland Garros-on 1939 óta volt jelen magyar vegyes páros, és 1947-ben Körmöczy Zsuzsa és Asbóth József (hazánk máig egyetlen egyéni Grand Slam bajnokai) mai napig a magyar teniszsport legnagyobb vegyespáros sikerét elérve elődöntőt játszott és bronzérmes helyezést ért el! Körmöczy Zsuzsa öt különböző magyar vegyespáros tagjaként szerepelt - Asbóth József, Stolpa-Ádám András, Fehér Kálmán, Gulyás István és Sikorszky István oldalán.

Mind a fenti tenisznagyságok és mindazok nevében, akik pályafutásuk folyamán valaha képviselték Magyarországot a legrangosabb nemzetközi versenyeken, ezúton szeretnénk felhívni a tisztelt hazai sportmédia szereplőinek figyelmét a múltbeli sporteredmények megismerésére és annak korrekt, felelősségteljes kezelésére.

Örömünkre szolgál, hogy sportértékeink megbecsülésében, a múlt ápolásában a Magyar Tenisz Szövetség ügyünk mellett áll és mindig is hangsúlyt helyez a játékosok és eredményeik méltó elismerésére!

Ezen közlemény annak szellemében fogant, hogy ezzel is példát szolgáltathat és hozzájárulhat a hiteles tájékoztatásra törekvéshez.

Körmöczy Zsuzsa - a Körmöczy család nevében
Gulyás István - Gulyás István családja nevében
Ruszanov András – Asbóth József családja nevében

 

Az úgynevezett Open-érában is indultak színmagyar vegyespárosok: az 1968-os Roland Garrostól az 1996-os Wimbledonig összesen tíz alkalommal. Olyan nevek, mint Szabó Éva, Temesvári Andrea (ők többször is), illetve Gulyás István, Szőke Péter, Machán Róbert, Lányi András, Köves Gábor, s még jó páran. Szóval rájuk nézve is méltatlan a teljesítményük, eredményeik semmibe vétele - jegyezte meg  a Facebook olvasói felvetésére Ruszanov András.

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső