Most a szülőket mérik fel, nem a sportoló gyerekeket: a Testnevelési Egyetem kérdőíves felmérést végez jövőre a papák, mamák körében.

Egyelőre csak öt csapatsportágra vonatkozik a vizsgálat, pedig régóta tudjuk: teniszben sokszor különösen nagy szükség lenne a pszichológus segítségére...

A szülők néha elvesztik a fejüket.

Nyugalomra a pálya mentén is szükség van - Fotó: Teknős Miklós

Az utanpotlassport.hu portál cikke arról számol be: nemzetközileg is egyedülálló vizsgálatot indítanak a Testnevelési Egyetem Pszichológia és Sportpszichológia Tanszékének oktatói azzal a céllal, hogy felmérjék, miként élik meg a sportoló fiatalok szülei gyermekük sportkarrierjét, milyen nehézségekkel szembesülnek, milyen hatással van rájuk mindaz, amit sportszocializációnak neveznek.

A kutatást vezető Kovács Krisztina sportpszichológus a vizsgálat fő feladatának azt nevezte, hogy felismerjék és azonosítsák mindazokat az akadályokat, amelyekkel a szülők találkozhatnak, közvetett módon ezzel is segítve gyermekük fejlődését. A szakember, aki a TE Pszichológia és Sportpszichológia Tanszékének egyetemi tanársegéde, hazai szinten mérföldkőnek számító kutatásról beszélt, amelyben a felmérés névtelenül zajlik, és legfeljebb húsz percet vesz igénybe mindazoktól, akik válaszaikkal segítik a tudományos munka sikerét.

„Pontosabb képet szeretnénk kapni a sportszülők működéséről. Arról, hogy az utánpótláskorú sportolók szüleit milyen hatások érik attól függően, hogy a gyerek életkora milyen, melyik korosztályban játszik” – derül ki Jancsó Kornél írásából.

„A szülőnek nemcsak a mérkőzések, versenyek alatti viselkedését nézzük meg, hanem azt is, hogy milyen típusú motiváció jellemzi, hogyan áll egy feladathoz ő maga. Megnézzük, hogyan kezeli a stresszt, milyen külső hatások érik, mennyire vonódik be gyermeke sportéletébe, illetve milyen módon támogatja gyermekét” – szolgált további szempontokkal a sportpszichológus, aki szólt arról is, hogy mekkora érdeklődésre számítanak:

„Nagyon óvatos becsléssel hatszáz főre gondoltunk, amikor arra jutottunk, hogy az első körben csak csapatsportokat vizsgálnánk. De például a kézilabda-szövetség teljesen beállt a projekt mögé, így most jó esetben 1200-1300-as mintára számítunk.”

A kérdőív öt csapatsportot – kézilabdázó, futballozó, jégkorongozó, kosárlabdázó és vízilabdázó – űző gyerekek szüleihez szól.

„Újonctól felnőtt korig nézzük a sportolókat, mert korosztályok szerint fogjuk a szülőket kategorizálni, tőlük, az említett öt sportág valamelyikében tevékenykedő gyerkőcök szüleitől várjuk, hogy kitöltsék a kérdőívet” – mondta az utanpotlassport.hu cikkében Kovács Krisztina.

A kérdőív linkje: https://goo.gl/forms/huCc2LMgQvdqktfA3

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső