Gálaesten ünnepeltek a hajdú-bihari amatőr teniszezők.

Az ország legnagyobb és legszervezettebb megyei teniszélete egész éven át tartó csapatbajnokságot, nyílt ligameccseket és 11 helyi versenyt kínál, az éves összesített pontverseny kétszázötvennél is több rendszeres teniszező nevét rögzíti.

Dr. Csernyánszki Tamás, Domsitz János, Dr. Bágyi Kinga, Dr. Léka Andor, Kertész Attila, a DEAC Old Boys bajnokcsapata - Fotó: Karacs Petra

A megyei teniszélet működtetője, szervezője a Mozgó Cívisért Egyesület, mely a tavalyi évhez hasonlóan ismét a debreceni Hotel Platánban rendezte meg a HBM Tenisz Évzáró Est elnevezésű gálát.

Az esemény előtt a megyei csapatkapitányok ültek össze megvitatni az elmúlt év tapasztalatait és készítették elő a jövőre vonatkozó szabályokat, a csapatbajnokságok lebonyolítási rendjét.

A TeniszEst megnyitója után a megyei, országos bajnokságban szereplő csapatok beszámolói hangzottak el.

Az Ob-s klubok mögöttünk levő esztendejéről dr. Bágyi Kinga (DEAC), Szombati Zsolt (DUSE), dr. Szentkirályi Péter (DEAC-DUSE) és Ádor Zsolt (Real Team TC) számolt be. Az utánpótlás tenisz állapotáról Varga Ákos, a DUSE elnöke és vezetőedzője adott értékelést.

Az OB I-ben a pallagi Real Team TC a hatodik helyen végzett.

Hajszálon múlott, hogy jövőre nem lett másik hajdú-bihari együttes is az I. osztály szereplője. A DEAC II. ligás férfi csapatának feljutásához ugyanis két pont hiányzott... - a Match Point elleni feljutási összecsapáson 4-4 után az utolsó párosban a meccs-tiebreak 10-8-as fővárosi sikerrel zárult.

A DEAC-hölgyek az I. osztály bronzérmeseként zártak, a Real Team a II. osztályban szereplő gárdája ötödik lett csoportjában. A férfiaknál két hajdúsági együttes szerepelt a III. osztályban: a DEAC negyedik, a Real Team ötödik lett csoportjában.

A szenior vidékbajnokság tapasztalatairól dr. Szentkirályi István főszervező beszélt, többek között megemlítve, hogy 2019-ben is Debrecen ad otthont ennek az egyre népszerűbb viadalnak.

Az iskolatenisz lehetőségekről megtudhattuk, hogy jelenleg 6 iskolában folynak edzések Debrecenben, s a www.Iskolatenisz.hbmtenisz.hu oldalon lehet bővebb információkat kapni, az edzésekre jelentkezni. Minden érdeklődőt szeretettel várnak az oktatók.

Az est folyamán köszöntötték a megyei csapatbajnokság és tenisz liga nyerteseit.

Az első osztályban megvédte tavalyi címét a DEAC Old Boys csapata, amely a rájátszás során a Liget DUSE csapata ellen 3-3-as fordulás után, három párost hozva eldöntötte a bajnokság sorsát, veretlenül nyerve meg azt.
Második a Liget Duse I lett, míg a dobogó harmadik fokára a Real Team TC III-as csapata állhatott fel, megelőzve a Hajdúböszörményi TC együttesét.

A bajnokcsapat teljes kerete:
Kertész Attila, dr. Orosz László, Redmer de Boer Gerbrant, dr. Bágyi Kinga, Lampé Olivér, Domsitz János, Rák Péter, dr. Léka Andor, Csernyánszky Máté, dr. Csernyánszky Tamás, dr. Lampé Zsolt, dr. Szokol Miklós, Kováts András, Majoros Károly és Horváth Géza.

Az első osztály alsóházában beigazolódott a papírforma. Az 5. helyen a DEAC 2010 csapata végzett, amely a csoport rangadóján szorosan verte a DEKK TC csapatát (6. hely), míg a két kieső a Berettyóújfalu Kórház SK és a Cívisagro Ziccer TC csapata lett.

A másodosztályban minden mérkőzését megnyerve lett bajnok, így feljutó a Profi Munkavédelem csapata, s az ezüstérmes a Tempo Tours Hajdúszoboszló is továbblépett az első osztályúba.

A bajnokcsapat teljes kerete:
dr. Molnár Róbert, Somlyai Gábor, Balla Tibor, Varga Tamás, Mészáros Gábor, Veress Zoltán, Rácz Gábor, Bíró István, Molnár Károly, Brojnás Péter, Kalmár Róbert, dr. Juhász Péter, Kozák István, id. Somlyai Gábor és Veress Gréta.

A dobogóra felállhatott, de a feljutásról lemaradt a DEKK TC II csapata, míg negyedik a Liget DUSE II csapata lett - utóbbiak hármas holtversenyből jöttek ki a legjobban, megelőzve ezzel a DTFC és a DH Szervíz II csapatát.

A tabella alsó felében a frissen alakult Forumdental.hu csapata végzett a 7. helyen, mögötte a Berettyóújfalu II-es csapata, illetve a Inters Reunion. A másodosztályú csapatbajnokság végén pedig a Real Team IV., a Salakmenők és a Real Team V. végzett.

Az egyéni versenyek csaknem az egész esztendőt beterítették, 11 alkalommal hívták pályára a rendezők a versenyszerűen teniszezni kívánókat. Volt két fedett pályás viadal is, s csupán négy olyan hónap adódott az esztendő során (március, április, november és december), amikor nem szerveztek egyéni versenyt.

A Nyílt Liga tavasszal három csoportban 22 játékosnak kínált körmérkőzéses játéklehetőséget (Kollár Péter, Somlyai Gábor és dr. Nagy Károly volt a csoportgyőztes), ősszel két csoportban 15-en vetélkedtek (Petrás Péter, illetve Kulcsár Bence és Fucskó József szerezte a legtöbb pontot).

A csapatbajnokság, a nyílt liga és az egyéni versenyek alapján kialakult 2018-as rangsor legjobbjai.

Egyéni ranglista, az élcsoport: (213 teniszező)
1. Csontos Mihály (Berettyóújfalui Kórház I.)
2. dr. Berkó Ervin (Cívisagro Tenisz)
3. Kollár Péter (Liget DUSE I.)
4. Szombati Zsolt (Liget DUSE I.)
5. Cseke Csaba (Tempo Tours Hajdúszoboszló)
6. dr. Bagdán Péter (Berettyóújfalui Kórház I.)
7. ifj. Kollár László (Liget DUSE I.)
8. Ébert Tamás (DEKK TC I.)
9. dr. Klekkner Álmos (DEKK TC I.)
10. Lórántfy Péter (DEAC 2010)

Páros ranglista (193)
1. Péter Gábor (Hajdúböszörmény)
2. Redmer de Boer Gerbrant (DEAC Old Boys)
3. Halasi Csaba (Hajdúböszörmény)
4. ifj. Kollár László (Liget DUSE I.)
5. dr. Orosz László (DEAC Old Boys)
6. Cseke Csaba (Tempo Tours Hajdúszoboszló)
7. Somlyai Gábor (Profi Munkavédelem)
8. ifj. Dürgő György (Real Team TC III.)
9. Szombati Zsolt (Liget DUSE I.)
10. dr. Léka Andor (DEAC Old Boys)

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső