A Testnevelési Egyetemen kedden megrendezett, egész napos, „utánpótláscentrikus” konferencián egymást követték az érdekes és igen tartalmas előadások.

Az utanpotlassport.hu immár nyolcadik alkalommal szervezett színvonalas tanácskozásáról tudósítva a jochapress.hu portál Valkusz Máté pályafutásával kapcsolatos előadásról írt részletesen.

Az előadóteremben Kuhárszky Zoltán és Valkusz Máté - Fotó: Jocha Károly

Jocha Károly írása * Természetesen minden előadás részletes ismertetése helyszűke miatt is lehetetlen vállalkozás a jochapress.hu számára. Pedig bőven volna mit mazsolázni az előadók mondanivalóiból. Felkérést kapott többek között Bodnár Péter, dr. Lénárt Ágota, Mocsai Tamás, Németh András, dr. Pavlik Gábor, Kuhárszky Zoltán és a nagy lehetőségek előtt álló Valkusz Máté, valamint édesanyja, Veronika is.

Amint az elmondottakból megtudhattuk, ötéves korában előbb csak kísérőként volt ott bátyja mellett egy teniszpályán, ahol azután megszületett az elkötelezettsége a fehér sport iránt. Máté ugyanis tíz szervalehetőség közül nyolcszor betalált az adogató négyszögbe.

Tizenötödik éves volt, amikor szülei megtalálták Kuhárszky Zoltánt, aki azóta egyengeti tanítványa útját, és akit gyermekük második apjaként emlegetnek a családdal és Mátéval kialakult, különlegesen jó kapcsolat okán. Miután Kuhárszky a Mátéval való foglalkozás miatt lemondott a Davis Kupa kapitányságról (!), az edző-versenyző páros kemény öt esztendőn jutott túl. Ezek közül különösen az utolsó kettő alakult izgalmasan. Máté ugyanis másfél évig sérüléssel küzdött, ráadásul a korábbi „vegyes” étrendjét is csak az utóbbi hat hónapban sikerült egyértelműen rendbe tenni. Az is sokat jelentett, hogy az itthon töltött hetekben volt naponkénti 2-3 órás utazgatások is elmaradtak, miután beköltözhetett a Nemzeti Edzésközpontba.

Egyenesbe kerülni látszó pályafutása során eljutott a világranglista 247. helyéig, ahonnan természetesen tovább szeretne felfelé „menetelni”. Távlati terve a világ legjobb húsz játékosa közé kerülés elérése. Kuhárszky Zoltán rákérdezésemre elárulta, hogy a 2019-es szezonban további, látványos fejlődésre és eredményekre számít. Tanítványa legfőbb erényének a változó szituációkhoz történő nagy alkalmazkodó képességét tekinti.

Máté előrelépését nagyban segítheti, amennyiben gyengébb hálójátékát sikerül tovább javítanunk. Ha csak közepesen alakulnak a dolgaink, akkor is az első százötven közé várom, de az is előfordulhat, hogy a jövő év végét már a legjobb százban zárhatja. Ehhez húsz-huszonöt, jól alakuló versenyre lehet szüksége – válaszolt a mindenkit érdeklő kérdésre Kuhárszky Zoltán.

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső