Rangos versenyek rendezésével hívta fel magára a figyelmet idén a kelenvölgyi Grand Slam Park, amelynek végleges üzemeltetését októberben vette át az Alfa Tenisz Iskola. A 2017 nyarán még romos állapotban található, egykoron a legszebb pályák közé tartozó telepet új tulajdonos vásárolta meg, a szakmai munkát azonban a „régiek” kezdték újra.

Az Alfa Tenisz Iskola két ügyvezetője, Szabó Tamás és Mihálka Attila mesélt honlapunknak a mögöttük lévő küzdelmes esztendőről, amely mind fizikálisan, mind mentálisan igénybe vette őket, mégis megérte.

A kelenvölgyi tenisztelepen aktív klubéletet szeretnének kialakítani, fő profiljuknak mégis az utánpótlásnevelést tartják.

Gy. Szabó Csilla írása * Nem kevesebb, mint hat rangos nemzetközi versenynek adott idén otthont a Grand Slam Park Teniszklub. A kollekció rangját a szeptemberi magyar bajnokság emeli, s e sort egészítették ki az amatőr, hazai viadalok. A tetszetős panzióval rendelkező elegáns klubház, valamint a hat salakos pálya minden igényt kielégítően kívánja kiszolgálni a sportág szerelmeseit.

A kelenvölgyi idill mögött azonban nem kevés munka, lemondás és jelentős pénzügyi befektetés rejlik. Az ország egyik legszebb tenisztelepének kalandos története, öt év teljes elhagyatottság után tavaly vett új fordulatot.

2017 nyarán derékig érő gaz borította a XI. kerület békés, családi házas zöldövezetében található pályákat. Két elkötelezett és lelkes sportvezető, Szabó Tamás és Mihálka Attila azonban nem nyugodott bele, hogy a kéthektáros terület örökre az enyészet martalékává váljon. Személyes kötődésük volt erre a legnagyobb indok, hiszen 2010-ben még itt működött tenisziskolájuk, az Alfa TI. A dolgok azonban szerencsétlenül alakultak, tanítványaikkal éveken át klubról klubra vándoroltak. Három esztendőt vészeltek át a Park Teniszklubban, de miután függetlenségüket féltve nem akartak beolvadni, inkább a BME Bogdánfy úti sporttelepére költöztek, ahol két tavaszi és egy téli idény erejéig leltek otthonra. A helyi sportigazgatónak köszönhetően egyre jobban érezték magukat új helyükön, amikor Szabó Tamás véletlenül megtudta, a Kapolcs utcai Grand Slam Parknak új gazdája van.

– Azonnal megkerestem a tulajdonost, aki befektetési céllal vette meg az ingatlant, így kifejezetten örült a jelentkezésünknek – mesél az újrakezdésről Szabó Tamás, aki Mihálka Attilával közösen ügyvezetőként jegyzi a tenisziskola vezetését, de a tenisztelep újraindításában Patonai Ágnes és Konkoly Miklós is elévülhetetlen érdemeket szerzett. A pályák üzemeltetését idén októberben az Alfa Tenisz Iskola vette át. – A beruházások nagyon sokba kerültek, ezért nem is tudom azt mondani, hogy anyagilag pozitív mérleggel zárhatjuk a mögöttünk álló nehéz esztendőt. Fő célunk az egyesület újraindítása volt, azon belül is a tenisziskola bővítése és felvirágoztatása. Felnőtt tagságunk számára igazi, családias klubhangulatot szeretnénk kialakítani, elsődleges feladatunknak azonban a fiatalok oktatását, vagyis az utánpótlásnevelést tartjuk. Körülbelül hatvan-hetven gyerekkel foglalkozunk, ehhez a létszámhoz jelenleg öt főt számláló edzői stábunk van.

Az Alfa Tenisz Iskola még a nehéz időszakban sem szűnt meg létezni. Az otthontalan évek alatt is meg tudták őrizni 30 tanítványukat, akik edzőikkel együtt vándoroltak. Nem csoda tehát, ha már egy év után is számottevő eredményekről tudnak beszámolni a legkisebbek között.

– Fontosnak tartjuk a Play and Stay rendszerben való részvételt, hiszen négy és fél, ötéves kortól fogadjuk a gyerekeket – beszél a tenisziskola mindennapjairól Mihálka Attila. – Ebben a korosztályban éppen ezért, már kézzelfogható a munkánk eredménye. A leányoknál összetettben a miénk lett az év legjobb csapata, de a fiúknak sem kellett szégyenkezniük, ők a második helyen végeztek. Mihálka Zsófiát meghívták a bővített 16 éven aluli válogatottba, de hasonló megtiszteltetésben részesült korosztályában Nagy Botond és Baleja Konor is. Az ígéretek közé tartozik még Lázár Tamás és Jilly Ádám. Az idősebbek közül nálunk edz Varga-Tóth Olivér és Dulganov Richárd. A legkisebbek közül Kálmán Luca és Mihálka Anna nevét kell kiemelni, ők még csak 9 esztendősek, de már most korosztályuk legjobbjai között vannak.

S hogy miért vállalkoztak a Grand Slam Parkban idén ilyen sok torna megrendezésére? Erre nagyon is kézzelfogható a válasz. Egyrészt azt szerették volna, ha minél előbb visszakerül a klub és a tenisziskola neve a köztudatba, másrészt a versenyrendezést az egyik leghasznosabb dolognak tartják a fiatalokkal kapcsolatban.

– A juniorok számára nagy segítség, hogy itthon is számos nemzetközi tornán vehetnek részt, jó lenne, ha a fiatalabbak mezőnyében is adottak lennének ezek a lehetőségek – véli egységesen Szabó Tamás és Mihálka Attila. –  Iskolánkban a hobbiteniszt ugyanolyan fontosnak tartjuk, mint a versenyzők nevelését. Ki milyen utat választ, azon szeretnénk a legmesszebbre elkísérni. Tizenegy éves kor előtt ugyanakkor nem támogatjuk az egyéni edzéseket, szerintünk a csapatszellemnek nagyon fontos szerepe van a gyerekek nevelésében. Csoportban jobban fejlődnek, húzzák egymást és a kedvüket sem veszítik el. Illyés Béla személyében kiváló szakember irányítja az erőnléti edzéseket, ő nem kisebb személyiségnél, mint Federer edzőjénél tanulta a szakmáját. A sportkórházból hívtunk gyógytornászt, aki heti kétszer foglalkozik a tenisziskola tanulóival. A magunk részéről minden feltételt megpróbálunk biztosítani ahhoz, hogy versenyzőink profi körülmények között, a maximumot hozhassák ki magukból.

Az Alfa Tenisz Iskola vezetői ugyanakkor azt is elismerik, hogy a klubjukba érkező fiatalokon azonnal meglátszik, milyen oktatási intézményben tanulnak. Ahol nagy hangsúlyt fektetnek a testnevelésre, mint például az újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola, ott a gyerekek is jobb mozgáskordinációval rendelkeznek, így a teniszpályán is könnyebb velük dolgozni. Más kérdés, hogy nem könnyű a csapatsportok iránt jobban érdeklődő tanulókat a teniszre rávenni. A Grosicsban körülbelül négyszáz gyereknek sikerült egyszer a sportágat bemutatni, mégis néhányukat tudták csak edzésre is elcsábítani. Pedig a tervekhez, amelyeket a jövőre nézve a kelenvölgyi klubban dédelgetnek, alanyok is kellenek majd, minél nagyobb létszámban.

– A jelenlegi tulajdonossal nagyon jó a kapcsolatunk, támogat bennünket a fejlesztésekben – fűzi hozzá Szabó Tamás. – Szeretnénk egy konditermet kialakítani, valamint egy keményborítású pálya építését is tervezzük. A strandröplabdában is látunk fantáziát, van még bőven kihasználatlan területünk, ebben az új szakágban is szívesen kialakítanánk három pályát. Az akarat és az elszántság megvan, csak pénzt kellene hozzá találnunk. A versenyrendezésben is szívesen lépnénk tovább, de ez is elsősorban anyagi kérdés. Pillanatnyilag a tenisziskola ugyan önfenntartó, ám a terveink megvalósításához szponzorra lenne szükségünk.

Az iskola két vezetője egyetért abban, hogy feszített szezont zárnak, mind fizikálisan, mind mentálisan alaposan igénybe vette őket az elmúlt esztendő. Az egyre aktívabb klubéletet és a fiatalok eredményeit nézve azonban mégis azt kell mondaniuk: megérte!

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső