Lerakták az alapkövet: az új csarnokban az oktatást és sportolást is szolgáló négy, kemény borítású teniszpályát alakítanak ki.

Jövő nyárra ígérik az avatást. A második ütemben nyolc szabadtéri pálya is létesül.

A Dóczy József utcai DEAC telep mellett rövidesen másik központja is lesz az egyetemi (és városi) teniszsportnak a hajdúsági megyeszékhelyen. A magyar tenisz is sokat profitálhat a készülő létesítményből.

A Debreceni Egyetem a Böszörményi úti campusán a Kecskeméti János sportcsarnokhoz (a kép bal oldalán) illeszkedően épül a maketten ábrázolt új, négypályás teniszcsarnok, melynek csütörtökön rakták le az alapkövét. A beruházás második ütemében nyolc szabadtéri salakos pálya is létesül a területen.

Az épület két fő épületrészből áll majd össze. A fejépületben oktatási (tantermek, irodák) és kiszolgáló helyiségek (öltöző, nézőtér, büfé) találhatók majd, a teniszcsarnokban pedig négy szabványos méretű, kemény borítású teniszpályát alakítanak ki.

A központ egyfelől oktatási célokat szolgál majd, mind elméleti, mind pedig a teniszoktatás szempontjából gyakorlati síkon is, másfelől a versenysport edzésekre és  versenyek rendezésére is használni tudja majd. Hiánypótló szerepet tölt majd be a csarnok, hiszen a kétszázezres városban kevés a téli játéklehetőség: a DEAC-on, a Real Team pallagi bázisán és a Kerekes-telepi fürdőben egyaránt két pályát fednek le télire. 

Munkát a közbeszerzésen nyertes debreceni Hunép Zrt. és a szintén debreceni Globál Sport Kft. konzorciuma végzi el közel 860 millió forintért. Az összeg 69 százaléka az egyetem saját forrása, 31 százaléka állami támogatás.

Papp László, Debrecen polgármestere az alapkőletételkor kiemelte, a sportlétesítmények fejlesztésében a Debreceni Egyetem nagyon jó partnere a városnak - ezek a sportlétesítmények nem csupán az egyetemisták, hanem a debreceni lakosok érdekeit is szolgálják, így lesz ez a teniszközpont esetében is.

Szilvássy Zoltán, az egyetem rektora felidézte: a központ szükségessége a város és az egyetem vezetésének két évvel ezelőtti megbeszélései során merült fel lakossági jelzésekre, s Papp László polgármester vetette fel, hogy a központnak az egyetemen lenne a helye. Az egyetem sporttal kapcsolatos képzéseinek népszerűsége és bővülése pedig azt indokolta, hogy oktatóhelyekkel is bővítsék a központot.

Pető Károly, a Gazdaságtudományi Kar dékánja arról beszélt, hogy közel négyszáz hallgató vesz részt a sportszervezés, rekreáció és sportgazdasághoz kapcsolódó képzésekben, s egyre nagyobb az érdeklődés. A dékán elmondta, a teniszközpontban kap majd helyet a kar Sportgazdasági és -menedzsment Tanszéke.

Bács Zoltán kancellár felidézte, hét évig küzdöttek azért, hogy elindulhasson a Debreceni Egyetemen sporttudományi képzés, azóta azonban bizonyított az intézmény; megkerülhetetlen lett az egyetem a sporttudomány területén. A kancellár elmondta azt is, hogy a beruházásra fordítandó egyetemi forrásából a Gazdaságtudományi Kar több mint 200 millió forinttal veszi ki a részét, ami szerinte mutatja, hogy a kar nagyon jól működik.

Az építkezés a régészeti feltáró munkákat követően most kezdődött meg, a cégeknek kilenc hónapjuk lesz megépíteni a teniszközpontot.

A beruházáshoz kapcsolódó nyolc külső pálya egy későbbi ütemben készül majd el.

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső