Az MTSZ megbízásából idén már több gyermekprogramot is szervezett a Teniszport.hu SE, amelynek vezetője az egykori utánpótlásválogatott Balázs Ildikó.

A Balázs Tenisziskola alapítója és irányítója a szövetséggel karöltve iskolatenisz-program indításában is tevékenykedik – az ezzel kapcsolatos további terveikről, valamint első tapasztalataikról beszélt honlapunknak.

Gy. Szabó Csilla írása * Még ha csupán néhány óra erejéig is, de több, mint száz 11 éven aluli gyermek érezhette úgy a Magyarország−Csehország Davis-kupa találkozó párosmérkőzése előtt, hogy ő is részese a nagy eseménynek. A népligeti Építők Tenisz Klubban rendeztek a Play and Stay korosztály számára jó hangulatú és vidám kispályás csapatversenyt, amelyet a „nagyok” meccsének megtekintése követett. No és persze az elmaradhatatlan közös fényképezkedés, amellyel a szervezők örökre emlékezetessé tették az érdeklődő gyerekek számára a viadalt.

A magyar tenisz utánpótlásbázisának szélesítését célzó, ingyenes rendezvényt a Teniszport.hu Sportegyesület szervezte, a Magyar Tenisz Szövetség megbízásából. Olajozottan és gördülékenyen zajlottak az események a népligeti pályán, hiszen a rendezőknek volt már tapasztalatuk ezen a téren. A februári budapesti WTA-torna gyermeknapját, és áprilisban az ATP-viadal kapcsán megtartott Magyar Tenisz Napja kicsiknek szánt programjait is ők bonyolították. Előbbin nem kevesebb, mint háromszáz, utóbbin pedig több mint ötszáz a sportág iránt érdeklődő fiatal vett részt. S bár jól összeszokott társaság végzi ilyenkor a szervezési munkákat, az irányítás Balázs Ildikó kezében összpontosul. Az egykoron korosztályos válogatott teniszezőnő, Balázs György és Balázs Attila nővére, a Balázs Tenisziskola alapítója azonban több mint irányító – ezeknek az egyre népszerűbbé váló rendezvényeknek lelke és kitalálója is egyben.

Pedig az ő életében is volt egy időszak, amikor úgy tűnt, messzebb kerül a sportágtól, amelyben ő és testvérei felnőttek. Tizenhét éves korában hagyta abba a versenyzést, s bár a Külkereskedelmi Főiskola elvégzése mellett már vállalt órákat Orosz Magdolna tenisziskolájában, tanulmányai befejezése után egy szállítmányozási cégnél helyezkedett el. A vér azonban nem válik vízzé és nem sokáig bírta a tőle idegen területen.  2011-ben vett egy nagy levegőt és belevágott abba, ami számára a legkedvesebb. Megalapította a Balázs Testvérek Tenisziskolát, amelyhez két öccse névadóként járult hozzá, ő pedig azóta is vezetője. A történetnek ezzel azonban még koránt sincs vége, másfél éve a teniszport.hu-t is útjára indította.

Közösségi teniszoldalnak indult, a hobbiteniszezőket szerettük volna egymással összekötni, de aztán más ötletek is születtek és a szövetség partnerei lettünk a gyermekprogramok szervezésében – mesél Balázs Ildikó a kezdetekről. – Amióta a tenisz bekerült a kiemelt sportágak közé, egyre nagyobb népszerűségnek örvend országszerte, s mi ezt a pozitív folyamatot szeretnék tovább erősíteni. Ahogy a saját klubunkban, ezekkel az eseményekkel is a sportág bázisának szélesebb alapokra helyezése a célunk. De nemcsak egyszeri, random rendezésekkel foglalkozunk, hanem szakmailag megalapozott, hosszútávú terveink is vannak. A legfontosabb az iskolatenisz programunk, amely közel ezerötszáz hat-tízéves gyerek részével indul kerületünkben a helyi önkormányzat segítségével. Az idei év a tesztelésé, amely négy iskolára terjed ki, de jövőre már valamennyi helyi oktatási intézmény részvételére számítunk.

A XVIII. kerületben elindított programot az önkormányzaton kívül a Magyar Tenisz Szövetség is támogatja, így a szülők pénztárcáját sem terheli majd. A szakmai színvonalra Balázs Ildikó vállalja a garanciát, hiszen a testnevelő tanárokat edzőkollégáival közösen képezik ki, s terveik szerint akkreditált edzőképzést is indítanak hamarosan a programban részt venni kívánó pedagógusok számára. A fiatal szakembertől megtudtuk, hogy a most induló tanév tapasztalatait felhasználva már az országos modellt is kidolgozták, és a heti egyszeri, a tornaórák keretében megtartandó foglalkozások mellett, délutáni szakkörös „edzésekre” is sor kerül, amelyek a diákolimpiákon és az iskolák közötti bajnokságokban való részvételre készítik fel első lépésben a tanulókat. A hatvan oldalas program, amellyel idén a pedagógusok elindulhatnak már elkészült és a résztvevők meg is kapták.

– Nagy fába vágtuk a fejszénket, ám az iskolaprogram jelentősége messze túlnő a tanintézmények keretein – vélekedik az egykori játékos, aki saját tenisziskolájukban is az utánpótlásnevelést tartja legfontosabb feladatuknak. Éppen ezért a tehetséges, versenyzés iránt érdeklődő fiatalokat maguk irányítják a legjobb klubokba, ahol szintjüknek megfelelően folytathatják a Balázs testvéreknél megkezdett munkát. – Az már fél győzelem, ha a gyerekek tökéletes technikai alapokat sajátítanak el nálunk. Sőt. A jövőt illetően ez fontosabb, minden ma megnyert meccsnél. A szövetség segítségének köszönhetően szakmailag megalapozott, nagyszerű lehetőségeket kínáló programot sikerült kidolgoznunk, ezért nagyon nagy reményeket fűzünk hozzá.

S hogy mire alapozza Balázs Ildikó az optimizmusát? Például arra, hogy olyan szakköri-programjuk is akadt a napokban, amelyre négy óra leforgása alatt kitehették a megtelt táblát.

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső