Benedek Eleket, a versenybírót és játékvezetőt szinte minden hazai teniszpályán ismerik, hiszen évtizedek során ifjak s idősebbek egyaránt találkozhattak a vele valamelyik tornán.

A Parlamentbe azonban nem a sportmunkája okán hívták meg.

Irodalmi tevékenységét ismerték el az Országgyűlés épületében tartott díjkiosztón.

 

Az élte egy részét a határ menti Szatmárnémetiben töltött, ám néhány esztendeje székelyföldi szülőhazájába visszaköltözött Benedek Elek a kilencvenes évek elején a magyar játékvezetői testület delgáltjaként szerzett minősítést a Nemzetközi Tenisz Szövetségnél, ám nem csak hazánkban vezetett meccseket és versenyeket, de Romániában is rendszeresen dolgozik. Ezúttal is egy kolozsvári Tennis Europe viadalról kért egy napos "kimenőt", hogy Budapestre vonatozhasson, parlamenti kitüntetését átvenni.

- Egy nyugdíjas tanárnőtől tudtam meg, hogy pályázatot hirdettek családtörténeti írások számára - mondta honlapunk érdeklődérére a megbecsülésért szíéli vbörömmel és boldogsággal fogadó székely atyafi, akitől azt is megtudtuk, hogy csak névrokonságban áll a nagy erdélyi mesemondóval, ám kerülendő a párhuzamokat, a pályázat beadásakor édesapja, Mihály monogramját is a nevébe illesztette, s Benedek M. Elek néven adta be írását.

- Volt egy korábban is vezetett naplóm, melyben leírtam fiatalkori emlékeimet, okulásul gyermekeim, unokáim számára, hogy tudják, miként éltek elődeik, milyen volt apjuk, nagyapjuk, milyen volt az élet a Székelyföldön sok-sok évtizeddel ezelőtt. Volt ebben a füzetben egy novella is, édesapám emlékére, azt is beledolgoztam a pályázati anyagba, miként néhány verset is, s ezt az öszefoglaló írást küldtem a bírálóknak. Kilencvenkilenc pályázat érkezett, s nagyon meglepődtem, szíven csapott, amikor kiderült, hogy kitüntető díjat kaptam.

A magyarságára igen büszke Elek a Parlamentben a köszönő szavak helyén a Szózat elszavalását tartotta illendőnek, s tolmácsolásában a Vörösmarty sorai csodálatosan hangzottak el az Országgyűlés Vadásztermében.

Külön öröm volt számára, hogy a szatmári újság kiadója máris jelelezte, hogy Életmese című nyertes pályázati anyagát könyv formájában megjelentetik.

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső