Az idei korosztályos Roland Garros küzdelmein az utóbbi években megszokottnál több magyarért szoríthattunk.

A rutinos résztvevőnek számító, az Australian Open leány párosgyőzelmével a zsebében érkező biztos főtáblás Nagy Adrienn mellett a 16 esztendős Tóth Amarissa Kiara éppen felfért a kvalifikációra, Makk Péter éppen csak lemaradt a főtábláról. Ha egy héttel később zárul a nevezés, akkor két mérkőzéssel kevesebbet kellett volna játszania.

Rajtuk kívül, idén egy magyar edző is aktív szereplője volt a párizsi eseményeknek, Bogyó Tamás a holland Christian Lerby segítője volt.

Nagy Adrienn (jobbról) és koreai partnere - Fotó: Facebook

Gy. Szabó Csilla írása * A magyar delegáció legfiatalabb tagja, Tóth Amarissa Kiara számára akkor is felejthetetlen élmény marad az első korosztályos Grand Slam verseny, ha az nem pont úgy sikerült, ahogy tervezte. S bár a selejtező első körében 6:1, 6:3 arányban verte a hazai közönség egyik kedvencét, a szabadkártyával induló 14 esztendős Maélie Monfilst. A három éve még top10-es férfi játékos Gaël kishúga után a német Alexandra Vecic személyében keményebb ellenféllel találta szemben magát, s egy sérülés is közbejött.

– Az első szettet balszerencsés módon elveszítette, a másodikban pedig 3-3 állásnál egy csúszást követően meghúzódott Mimi combja, s bár átvette a vezetést, három játékkal később, a pihenőt követően, már nem tudott felállni a padról, ezért fel kellett adnia a mérkőzést – avatott be bennünket a párizsi kvalifikáció második körében történtekbe Tóth Zoltán, Amarissa édesapja, akitől azt is megtudtuk, hogy szerencsére nincs szó izomszakadásról. A fiatal játékos rövid pihenő után héten kezdi meg a felkészülést a füves szezonra, s bár június végén, Nottingham tornáján főtáblás lehetne, nagy valószínűséggel csak a roehamptoni előversenyen indul majd Wimbledont megelőzően. A jelenlegi állás szerint mindkét helyen a kvalifikációból kell majd nekivágnia a sorozatnak.

Amarissa dolgát nem könnyíti meg, hogy a Roland Garrost követően a szakmai teamet irányító Molnár Krisztiánnal elváltak útjaik. Egyelőre csak az biztos, hogy továbbra is a BTC-n fog készülni, az új edző személyéről azonban csak később születik döntés.

Az utolsó éves Makk Péter karrierje legsikeresebb tornájaként emlékezhet majd a korosztályos Roland Garrosra: a selejtezőből indulva öt meccset megnyerve jutott a negyeddöntőig, amelyben az amerikai Martin Dammtól szenvedett vereséget (1:6, 4:6). Igaz, nem sokkal előtte hatalmas csatában (7:6,4:6, 7:5) búcsúztatta az első kiemelt, olasz Lorenzo Musettit. A Nemzeti Edzésközpontban készülő teniszező remek szezont produkált eddig, s bár már tavaly is felfért volna a US Open selejtezőtáblájára, akkor még korainak látták indulását. Azt a szakmai döntést az idei eredmények látszanak igazolni.

–  Ma sem tennék másképpen, ez így volt helyes – véli Makk Péter edzője, Palágyi Miklós, aki a téli alapozással magyarázza leginkább tanítványa idei szárnyalását. Szerinte elsősorban a fonákja fejlődött sokat, s miközben fejben is érettebb lett, erőnléte is javult. – Erre mondják azt, hogy minden összeállt. Elfogadta, megértette és be is építette a játékába azokat a taktikai elemeket, amelyek ezen a szinten már nélkülözhetetlenek. Nagyon sűrű nyári szezon áll előttünk: Szuperliga, 15 ezres torna Balatonalmádiban, Roehampton, Wimbledon, korosztályos kontinensviadalok és az amerikai nyílt bajnokság követi egymást. Péternek ez az utolsó éve juniorként, ezért ősszel szeretném, ha négy-hat felnőtt versennyel fejezné be a szezont. S hogy mit hoz a jövő a nagyok között? Nem tudom, de pillanatnyilag úgy érzem, a legjobb úton haladunk.

Nagy Adrienn a másik két magyar játékossal ellentétben, ismerősként érkezett Párizsba, ráadásul párosban idén már az esélyesek között tartották számon. S bár egyesben az első körben búcsúzott az amerikai Emma Navarrótól elszenvedett vereséget követően (3:6, 4:6), a koreai So Hyun Park oldalán az elődöntőig menetelt. A legjobb négy között ismét Navarróval kellett farkasszemet néznie, aki Chloe Beck partnereként újból jobbnak bizonyult az MTK Budapest teniszezőjénél. Érdekesség, hogy Adri ausztráliai győztes partnere, Kawagushi Natsumi is a negyeddöntőben búcsúzott. A nyerő páros legközelebb Wimbledonban áll majd össze, s együtt talán tovább is jutnak majd.

− Ezen a szinten már apró dolgokon múlik a siker, különösen egy ilyen kiélezett döntő tie-breakben. Edzésen már hihetetlenül jól szervál, ám most a párosban egész héten úgy éreztem, nem merte igazán elengedni a kezét. A milánói A kategóriás tornán úgy adogatott, ahogy kell, tornagyőzelem lett érte a fizetség. Egyesben ez nem volt annyira feltűnő, bár egy picivel jobban, ott is szerválhatott volna. Legyőzője, Navarro végigverte a mezőnyt, egy jobb sorsolás esetén Adri legalább két-három kört mehetett volna jelenlegi formája alapján. Remélem, füvön még eredményesebbek leszünk − foglalta össze a Roland Garros tapasztalatait Nagy Tamás edző-édesapa, hozzátéve, a japán Natsumi oldalán azért Adrienn is nagyobb biztonságban érzi magát. Kettősük nagyszerűen pörög együtt, a legjobb pillanatokban billentik át egymást a holtpontokon. Az MTK Budapest 18 éves játékosára most Makk Péterhez hasonló sorozat vár, két érettségivel megspékelve.

A plusz egy résztvevő Bogyó Tamás volt, aki a junior ITF-ranglistán évvégén még a 68., jelenleg pedig a 91. helyen álló, holland Christian Lerby szakmai segítőjeként érkezett Párizsba. Az Ajax egykori dán labdarúgójának fiával Wimbledon végéig szóló szerződést írt alá a magyar szakember, a vezetőedzői feladatra egy menedzsercég kérte fel.

– A közös munka közepén járunk, s bár Christian nagyon jó alapokkal rendelkezik és a családi háttere is tökéletes, fizikálisan és taktikailag is van még mit hozzátennem a tudásához. A Roland Garros előtt Milánóba, és Charleroi versenyére kísértem el, s eddig egészen jól működünk együtt. Korábban Nagy Petivel sokat utaztam, beleláthattam a fiatalok és a felnőtt karrierjüket éppen kezdők problémáiba, ezeket a tapasztalataimat igyekszem hasznosítani jelenlegi munkámban – jelentette ki Bogyó Tamás, akinek holland tanítványa a kvalifikációból feljutva, a főtábla első körében búcsúzott a párizsi küzdelmektől.

A sorozat azonban megy tovább, a Roland Garros résztvevői legközelebb Roehamptonban, majd Wimbledonban találkoznak. Van, aki a főtáblán, s van, aki a selejtezőkben.

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső