A Nemzeti Edzésközpont erőnléti vezetőedzője, Vaskó Balázs neve rendre felmerül a fiatal éljátékosok fizikális felkészítésével kapcsolatban. A szakember büszke arra, hogy Fucsovics Márton magyarországi erőnléti edzője lehet, miközben a hazai fiatal teniszezők sorának alapozta meg erőnlétét. A tenisz szerinte az egyik legnehezebben lekövethető sportág fizikális szempontból, ám éppen ez benne a szép.

Vaskó Balázs - Fotó: MTSZ

Gy. Szabó Csilla írása * Nem csak a tenisz, de szinte valamennyi sportág fényévnyire jár ma már attól, amilyen a vérbeli profizmus beköszönte előtt volt. A változások technikailag és taktikailag egyaránt jelentősek, a leginkább szembetűnő azonban mégiscsak az erőnléten mérhető le. Utóbbi szinte olyan alapkövetelmény lett, mint teniszezőnek az ütő, futballistának a stoplis cipő, vagy kajakos számára a lapát. S bár sokan úgy gondolják a fizikális képességeken a legkönnyebb javítani, ez nem minden esetben van így.

Az olyan sokrétű és változatos sportágakban, mint amilyen a tenisz is, ez néha igazi kihívás. A témával kapcsolatban Vaskó Balázst, a Nemzeti Edzésközpont erőnléti vezetőedzőjét kérdeztük tapasztalatairól. S azért éppen őt, mert a fiatal éljátékosokkal kapcsolatban rendre az ő neve merül fel, amikor fizikális felkészítésükről esik szó.

– A mi esetünkben a versenyzőknek képesnek kell lenniük egy viszonylag rövid ideig tartó, nagyon intenzív, ismétlődő teljesítményt hosszú órákon keresztül produkálni, akár napi két mérkőzésen is. A tornákon ráadásul nincs megállás, napról napra erősebb kihívókkal szembesülnek. Erre kell felkészítenünk őket, miközben szinte soha nem tudhatjuk, pontosan milyen helyzettel találják szemben magukat. Az egymással harcoló két teniszezőről sem tudhatjuk, mit hoznak ki egymásból, miközben az eltérő pályaborítások is más-más követelményt támasztanak velük szemben fizikálisan. A következő nehézség az, hogy sok esetben a meccs pontos kezdési időpontja is bizonytalan. A teniszező bemelegít, majd leül, mert az előtte játszók döntő szettre kényszerülnek. Ezután újra bemelegít, játszik, levezet, s ha páros meccse is van még aznap, akkor mindezt kétszer teszi. Ember legyen a talpán, aki ennyi ismeretlennel megold egy egyenletet – vélekedik Vaskó Balázs, aki bár nem matematikus, kiválóan boldogul ezekkel a bonyolult helyzetekkel. Az Egerben testnevelés-földrajz szakon végzett szakember kisgyermek kora óta élt-halt a sportokért, de sem a cselgáncsban, sem a kézilabdában, sem a szertornában nem ért el kiemelkedő eredményeket. A Testnevelési Egyetemen másoddiplomásként szerzett teniszedzői minősítést, és lelkes amatőr játékos lett belőle. A dolgos hétköznapokon pedig az általános iskolai osztályaiban oktatta a sportág alapjait.

2006-ban azonban visszautasíthatatlan ajánlatott kapott. Az egyik sikeresebb egyesülethez hívták erőnléti edzőnek, ő pedig örömmel vállalta a kihívást. Különösen azért, mert ebben a szerepkörben hitelesebbnek érezte magát. Teniszedzőként mindig zavarta volna, hogy nem gyermekkorában tanulta a technikát, így az messze áll a tökéletestől.

– Elérhető szakirodalom híján én is a saját utamat kezdtem el járni – emlékszik vissza a kezdetekre Vaskó Balázs, aki ebben az időben még csak másodállásban, iskolai munkája mellett ismerkedett a sportág speciális erőnléti igényeivel. – Nagyon sok meccset és edzést néztem meg, a látottakon pedig sokat gondolkodtam. Egységben nézem a sportolót és a játékot, s ez alapján áll fejben össze a kép. Fontos számomra a teniszedzőkkel kialakított szoros kapcsolat is. S bár még mindig nem szokás az erőnléti trénert belevonni a versenynaptár kialakításába, egyre inkább megpróbálok ebbe is beleszólni. De ez fordítva is igaz, amikor egy technikai probléma jelentkezik, sokat tudok kollégáimnak segíteni a különböző rávezető gyakorlatokkal. Az én munkám tehát nemcsak abban merül ki, hogy az állóképességük megfelelő legyen, de számos más területen is hozzájárulok a játékosok fejlődéséhez.

Vaskó Balázs szétágazó tevékenységére az egyik legjobb bizonyíték a Fucsovics Mártonnal való kapcsolata. A pillanatnyilag legjobb magyar férfiteniszező a mai napig vele erősít, amikor Magyarországon tartózkodik. A NEK szakembere szerint Marci mindig keményen dolgozott az edzéseken, s mióta a mérkőzések utáni regeneráció fontosságát is belátta, sokkal inkább képes a világ elitjében napról napra csúcsteljesítményt nyújtani.

– Nagy megtiszteltetés és egyben óriási kihívás is vele dolgozni, tehetségének, remek adottságainak, kemény munkájának és nem utolsó sorban csapatának köszönheti, hogy a legjobbak közé juthatott – véli Vaskó Balázs, aki nem rejti véka alá azon véleményét, miszerint Marci fizikális alapjainak letételében a kamaszkorában, német akadémián eltöltött évek is nagy szerepet játszottak. A szakember szerint a fiatalkori intenzív időszakok alatti tudatosan és tervszerűen felépített munka szolgálhat csak egy későbbi felnőttkori karrier alapjául. – Ezen a téren itthon igen nagyok az elmaradások, az edzők és a szülők gyakran csak akkor kapnak észbe, amikor már késő. Éppen ezért a szövetségben most azon dolgozunk, hogy egy komplett, az életkori sajátosságokat figyelembe vevő és azon alapuló erőnléti programot alakítsunk ki a legfiatalabb korosztályoktól kezdve.

S hogy mennyire bonyolult móka a tenisz, arra a táplálkozási szakemberekkel folytatott egyeztetések szolgálnak a legjobb például. Vaskó Balázs szerint amint elmeséli egy-egy játékosának pontos időbeosztását egy tornán, tanácstalan fejcsóválás rá a válasz. Mennyivel könnyebb egy úszó esetében összeállítani a szükséges tápanyagokat tartalmazó napi menüt. Az ő esetükben szinte karcsapásra kiszámítva, a pulzusszám pontos ismeretében lehet egy-egy futamot beállítani. A NEK erőnléti vezetőedzője szerinte azonban éppen a nehézsége és sokoldalúsága miatt szép a teniszezőkkel folytatott munka. Ezzel kapcsolatban a legfontosabbnak a megelőzés kérdését tartja a legfontosabbnak és minden fórumon igyekszik erre kollégái figyelmét felhívni.

– Nemcsak fejleszteni kell a játékosainkat, de az egyoldalú terhelésből fakadó deformitások kompenzálása is lényeges. Sőt, utóbbira kellene a nagyobb hangsúlyt fektetni. Valamennyi sportág a szélsőség felé halad, s ezen az úton veszélyes buktatókkal találkozhatnak a versenyzők. Ma már nem elég a tehetség és a kitartás, de százszázalékos koncentrációra is szükség van, miközben a testnek is bírnia kell a terhelést. A játékosok alkati sokféleségéhez alkalmazkodva alakítjuk ki játékstílusukat, az erőnléti felkészítést pedig ezzel kell harmonizálni – összegzi véleményét Vaskó Balázs, aki számtalan kiemelkedően jó teniszező fizikumát alapozta meg az elmúlt tizenhárom évben, mégsem szeretne közülük kedvenceket megjelölni.

Bevallása szerint mindenkivel könnyen megtalálja a hangot, s személyre szabottan, egyedi stratégia alapján dolgozik velük. Bukta Ágit és Filipenko Viktort is csak azért említi, mert ők nem kiemelkedő tehetségük, hanem szorgalmuk és alázatuk révén jutottak el a legjobbak közé. Egy erőnléti edző számára pedig ez a két tulajdonság az, amely nélkül elképzelhetetlen a közös munka.

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső