Alig három hét leforgása alatt második felnőtt ITF-tornagyőzelmét aratta a 19 éves Marozsán Fábián. Előbb Szlovákiában Nagy Péter, vasárnap pedig Gyulán Borsos Gábor oldalán diadalmaskodott.

A fiatal játékos tavaly ősszel fél évig nem versenyzett, mert amerikai ösztöndíjra készült. Végül itthon maradt, s január közepén ismét nagy lendülettel vetette magát a tornák sűrűjébe.

S bár az egyéni viadalokon egyelőre csak sikeres első körökkel büszkélkedhet, párosban kiugró eredményeket ért el.

 

A gyulai nyertes duó: Marozsán Fábián és Borsos Gábor

 

Gy. Szabó Csilla írása * Tavaly májusban, a zalaegerszegi 15 ezer dolláros összdíjazású ITF Futures-tornán szerezte meg karrierje első felnőtt ATP pontját az akkor 18 esztendős Marozsán Fábián. Néhány héttel később, Gyulán, már egy 25 ezres sikeres „elsőkörnek” örülhetett. Az elmúlt héten ismét a második fordulóig jutott a dél-alföldi városban, párosban azonban tornagyőzelmet ünnepelhetett Borsos Gábor partnereként.

Egy esztendő telt el csupán a két esemény között, s bár az egyes eredményben nincs nagy különbséget, mégis kijelenthetjük: micsoda egy év volt az elmúlt! Igaz, Fábi életében a legfontosabb események nem is a pályán, hanem azon kívül történtek.

– Októberben lehetőséget kaptam arra, hogy egy amerikai ösztöndíjat szerezzek – vezet vissza minket a tavalyi nyári országos bajnokság utáni történésekhez a Nemzeti Edzésközpontban Kuhárszky Zoltán felelős edző irányításával, Palágyi Miklóssal készülő 19 esztendős játékos. – Ehhez  tanulnom és vizsgáznom egyaránt kellett, ezért az edzéseket ugyan nem hagytam abba, de a versenyzéssel le kellett állnom. Már majdnem indultam, amikor az utolsó pillanatban kiderült, hogy hiba csúszott a számításokba és vagy kifizetem az első évet, vagy egy évvel később próbálkozom újra. Mivel továbbra sem tudtam volna versenyezni, úgy döntöttem, inkább maradok.

A választás nem volt könnyű, éppen ezért a fiatal játékos szülein kívül, edzői véleményét is kikérte. Különösen sokat beszélgetett a válogatott keret vezetőedzőjével, Pelva Gáborral, aki meggyőző érveket sorakoztatott fel a maradás mellett. S bár Fábi örömmel és kalandvággyal telve vágott volna bele az amerikai évekbe, most mégsem érez csalódást.  

– Sokat fejlődtem az elmúlt egy évben, s bár egyesben még nem sikerült olyan eredményt elérnem, amilyenre vágyom, a páros sok mindenért kárpótol. Május elején Nagy Péter oldalán nyerhettem meg karrierem első felnőtt tornáját, most pedig Gabóval. Mindketten nagyon sokat segítettek nekem a meccsek alatt, azt csináltam, amit mondtak, a győzelmek pedig önbizalmat adnak a folytatáshoz. Most már egyesben szeretnék valami nagyobb eredményt felmutatni – összegezte az elmúlt hetek eredményét önkritikusan Marozsán Fábián.

Kuhárszky Zoltán szerint nagyon is jellemző tanítványára ez a hozzáállás, a nagy áttöréshez leginkább önmagát kell legyőznie:

– Tavaly óta fizikálisan és technikailag egyaránt sokat fejlődött, veszélyes, hatásos játékstílussal rendelkezik. Párosban már ki tudta hozni magából a tudását, egyesben egyelőre nem. Jobban kellene önmagában bíznia, a két tapasztalt játékos oldalán megszerzett győzelmek szerintem éppen ebben segíthetnek neki. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokat tanult ezekből a meccsekből, mert egyébként egy nagyon jó szellemű, fantáziadús, ígéretes játékosról beszélünk.

A mester szerint Fábi nagyon jó úton jár, ami nem jelenti azt, hogy ne javítanának bizonyos dolgokon. Erős és megbízható tenyeresét egyre több pörgetéssel próbálják színezni, s miközben nyesett labdáit szeretnék támadóbbá formálni, a hálónál is biztosabbá kell válnia idővel. Kuhárszky Zoltán a felsoroltak ellenére úgy gondolja, szemmel látható játékosa egy év alatt megtett fejlődése.

Marozsán Fábián szerint ugyanakkor koncentrációban és kondícióban kéne a legtöbbet előbbre lépnie, amihez minél több és jobb színvonalú mérkőzést szeretne játszani. Olyanokat, mint Gyulán, a második körben, amelyben a későbbi döntős svéd Markus Eriksson ellen remek első szettet produkált. Saját bevallása szerint néhány játékban egyértelműen ő dominált, a döntő pillanatban azonban nem tudta hozni a nyitó játszmát.

Saját fejlődését is abban méri le leginkább, hogy a ranglista-helyezésben körülötte lévő játékosokat már többségében veri, ám a jelentősen jobb pozíciókban lévők ellen egyelőre „csak” szoros meccseket játszik. Ő maga is várja a nagy áttörés pillanatát, amikor az eredményekben végre valódi tudása is megjelenhet. Ezzel kapcsolatban gyulai partnere, a 24. páros győzelmét arató Borsos Gábor frappánsan fogalmazta meg véleményét:

– Korábban is sokat játszottunk együtt, tudtam mire számíthatok, mégis kellemes csalódást okozott Fábi a játékával. Tenisztudása, és az ütései megvannak, csak az kérdés, mikor hagyja majd magából kihozni az igazi eredményt. Ehhez azonban mindig fegyelmezetten, stabilan és éretten kell játszania. Próbáltam neki segíteni, hallgatott is rám, s ennek lett eredménye a győzelmünk. De bevallom őszintén, nem kellett nagyon nagy dolgokat mondanom neki, pontosan tudja mi a dolga. Bátorításra volt szüksége, s én ezt adtam neki a torna folyamán.”

Márpedig ami egyszer sikerül a párosban, az előbb utóbb, az egyesben is menni fog.

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső