Ami Gyulán történt, az valóban felér a csodával.

Szombaton délután több részletben kapitális méretű csapadékmennyiség, igazi trópusi vihar zúdult a városra – igazolván, hogy nem véletlenül nevezik Viharsaroknak az ország e szegletét.

A 25 ezer dolláros ITF World Tennis Tour viadalt ez annyiban érintette, hogy törölni kellett a szombat délutánra tervezett párosdöntőt, s komolyan veszélybe került, hogy vasárnap egyáltalán játszani lehet majd az egész hét során már alaposan elázott, s most végzetes zuhét kapott salakon.

A gyulai rendezők azonban nem hagyták, hogy a természet legyőzze őket.

Éjszakai szivattyúzás a gyulai pályán

 

Kovács Zoltán tornaigazgató, s Havas István, a torna hivatalos szállodájának, a Wellness Hotelnek az ügyvezetője este tízkor kivitte a pályára a szálló szivattyúját, s hozzálátott a játékterek „vízmentesítéséhez”. Volt teendőjük bőven, hiszen bokamagasság felett állt a víz, jócskán befedve a kerítések menti levezető árkokat – onnan kellett tehát kiszivattyúzni a sporttelepen túli, utcai árokba a komoly vízmennyiséget.

Fél kettőre, nem tévedés: hajnali fél kettőre végeztek a munkával, s küldték az sms-üzenetet Vincze Bélának, a klubelnöknek, aki mindenesként segítette a tornát egész héten át, hogy reggeli munkakezdéskor még indítsa be a szivattyúkat újra, ha jött volna közben eső. Hát jött, igaz, nem olyan sok. S a klubelnök, szokás szerint reggel hatkor már a pályán volt, s hozzálátott a játékterek előkészítéséhez. Szivacsozott, hálózott rendületlenül, szórta a salakot, s amikor a klubtagok, gyerekek reggel nyolc-kilenc tájban előjöttek már csak a végső simításokra volt szükség.

A meccs eredeti kezdési időpontjában, tízkor akár pályára is mehettek volna a játékosok – ha nem jön egy újabb kis zápor… Ez azonban már meg sem kottyant a helyieknek, gyors előkészítés, s fél tizenegykor kezdődhetett az egyéni finálé az orosz Tyurnev és a svéd Ericsson között (6:3, 6:3). Aztán pedig jön a párosdöntő, Borsos Gábor és Marozsán Fábián, valamint az orosz Igosin, Tyurnev kettős részvételével.

A versenybíró sok hazai és külföldi klubban dolgozott már, de a gyulaihoz hasonló rendezői hozzáállást még sehol sem tapasztalt. Lehet tanulni belőle...

A párosdöntő hatalmas izgalmakat és magyar diadalt hozott.

A rutinos Borsos Gábor 24. párossikerét zsebelte be, oldalán az ifjú Marozsán Fábián a 15-ezres tornagyőzelem után immár a 25 ezres viadal elsőségének ízét is megkótolta: a magyar duó remek játékkal érdemelte ki a közönség vastapsát, s Davis Kupa-mérkőzések hangulatát idéző bíztatás mellett 12-10-re húzta be a meccs sorsát eldöntő tie-breket.

 A döntőben: Borsos, Marozsán - Igosin, Tyurnev 7:6 (7), 2:6, 12-10

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső