Salakanyag: zavaros belharc a Hungarian GP körül. Ezzel a címmel írt korrekt összefoglalót a napokban az nso.hu a nyári WTA-viadal keszekusza történetéről.

Javasoljuk azonban a cikkhez kapcsolódó kommentek tanulmányozását is. Ezek az bejegyzések túllépnek a WTA-verseny ügyén, s a kedden esedékes MTSZ-közgyűlés kapcsán sárdobálás és személyeskedés nélkül, objektív módon - de nem feltétlenül a szövetség álláspontját tükrözve - igyekeznek képet adni arról, mi is zajlik napjainkban a magyar teniszben.

Mert ezt sem könnyű megérteni...

A sportágat ismerők számára is sokszor követhetetlen ügyben alaposan körbejárt információk segítségével próbál eligazodást adni az nso.hu cikke, s még a Hogyan továbbra is keresi a lehetséges válaszokat.

Az írás az alábbi linken olvasható:
http://www.nemzetisport.hu/tenisz/tenisz-salakanyag-zavaros-belharc-a-hungarian-gp-korul-2693981

Honlapunk a függetlenség elvét szem előtt tartva, ezúttal sem kíván állást foglalni a felek közötti vitában - kommentálás nélkül viszont közreadunk néhány hozzászólást, hátha segít az eligazodásban.

raspman 2019-04-12 10:28:11
Felelősségteljes, hosszú távra tervez, mert tudja, hogy az anyagi források is végesek (lehetnek), gondosan és nem hűtlenül kezeli a rá bízott javakat, (alázattal) szolgálja a sportágat, nem csak a saját számláját, mert tudja, hogy hosszú távon az térül meg legjobban! Közben lehetőleg nem lépi túl a hatáskörét és a rá szabott és egyben elintézésre váró feladatokat elvégzi, viszont azokba kitartóan belefektet energiát, és sikeresen kivitelezi az eltervezetteket. Megbízható munkapartner, akire nemzetközi szinten is lehet számítani. Józan. Előrelátó, viszonylag tapasztalt. Aki ilyen embereket (menedzsereket) tud a magyar teniszsport számára, szerintem jelentkezzen. Akkor talán országon belül is sikeresebb lesz a problémák kezelése. Mert a jelenlegi helyzetnél jobbat érdemel a tenisz.

labdanyom 2019-04-13 12:02:36
A teniszsportot kívülről figyelők, de még annak sűrűjében élők is nehezen tájékozódnak a berkekben dúló harcok kiváltó okai, vélt és valós érdekeik összecsapásai ügyében, sőt legtöbben értetlenül állnak a helyzet láttán.
Megkísérlem a lehetetlent, és megpróbálom összerakni a képet. Onnan indítanék, hogy a státusz-kvó megőrzésének hívei leginkább a legitimitás oldaláról védik a mundért, vagyis azzal érvelnek, hogy a szövetségnek teljesen legitim vezetése van, ezért minden jogszerű, amit csinálnak. Kicsit kibontva ezt az érvelést az látszik, hogy összemosódik a "megválasztott" és a "legitim" fogalma. A főtitkárt például senki nem választotta meg. A szakmai igazgatót senki sem választotta meg. A kommunikációs igazgatót szintén nem. Ők alkalmazottak, mégpedig a tagság által megválasztott képviselők (elnökségi tagok) alkalmazottai, ily módon persze ők is legitimek, csak egészen más minőségben. Elvileg az a dolguk, hogy előkészítsék, majd hajtsák végre a választott tisztségviselők döntéseit. Sajnos itt is munkálnak az egyéni karrier és anyagi érdekek, és a szövetség is elkezdett szépen lassan "brüsszelizálódni". Először a struktúrát szabták a bürokraták igényeihez, az elnökség létszámát csökkentették, bizottságokat szüntettek meg. A tényleges hatalom fokozatos átcsúszásának a választott döntéshozók kezéből az alkalmazottak kezébe nem mindenki örült,nem tudott vele azonosulni, tehát a régi elnökségi tagok elkezdtek szépen egyenként lemondogatni. Sebaj, mondta a brüsszeli típusú bürokrácia, majd mi mindent megoldunk, úgyis mindent jobban tudunk bárki másnál. Szavazat gyűjtéssel megszervezték, hogy csak a velük szimpatizáló jelöltek kerülhessenek megválasztásra a megüresedő helyekre, innen kezdve nem jelentett gondot összehívatlan elnökségi üléseket utólag legalizálni, a már meghozott döntésekre akár utólag rábólintatni.
A szövetséggel közeli kapcsolatba kerülők, például válogatott játékosok, azok edzői, testközelből érzékelték ezt a helyzetet és fellázadtak ellene. Fellázadtak, mert a dolgok így nincsenek rendben, így nem mehetnek tovább. Itt tartunk most.
Jövőre teljes tisztújítás lesz a szövetségben, tehát elvileg adott az esély egy felfogásában teljesen új vezetőség megválasztására. Olyan hozzáértő, felelős vezetőségé, akik ha konfliktusba kerülnek az alkalmazottaikkal, nem állnak odébb, hanem inkább az alkalmazottat tessékelik ki. Addig is a tenisz társadalomnak ki kell békülnie önmagával, ennek záloga pedig a felismerés, hogy a dolgok nincsenek rendben, és így nem mehetnek tovább. Ha csak ebben a kérdésben sikerülne például a keddi közgyűlésen közmegegyezésre jutni, akkor máris helyreállna a béke. Természetesen van, ami nem várhat a jövő évig, például azoknak a megválasztott tisztségviselőknek a kérdőre és felelősségre vonása, akiknek az lenne (lett volna) a dolguk, hogy őrködjenek a szövetség működése felett. Kár, hogy nem tették, hanem beálltak a bürokraták szolgálatába, ezért nekik minél előbb távozniuk kell.

raspman 2019-04-13 21:32:49
igen, ebből a megközelítésből tisztul(t) is a kép, köszi - valószínűleg így, a megválasztott tisztségviselők révén és egyértelmű szerepvállalásukkal lehetne eredményesen kezelni a kialakult helyzetet. Persze ügyeskedő hatalomféltők és bankszámlaösszeg-gyarapítók általában sajnos jóval több energiát szoktak fektetni a számukra kedvező állapot fenntartásába, mint azok egy esetleges változtatásba, akik inkább a "személytelen ügyszolgálatot" és a a honi tenisz előrelépését tartják szem előtt. Nem arról van szó, hogy nem történnek fejlesztések, csak ha a motiváció félrecsúszik, és itt a prioritások felcserélődésére gondolok, akkor előbb-utóbb nagy bukták várhatók, az igazi, illetve a látványeredményeket követően. Ha fejben nem megfelelő a sorrend, akkor törvényszerű az óriási hitelvesztés. A kérdés csak az, mikor következik be. Aztán erre egyre többen jönnek rá a tenisztársadalom szereplői közül. Így aztán fontos lenne egy mielőbb bekövetkező "debrüsszelizálódás". Az elnökség irányából indítva?

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső