Három Top20-as játékos már biztos résztvevője az április 20-án rajtoló budapesti ATP-viadalnak, a hírek szerint azonban Top10-esekkel is folynak még tárgyalások.

A résztvevők személye tehát az utolsó pillanatig változhat, éppen ezért a szabadkártyák sorsáról is csak később döntenek a szervezők.

Egy biztos: rangos verseny lesz a Sport11 pályáin.

A zentai Györe Laci a 2017-es budapesti ATP-viadalon a selejtezőből az elődöntőig menetelt - napjainkban már a 32. a világranglistán

Gy. Szabó Csilla írása * Szűk egy hét múlva rajtol a Hungarian Open férfi 250-es ATP-verseny a Sport11 Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpontban. A budai Kánai úti pályákon sorra kerülő viadalon húsvéthétfőn családi programokkal várják a nézőket, szerdán pedig a Magyar Tenisz Napja keretében „ütögethetnek” a legkisebbek a sztárokkal.

Az esztendő legrangosabb hazai teniszviadalára érkező játékosok listája ugyan még nem teljes, de már most biztos, hogy a világranglistán 13. helyezett, tavaly Roger Federert is legyőző horvát Borna Coric, valamint az elmúlt év bajnoka, a 16. olasz, Marco Cecchinato, és az összevetésben őt közvetlenül követő grúz Nikoloz Basilashvili személyében Top20-as játékosok is pályára lépnek majd Budapesten. A magyar nézők számára azonban Bernard Tomic (79.) neve is vonzó lehet, hiszen a Németországban született ausztrál három évvel ezelőtt még ő is az első húszban, egészen pontosan a 17. helyen tanyázott.

A Magyar Tenisz Szövetség a résztvevők közül a negyedik legjobbként rangsorolt Laslo Djerét (ATP 32.) vagyis Györe Lászlót favorizálja leginkább a torna arcaként. A 2012-ben junior Orange Bowlt nyert szerbiai magyar teniszező ennek megfelelően videóüzenetben már köszöntötte is a magyar nézőket. Természetesen, magyarul.

A torna főtáblájának rajtjáig hátralévő alig több mint 7 nap alatt azonban a résztvevők terén még akadhatnak változások. A hírek szerint a hazai szövetség két „nagy névvel” is tárgyal, ami ebben az esetben a Top10-et jelenti. Éppen ezért a szervezők az utolsó pillanatig nem döntenek valamennyi rendelkezésükre álló szabadkártya sorsáról. Az elsőt már megkapta a közel nyolc hónapos sérülése után visszatérő Balázs Attila, és a másodikat is egy magyar fiatalnak szánják. A harmadik csak abban az esetben nem kerül valamelyik tehetséges hazai játékos kezébe, ha a tornának rangot adó egyik sztár végül Budapestet választaná húsvéti programjai helyszínéül.

A 16-os kvalifikációs táblán rendelkezésre álló további 2 wild card egyike ebben az esetben még mindig biztosíthatja az indulási jogot Piros Zsombor és Valkusz Máté közül annak, aki így végül nem fért fel a 28-as főtáblára. A pillanatnyi erőviszonyok szerint ugyanis ők ketten azok a magyar fiatalok, akiknek indulása szakmai szempontból nemcsak indokolt, de teljességgel megalapozott is. Éppen ezért a szabadkártyák végső sorsa nagy valószínűséggel csak az utolsó pillanatban derül majd ki.

A XI. kerületben, a Kána-tó szomszédságában található helyszínen, a Nemzeti Sportközpontok munkatársai végezték el a profi tornához szükséges infrastrukturális átalakításokat. A Sport11, ahogy nevében is mutatja, alapvetően szabadidős- és rendezvényközpont, ahol az úszással és a kosárlabdával ellentétben a tenisz nem tartozik a fő profilba. Az önkormányzat tulajdonában lévő komplexum területén így jelentős munkálatok folytak, amelyek a szervezők tervei szerint épp elkészülnek a rajtig. S bár a sporttelep maga igen impozáns, az ATP által támasztott igényekhez alkalmazkodva nem lehetett elegendő teniszpályát kialakítani, így a torna elején, amikor még sok mérkőzésre kerül sor, a Grand Slam Parkban lévő két edzőpályát használják majd a játékosok.

Az MTSZ kommunikációs igazgatója, Tamás Krisztina honlapunknak elmondta, hogy szinte non-stop, huszonnégy órában folytak és még mindig folynak a munkálatok annak érdekében, hogy a rangos mezőnyt megfelelően fogadhassák a tornán. A viadal azonban nemcsak a sztárokról, de a hazai nézőseregről is szólni fog. Különösen az ünnepek miatt, hiszen a főtábla éppen húsvéthétfőn rajtol majd. Ezen a különleges napon éppen ezért tojáskereső vetélkedővel, arcfestő standokkal, és az ország legnagyobb ugrálóvárával várják a családokat. Utóbbi egész héten a legkisebbek rendelkezésére áll majd. Szerdán délután rendezik meg a hagyományos Magyar Tenisz Napját, amelyen a torna sztárjai közül többen is azért ragadnak majd ütőt, hogy az érdeklődő magyar gyerekekkel játszhassanak.

Az április 20. és 28. között sorra kerülő viadallal kapcsolatos hasznos információkat az esemény honlapján (www.hungarianopen.org) találhatják meg az érdeklődők.

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső