A közel hétezer résztvevővel rendezett Speciális Olimpia Világjátékokon a magyar teniszcsapat vezetőedzőjét, Orbán-Sebestyén Katalint kérték fel, hogy szervezze meg a gála Play and Stay bemutatóját.

Az Abu Dhabiban tartott eseményről a sportvezető honlapunknak is beszámolt.

A márciusi Speciális Olimpia Világjátékokon a 86 fős magyar delegációban négy teniszező is kvótát kapott a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetségtől.

A versenyzőket Orbán-Sebestyén Katalin, az Európai és a Magyar Speciális Olimpia Szövetség tenisz-szakágvezetője irányította. A három férfi és egy női sportolóból álló csapat, mint arról már honlapunk a verseny idején beszámolt, egy arany-, három ezüstéremmel és két negyedik hellyel tért haza az idei évben a világ legnagyobb sporteseményének számító Speciális Olimpiáról.

A világjátékokon a versenyek ideje alatt minden alkalommal az inklúzió  (az integráció, a szemléleti befogadás és elfogadás) jegyében megrendeznek egy úgy nevezett „Unified Experience” elnevezésű teniszgálát is, amelyen nem kisebb sztárok szoktak részt venni, mint a korábbi világelső Pete Sampras és Michael Chang, vagy a SOI elnökségi tag korábbi többszörös tornász olimpiai bajnok Nadia Comaneci.

A 2019-es Világjátékokon most a sztárok gálája mellett egy játékos Play and Stay bemutatóra is sor került, amelynek megszervezésre a 65 országból érkező nemzeti teniszválogatottak vezetőedzői közül a magyar szakembert kérték fel. 

– Hatalmas megtiszteltetés, hogy a Speciális Olimpia Világjátékok tenisz versenyigazgatója, Dunja Imran, és technikai delegátusa, Teresa Leitao engem kért fel a bemutató lebonyolítására. Ismerik a szakmai múltamat, hogy több mint 17 évig dolgoztam a nemzeti tenisz szövetségnek, hogy alapító tagja voltam és koordináltam három gyerek tenisz programot, és hogy írtam egy oktatói kézikönyvet is – mesélte a vezetőedző.

Gubacsi Zsófi korábbi top100-as, WTA-tornagyőztes teniszező barátnőm, valamint a svájci Gabrielle Mossi, a román Oti Mustăreață és a chilei Paolo Massardo kollégáim segítségével egy minden ügyességi részletre kiterjedő Play and Stay feladatsort állítottunk össze a sportolóknak, akik annak ellenére, hogy már kiválóan teniszeznek, örömmel próbálták ki az általunk kitalált piros labdás, mini-tenisz pályás játékokat – mondta a magyar szakember.

Az eseményen idén Tim Shriver, a Special Olympics International elnöke, az alapító Eunice Kennedy Shriver fia, valamint Loretta Clairborne emberjogi aktivista játszott párost az inklúzió nevében megrendezett eseményen, amelyen több mint hetven versenyző vett részt.

– A Testnevelési Egyetem állami ösztöndíjas PhD hallgatójaként én is a sport általi inklúziót kutatom, így még különlegesebb volt számomra ebben részt venni. Play and Stay program koordinátorként 9 évig szerveztem a 10 éven aluli versenyzők programját, amit 2010-ben a magyar speciális olimpia mozgalom tenisz életébe is bevezettem, hiszen a különböző nyomású labdák és a képességnek és kornak megfelelő méretű ütők a speciális sportolók számára is új lehetőséget adtak arra, hogy minél hamarabb megismerkedhessenek a tenisszel. Erre jó példa Kelemen Zsombor is, aki kezdőként került a tenisz szakághoz és idén már a másodszor képviselte Magyarországot Világjátékokon – mondta Orbán-Sebestyén Katalin.

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső