Győzelemmel tért vissza nyolc hónapos sérülését követően Balázs Attila a spanyolországi Challenger-tornán.

A tapasztalt játékos főtáblás indulási jogot jelentő szabad kártyát kapott a budapesti ATP-verseny rendezőitől. Szeretne minél jobban helytállni.

A BTC versenyigazgatója, Borsos Olivier szerint Attilában még mindig ég a tűz, amely a folytatáshoz szükséges.

Balázs Attila győzelemmel kezdte a murciai Challenger-tornát

Gy. Szabó Csilla írása * Teniszkarrierje egyik legnehezebb időszakán van túl Balázs Attila. Nem sokkal azt követően, hogy 2018. június 11-én az ATP ranglistán elért 173. helyezésével karriercsúcsot ünnepelhetett, lábsérülése miatt került hullámvölgybe. Kisebb nagyobb megszakításokkal, összesen nyolchónapos kényszerpihenőre kényszerült. A tapasztalt játékos szerint, különösen mentálisan volt nehéz elviselni a hosszú tétlenséget. Hogy végül mégis sikeresen talpra állt, azt annak is köszönhette, hogy a Budai Tenisz Centrum kis közössége szinte egy emberként állt mögé.

A 30 éves játékos, egy jól sikerült alapozást követően, a héten a versenypályára is sikerrel tért vissza. A murciai Challenger-torna első körében 6:2, 6:1 arányban verte az olasz Riccardo Bonadiot.  

– Egyetlen győzelemből nem szabad hosszútávú következtetéseket levonni, a sorozatterhelés alatt dől majd el minden – értékelte hétfői mérkőzését Balázs Attila. – Összességében és a helyzethez képest egyébként tényleg jól érzem magam a pályán. De pontosan tudom, hogy nehéz lesz az igazi visszatérés, sok fájdalommal jár majd. Szendrei Dániel kísért el Spanyolországba, erőt merítek abból, hogy itt van velem. Tárgyilagosan nézve a dolgokat, időben kijöttünk a verseny helyszínére, jó játékosokkal üthettem, eddig minden a legnagyobb rendben van. Ám az igaz, első körös győzelemnek talán még soha úgy nem örültem, mint a hétfőinek.  

Balázs Attila pillanatnyilag védett ranglistahelyezést élvez, amelyet maximálisan szeretne kihasználni. Ebben legnagyobb támasza a szakmai munkáját Szendrei Dániel mellett segítő gyermekkori jóbarátja, Borsos Olivier, a BTC sportigazgatója.

– Nem szívesen mondom azt, hogy Attila edzője lettem, hiszen egy hozzá hasonlóan tapasztalt játékos, már pontosan tudja mit, mikor és hogyan kell tennie – beszél saját szerepéről a legnagyobb szerénységgel Borsos Olivier, aki hazai elfoglaltságai miatt leginkább Magyarországról koordinálja barátja és sporttársa programját.  − A jelenlétemmel egyfajta motiváló tényező vagyok a számára, de ha úgy hozza a sors, akkor persze egy-két jó tanáccsal a jobb megoldások választása felé is tudom irányítani. Természetesen határoztunk meg célokat, ebből a legközelebbi a Roland Garros selejtezőtáblája. A kvalifikációból kell ugyan indulnia, de én látom benne a kellő tudást és képességet ahhoz, hogy meglepetést okozzon. A salak az ő igazi terepe, s miért ne jöhetne ki tökéletesen a lépés éppen most?

Előbb azonban a budapesti ATP-viadal következik, amelyre Balázs Attila a magyar szövetség jóvoltából Wild Cardot, főtáblás indulási jogot jelentő szabad kártyát kapott.

− Örülök a lehetőségnek, s annak, hogy ennyire bíznak bennem – kommentálta a játékos a friss hírt, miszerint az április 20-án rajtoló Hungarian Openen biztos helye lesz a főtáblán. – Természetesen tudásom legjavát adva igyekszem majd meghálálni ezt a bizalmat. A héten Spanyolországban, azt követően pedig Tunéziában indulok, ez a két Challenger jó felkészülés lesz a budapesti viadalra. Célom, hogy a nyarat sérülésmentesen tudjam végig játszani. Mivel már április van, tudom, hogy szuper évem már nem lehet, a következő idényre azonban már sokkal merészebb álmaim vannak.

Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy az idén 31. születésnapját ünneplő játékos esetében vajon lehet-e még nagyravágyó terveket szőni? Borsos Olivier szerint Attila esetében erre a kérdésre egyértelműen igen a válasz:

− Nagyon kevés embert ismerek olyan jól, mint őt, így pontosan látom, hogy még mindig lobog benne a tűz, amely elengedhetetlen a sikeres folytatáshoz. Éhes a teniszre, tombol benne az akarat, hogy visszakerüljön a legjobbak közé. Voltak évek, amikor kevesebbet játszott sérülések miatt, s most ezekből a kényszerpihenőkből húzhat hasznot. Sok kortársával ellentétben nem égett még ki, a kihagyások idején volt ideje a feltöltődésre. Ebben a helyzetben korát és tapasztalatát sokkal inkább előnynek tartom, mint hátránynak.

A BTC sportigazgatója és Balázs Attila nemcsak a jövőre vonatkozó tervekben ért egyet, de abban is, hogy a Budai Tenisz Centrum csapata kulcsszerepet játszott a tapasztalt játékos teljes felépülésében. Sérülése idején az összetartó kis közösség valamennyi rendezvényén számítottak jelenlétére, így egy percre sem távolodott el a hazai teniszezők világától. Ebben persze nagy szerepe volt bátyjának, Balázs Györgynek is, aki a klub vezetőedzőjeként pontosan tudta, milyen fájdalmas érzés öccse számára, hogy ha ideiglenesen is, de a pálya szélére szorult. A türelem és a támogatás végül sikeres felépülést termett, amelynek első bizonyítéka az olasz Riccardo Bonadio (ATP 420.) elleni 57 perc alatt megnyert hétfői mérkőzése.

Balázs Attila azonban nem kerget vágyálmokat, a rosszra éppúgy felkészült, mint a lehető legjobb folytatásra. Borsos Olivier viszont helyette is mer nagyot álmodni, és nem titkolja, barátja és csapattársa jövőre akár már a top 150-et is ostromolhatja.

Frissítés:

A murciai viadal második fordulójában, szerdán délután a 13. kiemelt belga Kimmer Coppejans 6:4, 3:6, 6:3-ra nyert a magyar teniszező ellen. Ati az első szettet 4:2-es előnyről veszítette el, a másodikat viszont brékhátrányból (0:2) fordította meg. 

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső