A 16 esztendős Tóth Amarissa Kiara február közepén átlépte a juniorok világranglistáján a Top 100-as álomhatárt. A pillanatnyilag 89. helyen jegyzett játékos januárban váltott csapatot, a Blue Tigers játékosaként a BTC-n készül, a szakmai team irányítója azonban a klubtól független Molnár Krisztián.

A fiatal teniszező számára, úgy tűnik, már idén megnyílnak a junior Grand Slamek bűvös kapui.

Tóth Amarissa Kiara Tunéziában, karrierje első G2-es egyéni győzelme után

Gy. Szabó Csilla írása * Bár a felnőttkor határán éppen átlépő fiatalok szerint a juniormezőny fényévekre van ritmusában a nagyokétól, a korosztályos világranglistán ugyanolyan jól megtervezett versenynaptár és kiegyensúlyozott teljesítmény szükséges az élbolyba kerüléshez, mint a WTA vagy az ATP összevetésben. A fiatalok esetében a legjobb százba jutás legnagyobb előnye, hogy lehetővé teszi a korosztályos Grand Slam tornákon való indulást, amely életre szóló lendületet adhat a játékosok további karrierjéhez.  

A 16 esztendős Tóth Amarissa Kiara a 209. pozícióban zárta az évet, ám február 18-án már a 80. helyen érte el eddigi pályafutásának csúcshelyezését. Tunéziában két G2-es viadalon indult, az elsőt megnyerte, a másodikon pedig a négyben búcsúzott. Jelenleg 89. a korosztályos összevetésben, jóllehet márciusban egyetlen 3-as kategóriás junior ITF-viadalon indult csupán, a április elején pedig a legerősebb tornán jutott nyolcaddöntőig, Horvátországban. S bár fiatal korára való tekintettel még bőven lenne ideje és lehetősége arra, hogy csak korosztályos tornákon induljon, már most biztosnak tűnik a junior Roland Garros kvalifikációs tábláján való indulás joga, amely Wimbledonnal és a US Opennel együtt meghatározó célként szerepel a 2019-es idényre.

Pedig Mimi tavalyi éve korántsem úgy zárult, ahogy azt korábban tervezték. A fiatal játékos belefutott néhány kisebb vereségbe, s amikor az esztendő első találkozóját, január 2-án, a brommai G3-as ITF-torna első körében elveszítette, édesapja, Tóth Zoltán azonnal döntést hozott, s új szakmai teamet szervezett kislánya mellé. Amarissa a BTC-n működő Blue Tigers-ek csapatához csatlakozott, ahol Krafcsik Tamást kapta felelős edzőnek, az erőnléti edzések kivitelezése pedig Sifter Andrea kezébe került. A team vezetésére Molnár Krisztiánt kérte fel az édesapa. Utóbbival már októberben tárgyalt és a menedzselési kérdésekben kapott is segítséget tőle, de Krisztiánt akkor még szerződés kötötte a bolgár Elitsa Kosztovához (legjobb WTA helyezése 130. volt), így az igazi együttműködés megkezdéséhez meg kellett várniuk annak lejártát.  

– Zoltán valóban Svédországból hívott, hogy mindent új alapokra akar helyezni, én pedig egyetértettem vele – beszél a hirtelen jött január 2-i döntésről Molnár Krisztián, aki korábban Balázs Attila utazóedzője volt másfél éven keresztül, így maga is új vizekre evezett a 16 éves játékos csapatának vezetésével. – Azonnal komoly alapozásba kezdtünk, aminek a vártnál is korábban meglett a helyezésben is mérhető eredménye. Ekkor újragondoltuk előzetes terveinket, és immár az a cél, hogy a korosztályos Grand Slameken álljon helyt, s akár meccseket is nyerjen. A legfontosabb mégis az, hogy játéka alapján valóban ott legyen a helye a főtáblákon, s idén már egy-két felnőtt versenyen is megméresse magát. Limitáltuk kicsit a hálójátékát, alakítottunk a második szerváján és a fonákján, a legfontosabb azonban az, hogy helyrejött az önbizalma.

Molnár Krisztián szerint nem könnyű egy olyan játékosnak egyre feljebb és feljebb lépnie, aki korábban megszokta, hogy 90 % fölötti arányban nyerte meccseit. Ilyen viszonyszámot a legjobbak között már nem lehet produkálni, fel kellett készíteni őt az itt-ott becsúszó vereségekre is. S bár Mimi továbbra is magabiztosan tartja pozitív mérlegét, az idei év várható nagy kihívásai teremtette új helyzetben is meg kell állnia majd a helyét.

– Veszítenivalóm nincs, jutok, ahová jutok – kommentálja bölcsen Tóth Amarissa Kiara a Grand Slam-részvétellel kapcsolatos kérdést, s alig várja már, hogy Párizsban a mitikus versenyen pályára léphessen. – Az utóbbi időben egyre erősebb tornákon játszottam, s úgy éreztem, megvan a játékom ahhoz, hogy a legjobbakkal felvegyem a versenyt. Csak tapasztalatom nincs még elég. De rajtam nem múlik semmi, amint tudom, összegyűjtöm a szükséges meccsrutint is.

Krafcsik Tamás, a BTC edzője szerint ebben egy percig sem kételkedhetünk. Mimihez hasonló elhivatott játékossal még nem igen volt dolga, a fiatal játékos mindig pontosan, bemelegítve érkezik a gyakorlásokra, a pályán és a konditeremben egyaránt kihozza magából a maximumot, s a levezetést is úgy csinálja, ahogy az a nagykönyvben meg van írva.  

– Amikor először játszottam vele, fiatal kora és viszonylag alacsony termete miatt egészen mást vártam tőle – emlékszik vissza az első találkozásra Krafcsik, aki már csak azért is különösen jól érzi magát az Amarissát támogató csapatban, mert Molnár Krisztiánhoz régi barátság fűzi. – Akkor tíz perc alatt bebizonyította, hogy a látszat mennyire csal. Brutálisan gyors izomzata és keze van. És még gyorsan is tanul. Fantasztikus tanítvány.

Tóth Zoltán nem titkolja, hogy a Budai Tenisz Centrumban találták meg azt a régóta keresett hátteret, amely leánya további dinamikus fejlődéséhez pillanatnyilag szükséges. Az orvostól kezdve, a gyógytornászon át a masszőrig minden feltétel profi szellemben adott a magas színvonalú munkához, amelyet elsősorban a jó csapatszellem jellemez. A team-ben résztvevő szakemberek folyamatosan egyeztetnek egymással, szemük előtt egyetlen cél lebeg, Amarissa tökéletes felkészítése.

– Mimi játszhatna még a korosztályos viadalokon is, ám az ő esetében minden adott ahhoz, hogy a mélyvízbe dobjuk. Bízom benne, hiszen az utóbbi hónapokban még engem is folyamatosan pozitív csalódások értek a részéről. Állóképességén is sokat javítottunk, tavaly még több meccsen is begörcsölt, idén azonban erre már nem volt példa. Keményen edzettünk, a salakos idény megkezdése előtt is volt három hetünk a célzott felkészülésre. A tornák mellett az itthoni foglalkozásokra is nagy hangsúlyt fektetünk. Megmondom őszintén, nem szeretném a lécet alacsonyabbra tenni, a benne lévő lehetőségeket ugyanis csak így lehet maximálisan a felszínre hozni – összegezte elvárásait Molnár Krisztián.

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső