A WTA legfrissebb világranglistáján a 198. helyen jegyzik a 21 éves Bondár Annát, aki egy elődöntővel és egy döntővel zárta dél-amerikai túráját, előkelő helyezésének köszönhetően pedig már készülhet is a Roland Garros selejtezőjére.

Edzője, Bardóczky Kornél addig is a lehető legerősebb teniszezők ellen szeretné pályára küldeni tanítványát, mert nem szeretné elaprózni a tehetségét.

Brazíliai bravúr: Bondár Anna és Bardóczky Kornél

Gy. Szabó Csilla írása * A Fed Kupa euro-afrikai zóna I-es csoportjának februári, angliai tornáján már egyértelmű jelek utaltak arra, hogy Bondár Anna nagy dolgokra lesz képes az idei esztendőben. A szlovén Daila Jakupovics legyőzésével karrierje első TOP 100-as skalpját gyűjtötte be, majd az akkor 39. helyen rangsorolt brit Johanna Konta (2017 nyarán WTA 4.) ellen játszott emlékezetesen szoros mérkőzést. A tavalyi évet a 270. helyen záró fiatal teniszező pontosan három hónap leforgása alatt lépett fel a WTA 198. helyére. S bár önmagában az ugrás mértéke is nagy eredmény, ezúttal ennél sokkal fontosabb dolog történt. Anna végre belépett a kétszázasok klubjába, amely nemcsak jó hangzása miatt kellemes a fülünknek, de azért is, mert ebből a pozícióból már a Grand Slam-tornák selejtezőtáblájára is szinte biztosan be lehet férni. Ezzel pedig a szeghalmi lány régi nagy álma vált valóra.

– Három korosztályos Grand Slam-en is indultam juniorként és már akkor arról álmodoztam, hogy egy napon felnőttként is eljutok valamelyikre – osztotta meg gondolatait honlapunkkal Bondár Anna, aki március közepén, Brazíliában két 25 ezer dolláros összdíjazású tornán gyűjtötte össze a vágyott ranglistahelyezés eléréséhez szükséges pontokat. Sao Paolóban az elődöntőig, Curitibában pedig a döntőig jutott. Pedig az idei szabálymódosításoknak köszönhetően mindkét verseny jóval erősebb volt a megszokottnál.

– Egy Grand Slam kvalijának felelt meg a színvonal, ezért nemcsak az eredménynek, de a mutatott formámnak is nagyon örülök. Reménykedtünk a jó szereplésben, de az első tornán azonnal az első kiemelt ellen játszottam, úgyhogy minden tudásomat össze kellett szednem. Két meccslabdáról fordítottam, és az azt követő második fordulóban is döntő szettben sikerült nyernem.

Az U18-as Európa-bajnok játékos nem igazán érzi úgy, hogy ez alatt a két hét alatt olyan sok minden változott volna a játékában. Ellenben háromszor is végletekig kiélezett, döntőjátszmás találkozót nyert. A siker pedig ezen múlott, semmi máson.  

– Már a januári, egyesült államokbeli túrán is látszott Anna jó formája, tehát nem lepett meg igazán brazíliai teljesítménye, kiemelkedő mentális ereje azonban kétségtelenül páratlan volt – erősítette meg tanítványa véleményét Bardóczky Kornél, aki szerint Anna olyan ki-ki meccseket nyert Dél-Amerikában, amelyeket egy átlagos játékos fele-fele arányban nyer, illetve veszít el. A fiatal szeghalmi teniszező ezzel szemben nyolcvan-kilencvenszázalékos arányban hozta őket, többször jelentős hátrányból felállva.

– Volt, hogy nem igazán ment neki, de mégis fordított, amire különösen büszke vagyok. Akik ismernek tudják, nekem egyébként is az a meggyőződésem, hogy ezen a szinten már közel hetven százalékban fejben dől el az eredmény. Itt már mindenki mindent tud, nem lehet olyan dolgokat tanítani, ami bárkinek is újdonság lenne. Aki előre akar lépni, annak mentálisan kell rendíthetetlenül erősnek lennie. Anna pedig éppen erről tett tanúbizonyságot Brazíliában.

A dolgok jelenlegi állása szerint edző és tanítványa mostantól bátran készülhet a Roland Garros selejtező mérkőzéseire, hiszen Annának addig nincsenek megvédendő pontjai. Ráadásul most kezdődik csak az európai salakos szezon, amely nem titkoltan a fiatal játékos kedvence.

– A Grand Slam-ek közül, ha választanom kellene, mindenképpen Párizst választanám, úgyhogy hihetetlenül boldogan és izgatottan készülök az idei Roland Garrosra. Persze az is remek érzés, hogy hétfő óta végre egyessel kezdődik a világranglista helyezésem, és pontosan tudom, hogy ez is mérföldkő a karrieremben, de leginkább mégiscsak a francia kaland villanyoz fel – vallotta be honlapunknak Bondár Anna.

Mindez persze korántsem jelenti azt, hogy a fiatal játékos mostantól ölbe tett kézzel várhatja a párizsi mérkőzéseket. Sőt.  

– Azt szeretném, ha Anna minél erősebb ellenfelek ellen játszana a hátralévő időben, s így hozná ki magából a lehető legtöbbet – körvonalazza terveiket Bardóczky Kornél. – A jövő héten első kiemelt lenne az olaszországi huszonötezresen, de ha felférne a luganói kétszázötvenezres WTA-tornára, akkor természetesen oda mennénk inkább. Tudom, könnyebb lenne most pontokat szerezni és feljebb lépkedni a ranglistán, de Anna fejlődését nem ez szolgálja. Nem szeretném elaprózni a tehetségét és a tudását. Meg vagyok győződve róla, hogy a legjobbak között van a helye és ezt ő is csak akkor tudja kétségek nélkül elhinni magáról, ha a legjobbak ellen játszik. Ez talán a nehezebb út, de én bízom a játékosomban.

A WTA 198. helyezése erre fel is jogosítja a mestert. S bár a legfrissebb rangsor éppen hétfőn, azaz április elsején látta meg a napvilágot, szerencsére szó sem volt áprilisi tréfáról.

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső