Elkészült a miniszterelnökség felkérése alapján a Vasas irányításával, széles tenisztársadalmi szondázás során összeállított koncepció-tervezet a nemzeti teniszközpontról.

A szakmai dokumentáció a fővárosi és állami szervezetek szűrőjén keresztül jut el az április 30-ig kormányülésre.

Március 21-én a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa támogatta a Fürjes Balázs által vezetett Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja (KKBK) és a dr. Szabó Tünde által vezetett Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) sportállamtitkárság előterjesztését az új budapesti teniszcentrummal kapcsolatban.

A sportszakmai tervezet készítését összefogó egykori Davis Kupa-válogatott Markovits László honlapunknak elmondta, hogy Orbán Viktor kormányfő január elején a Vasast bízta meg a nagy nemzetközi teniszversenyek megrendezésére alkalmas teniszközpont létrehozása szakmai koncepciójának kidolgozásával, s a klub igyekezik minél szélesebb tenisztársadalmi összefogással végezni a munkát.

- A Vasas munkacsoportokon keresztül, széles kör bevonásával kívánja segíteni egy megalapozott szakmai anyag elkészítését - mondta Markovits László, aki jelezte, hogy aktuális és jelenlegi Top 100-as játékosok, korábbi eredményes teniszezők, jelenleg cégvezetőként dolgozó menedzserek, felkért szakértők, klubok, a hazai tenisztörténelem feldolgozásában tevékenykedők egyaránt helyet kaptak a menet közben egyre bővülő, eredetileg is több mint húsz emberből álló szakmai ötletbörze csapatában.

- Több összejövetelt, szakmai egyeztetést tartottunk, hiszen az volt a célunk, hogy olyan koncepciót továbbítsunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja és a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésének végrehajtásáért felelős helyettes államtitkárság részére, amely segítheti a kormány-előterjesztés további előkészítését és a kormány döntését. Jó érzés volt dolgozni ezzel a csapattal. Fiatalok és idősebbek, teniszhez közeliek és a sportágat csak távolról ismerők egyaránt voltak köztük. Sok ötlet merült fel, megvitattuk, érveltünk, s tudtunk mindig konszenzusos megoldást találni.

A Vasas elnöke a tervezet konkrétumaival kapcsolatban elmondta:
- A Nemzeti Teniszpark elsődleges szerepe az lesz, hogy kiszolgálja a magyar tenisztársadalom széleskörű igényeit, az amatőr és klubtenisztől az utánpótlásnevelésen keresztül lépcsőzetes versenystruktúrát s helyszínt biztosítson a fiatal tehetségeknek, a hazai utánpótlás versenyektől az ATP és WTA viadalokig. Maga a park elnevezés szimbolizálja a családbarát jelleget, hiszen a megálmodott 12 hektáros komplexum kényelmesen átjárható, sok zöldterülettel borított, egymáshoz kapcsolódó objektumokból és közösségi terekből áll, így egyszerre több program befogadására is alkalmas.

Megtudtuk azt is, hogy a központ mind gazdaságilag, mind környezeti szempontból törekszik az önfenntartásra. A teniszpark nem csupán a nagy versenyek rendezésére lesz alkalmas, hanem az év 365 napján edzésközpontként, hazai rendezésű sorozatok, viadalok befogadójaként is működik "otthont biztosítva elsősorban a Magyar Tenisz Szövetség és a hazai nevelőklubok utánpótlás-nevelési programjához tartozó versenyzők felkészüléséhez, illetve versenyeihez".

A sportpark hétköznapi üzemmódban egy 4000 fős arénát és egy négy pályás teniszcsarnokkal rendelkező klubházat foglalna magában. Lenne még 4 fedhető és 4 szabadtéri keménypályás játéktér, valamint 16 szabadtéri salakos pálya, de a két testvérsportág, a strandtenisz és a padel is otthont kapna a parkban. A verseny-üzemmód idején a létesítmény üzemeltetője a saját tulajdonú mobil lelátókkal a viadal követelményeinek megfelelően alakítja át a területet, s ideiglenes stadion(oka)t emel a pályák egy részén.

A különböző állami szervezetek a közeli napokban tárgyalják, minősítik a koncepciót, mielőtt a tervezet április végén kormány elé kerül.

A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja menet közben több helyszínt javasolt a megvalósításra, jelenleg egy budai és egy pesti terület van képben, ám erről, miként a szakmai koncepcióról még hosszas egyeztetési folyamatok zajlanak. A jelenlegi elképzelések szerint a Nemzeti Teniszpark a kormánydöntést követően 2-3 év múlva nyithatná meg kapuit.

A Nemzeti Teniszpark részletes leírása a nemrégiben indult www.facebook.com/tisztatenisz oldalon olvasható, ahol a PDF formátumú letöltés segítségével "végiglapozgató" a 30 oldalas füzet, megtekinthető a teljes szöveges dokumentáció s tervrajz.

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső