A női WTA-tornák rendezése körüli visszás helyzet tisztulni látszik.

A Magyar Tenisz Szövetség szerdai elnökségi közleménye szerint az MTSZ felmondja a mallorcai füves pályás viadal 2020-tól Budapestre hozatalának tervét.

Kötbér fizetése nem terheli a magyar szövetséget.

A Magyar Tenisz Szövetség a szerdai elnökségi ülésén megvitatta a WTA-tornák körül kialakult helyzetet,elfogadta a szerződés felmondását, biztosította a minisztériumot arról, hogy ez semmiféle kárral nem jár, mivel hatályba sem lépett. Semmilyen kötbérfizetési kötelezettséget nem eredményez az MTSZ számára.

A közlemény utal arra, hogy az EMMI szándékát támogatva a Magyar Tenisz Szövetség hetekig dolgozott azon, hogy megoldja a Márky Jenő által a női WTA-tornák megrendezése kapcsán okozott visszás helyzetet - áll a szövetség szerdán kiadott közleményében.

A sportért felelős államtitkár, Szabó Tünde hétfőn felszólította a Magyar Tenisz Szövetséget (MTSZ), hogy haladéktalanul vonja vissza a nemzetközi füves pályás tenisztorna rendezési igényét. A füves torna helyett egy salakpályásat álmodott meg a kormány Magyarországra.

Az MTSZ március 13-án arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy már március 6-án, azaz a sportolók nyílt levelének megjelenése előtt felmondta a mallorcai füvespályás WTA-torna jogtulajdonosával kötött feltételes szerződést, mely szerint a versenyt 2020-tól vették volna át a spanyoloktól.

A szövetség közleményében felhívta a figyelmet arra is, hogy Márky Jenő jogtulajdonos úgy tett vállalást a kormány felé a bukaresti, salakpályás verseny Budapestre hozataláról, hogy arra nemcsak semmilyen előzetes jóváhagyása nem volt a WTA-tól (Women's Tennis Association), de még csak informálisan sem jelezte szándékát, ahogyan nem egyeztetett az MTSZ-szel sem.

A szövetségi közlemény hosszasan fejti ki a Római-parti versennyel kapcsolatos véleményét.  Az MTSZ közleménye szerint jogtulajdonos a verseny helyszínének módosítására vonatkozó január 15-i határidőt sem tartotta be, nem is csoda, hogy jelenleg is Bukarest van megjelölve a WTA hivatalos versenynaptárban. Ráadásul Budapest 2019-ben már megrendezett egy WTA-tornát, a Hungarian Ladies Opent

A magyarországi WTA-torna helyzetét az MTSZ-közlemény szerint bonyolítja az a tény is, hogy a román szervezőktől kapott információik alapján Márky Jenő nem tájékoztatta a bukarestieket az esetleges változásokról, sőt tárgyalt is velük a folytatásról - ennek megfelelően a románok a mai napig elszántan szervezik a versenyt. Erre a torna honlapja is tanúság, a verseny mögött komoly támogatók egész sora olvasható a hivatalos weboldalon. Ráadásul Márky úgy tárgyalt a kormánnyal, hogy azzal azért tisztában kellett lennie, egy ország két versenyt egy évben csak a lehető legritkább esetben rendez, erre maximum a kiemelt tenisznemzeteknek van esélyük - írja az MTSZ közleménye.

A szövetség közleményében az is áll, hogy támogatja a hazai WTA-tornák szervezését, de legjobban úgy érné meg, ha az állam megveheti, vagy bérelheti a versenyjogokat, egyébként semmi ráhatása nincs a jogtulajdonos döntéseire. Másodsorban hangsúlyozta, azért kezdett el egy füves pályás WTA-torna Magyarországra hozatalán dolgozni, mert a kormány kinyilvánított szándéka ez volt. Ötletnek jó volt, kivitelezni nem lehetett.

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső