Szűcs Lajos MTSZ-elnök jegyezte a szövetség  gyors válaszát az egykori és aktív profi teniszezők csütörtökön közzétett írására a budapesti WTA-versenyekkel kapcsolatban.

Összehívják az elnökséget.

Szűcs Lajos, az MTSZ elnöke

Csütörtök délután jelenlegi és korábbi éljátékosok adtak ki nyílt levelet, melyben az MTSZ-t arra kérték, hogy a 2020-ra vállalt füves pályás női versenyt mondja le a WTA-nál, annak érdekében, hogy Márky Jenő salakpályás eseményének hosszú idő után ismét a magyar főváros adhasson otthont. Mint írták, a salakos verseny megkapta a kormány garanciáját, és a vele kapcsolatos szerződéskötések folyamata is hamarosan lezárul. A WTA viszont jelezte, hogy nem ad ki engedélyt rá, amíg az MTSZ által vállalt füves pályás torna a programban van, ez utóbbira ugyanakkor szerintük a kormány nem vállalt kötelezettséget, ráadásul az infrastrukturális háttere is hiányzik a füves versenynek.

A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) nyílt válaszlevele a budapesti WTA-tornával kapcsolatban.

Tisztelt Sporttársak, kedves Teniszbarátok!

A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) a tenisz sportág hazai és nemzetközi feladatait ellátó országos sportági szakszövetségként folyamatosan azon dolgozik, hogy elősegítse a teniszsport hazai fejlődését, illetve képviselje sportágának és tagjainak az érdekeit. Ennek megfelelően az MTSZ az EMMI sportállamtitkárságával közösen az elmúlt hetekben is folyamatosan azon dolgozott és dolgozik, hogy megoldja a budapesti WTA-tornák megrendezésével kapcsolatos jelenlegi visszás helyzetet.

Ezt a magyar tenisz szempontjából semmiképpen sem szerencsés helyzetet ugyanakkor megítélésünk szerint Márky Jenő jogtulajdonos okozta azzal, hogy úgy tett vállalást a kormány felé a verseny Budapestre hozataláról, hogy arra semmilyen előzetes jóváhagyása nem volt az erről a végső döntést hozó nemzetközi szervezettől, azaz a WTA-tól. Ezt bizonyítja, hogy még jelenleg is Bukarest van megjelölve a WTA hivatalos versenynaptárban, azaz az idei évre bukaresti helyszínnel lett leadva a verseny.

Kapott tájékoztatás szerint a bukaresti rendezőket sem tájékoztatta előzetesen a döntéséről Márky Jenő, sőt, folyamatosan tárgyalt az ottani szerződés hosszabbításról, a romániai fél ennek megfelelően a bukaresti verseny szervezését már korábban megkezdte. Márky Jenő előbbiek mellett a Magyar Tenisz Szövetséggel sem folytatott semmilyen egyeztetést a salakpályás torna Budapestre való hozatala kapcsán, holott az MTSZ a magyar tenisztársadalom tagsága által megbízott szervezet a teniszsport érdekképviseletére, ráadásul amennyiben bevonásra került volna az MTSZ a folyamatba, akkor már a tavalyi év folyamán lehetett volna tisztázni a helyzetet.

Fontos azt is hangsúlyoznunk, hogy 2019-ben a Hungarian Ladies Open WTA International tenisztorna már megrendezésre került a BOK csarnokban, így az idei évben csak nagyon kivételes esetben kaphatna egy másik WTA-verseny is jóváhagyást arra, hogy Budapesten rendezzék meg. Ezzel a ténnyel pedig bizonyára Márky Jenő is tisztában volt, amikor a kormánnyal tárgyalt. Önmagában tehát az a tény, hogy a tulajdonos Budapesten szeretné megrendezni a versenyt, illetve kormányhatározat is született a verseny hazai megrendezéséről, még egyáltalán nem elegendő feltétel a megrendezéshez.

Természetesen az MTSZ a továbbiakban is a helyzet megoldásán dolgozik, ezért összehívjuk az elnökséget a téma megvitatására, hogy elősegítsük a helyzet rendezését.

Tisztelettel,

Szűcs Lajos

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső