Az ITF idén bevezetett új szabályai ellen tiltakozó játékosok kezdeményezésének egyik főszereplője Argyelán Csilla. Az MTK korábbi játékosa az érdekvédelmi szerveződés egyik nagyköveteként a Közép-Európa, a Baltikum, a Kaukázus, Izrael és a Csendes-óceán térségében felel majd a teniszezők hatékonyabb képviseletéért. Toni Nadal is csatlakozott a változást sürgetőkhöz. Meghallgathatják a videoüzenetét.

Argyelán Csilla: a cél, hogy ne döntsenek rólunk, a megkérdezésünk nélkül és az érdekeinkkel ellentétesen

Gy. Szabó Csilla írása * Nem kevesebb, mint tizennégyezer teniszbarát írta alá a 22 esztendős kanadai játékos, Maria Patrascu petícióját, amelyben a Nemzetközi Tenisz Szövetséget (ITF) arra kérik, hogy vizsgálja felül a 2019. január 1-jén életbe lépett új szabályait. A WTA-ranglistán pillanatnyilag 616. helyen álló romániai születésű teniszező már tavaly áprilisban nyilvánosságra hozta aggályait, ám hosszú idő alatt csupán négyezer támogatót talált és az illetékesek sem működtek vele együtt érdemben. Az új szabályok bevezetése óta azonban pár hét alatt több, mint tízezren álltak mögé. A gyakorlat ugyanis azokat igazolta, akik már a tervezett változások hírének felröppenésekor elégedetlenségüknek adtak hangot.

Az ITF a napokban váratlanul engedett ugyan a selejtezőtáblák nagyságát illetően, ám játékosok tömege követeli továbbra is az új szabályok felülvizsgálatát. A sportág anyagi és szakmai igazságossága és kiegyensúlyozottsága érdekében indított kezdeményezés vezetői között egy magyar játékos is található. A 28 esztendős Argyelán Csilla egy éve ugyan Prágában él, ám tizenkét esztendős korától kezdődően a hazai korosztályos válogatottakat erősítette. 2015-ben érte el legjobb WTA-helyezését (475). 2016-os vállsérülését követően a tavalyi évet az 1100. helyen zárta, így a visszatérésben őt is érintették az új szabályok, ám korántsem emiatt csatlakozott a tiltakozók táborához.

– Ha akkor vezetik be ezeket a szabályokat, amikor én voltam 16 éves, esélyem sem lett volna arra, hogy felnőttkarriert futhassak be – tárta fel honlapunknak egyéni motivációját az MTK egykori játékosa. – Ehelyett nyertem egyéni tornákat, játszottam döntőket, amelyeket fantasztikus élményként éltem meg. Sokat kaptam a tenisztől, és ha most kiállok az út elején álló fiatalok mellett, azt azért teszem, mert szeretnék valamit visszaadni a sportágamnak. Hiszem, hogy minden játékosnak egyforma esély jár a tehetsége maximális kiaknázásához. A nemzetközi tenisztársadalom egységéért lépünk fel, és meg vagyunk győződve arról, hogy minél szélesebb alapokon nyugszik a versenysport, hosszútávon annál inkább biztosított sportágunk jövője.

Az újvidéki születésű játékos mindig is nehezen viselte az igazságtalanságokat. Az új szabályok bevezetésekor pedig egyenesen úgy érezte, hogy fehérgalléros urak és hölgyek döntöttek a játékosok sorsáról, azok megkérdezése nélkül. Hangját azonban csak a horvát Ana Vrljic emlékezetes nyílt levelét követően kezdte el hallatni a közösségi médiában. Posztjaira ekkor már a kezdeményezés elindítói is felfigyeltek és Argyelán Csillát a négy nagykövet egyikeként a Közép-Európa, a Baltikum, a Kaukázus, Izrael és a Csendes-óceáni térség képviselőjének kérték fel. Ebben a minőségében az lesz a feladata, hogy a régió országaiban kapcsolattartó személyeket keressen, akik megszervezik a helyi játékosokat és kívánságaikat a nemzeti teniszszövetségek felé képviselik. Csehországban a Csilla által kiválasztott és felkészített teniszezőt már fogadta is a helyi elnök, akivel érdemleges tárgyalásokat folytatott. Ausztriában, Németországban és Indiában egyébként a sportvezetés egyértelműen kiállt a játékosok kezdeményezése mellett.

−  Az az igazság, hogy mi teniszezők, korán megtanuljuk, hogy csak magunkra számíthatunk és többnyire magányosan járjuk az utunkat – keresi a mélyebb összefüggéseket Argyelán Csilla. – Nagy valószínűséggel ezért nem mert eleinte senki sem tiltakozni. Ám amikor mindenki a saját bőrén tapasztalta a nehézségeket, a gondok egyre jobban összekovácsoltak minket. A sportolók gyakran nehezen igazodnak el a valódi életben, nem tudják, hogy védjék meg az érdekeiket. Mi most ebben próbálunk egységet alkotni, s miután senki nem hallotta meg a hangunkat, az erőinket egyesítve talán hangosabbak leszünk.

A játékosok érdekképviseletét zászlajára tűző kezdeményezés egyelőre teljesen civil alapokon nyugszik, hivatalosan nem szervezetként lépnek fel. Edzők, játékosok, menedzserek és egyszerű teniszbarátok is vannak a támogatók között, miként Top 100-as teniszezők is. Utóbbiak azonban egyelőre nem szívesen adják nevüket a petícióhoz, de többen is szolidárisak nehezebb helyzetben lévő társaikkal. Persze a nagy nevek így sem hiányoznak, hiszen a német szövetség alelnöke, Dirk Hordorff, aki mellesleg Janko Tipszarevics edzője. Ő a kezdetektől fogva bírálta az új szabályokat, nyíltan támogatja a játékosok önszerveződését.

Az ATP Tour egyik ismert személyiségének, Toni Nadalnak, a Nadal Tennis Academy két esztendeje Budapesten is előadást tartott világhírű igazgatójának videoüzenete is felkerült a közösségi média oldalaira.  

Toni Nadal videója itt megtekinthető »

−  Komoly érdekvédelmi hálózat kiépítésére törekszünk, amelyben a helyi képviselők a nemzeti szövetségeken keresztül eljuttathatják a játékosok üzeneteit a nemzetközi szervek felé, a jövőben pedig tárgyalóképes és egységes partnerként léphet fel a sportág ügyes-bajos dolgaiban. Ez egy békés, előremutató kezdeményezés, amellyel az a legfőbb célunk, hogy soha, senki ne dönthessen többet rólunk, a megkérdezésünk nélkül és az érdekeinkkel ellentétesen.

Korábbi írásaink e témában:

Új szabályok: játékosok ezrei protestálnak »

Az első lépés: módosít új szabályain az ITF »

Aggódásra nincs ok: lesznek hazai ITF-versenyek »

A nehezedő feltételrendszer nem lehet akadály »

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső