Szettveszteség nélkül nyerte az U14-es korosztály fedett pályás országos bajnokságát Molnár Kitti.

Az egy évvel idősebb favoritok, Dankó Vanessa és Udvardy Luca távollétében már első évesként is az esélyesség terhével kellett megküzdenie a Metro SE tizenkét és fél éves játékosának.

A fiatal teniszező edzéseit szeptember óta a mogyoródi Fülöp Attila irányítja.

Molnár Kitti, az U14-es bajnok - Fotó: MTSZ

Gy. Szabó Csilla írása * A legfiatalabbak, vagyis az U12-sek kategóriájának páratlan sorozattal intett búcsút Molnár Kitti. A Metro SE fiatal játékosa saját korosztályában hét hazai viadalból hetet nyert az elmúlt évben. Országos bajnoki címet és mesterversenyt nyert, s a Mouratoglou Akadémián megrendezett nemzetközi versenyen sem talált legyőzőre. Vezényletével a magyar U12-es leányválogatott kiharcolta a fedett pályás Európa-bajnokság döntőjében szereplés jogát, amely végül a nagyszerű 4. helyezést harcolta ki Sunderlandben. Lakhelye, Veresegyház önkormányzata a 2018-as esztendő sportolójává választotta a tizenkét és fél éves kislányt.

Az új esztendő azonban Molnár Kitti számára is új kihívásokat hoz, s az U14-esek között első éves fiatalként kell majd helytállnia. S bár már tavaly ősszel belekóstolt a „feljebb játszás” ízébe s még a felnőtt női mezőnyben is okozott meglepetést a novemberi Fortuna-kupán megszerzett harmadik helyezésével, nem lesz könnyű év a 2019-es.

Az első próbára nem is kellett sokáig várnia, január végén az U14-es fedett pályás országos bajnokságnak nyomban első kiemeltje lett, a korosztály két legjobbja, a nála egy évvel idősebb Dankó Vanessa és Udvardy Luca távollétében.

– Nagyon nagy teher volt Kitti vállain, éreztük, hogy mindenki győzelmet vár el tőle – emlékezett vissza az ob előtti légkörre Kaltenecker Edina, a fiatal játékos édesanyja, és edzője, aki a téli szezon megkezdése előtt Fülöp Attilának adta át a gyakorlati munka oroszlánrészét. Az egykori kiváló teniszező anyuka úgy gondolta, most jött el az ideje annak, hogy egy, a családon kívülről érkező szakember vezesse a gyakorlásokat. S bár a mogyoródi mesternek eddig is sokat köszönhettek, hiszen korábban ő biztosított pályát a Molnár családnak a téli hónapokban, az együttműködés most lett csak igazán gyümölcsöző. S igen gyorsan eredményes is. Kitti szettveszteség nélkül lett országos bajnok új korosztályában. 

– Nagyon sajnáltam Kittit, borzasztóan izgult, ennek ellenére végig stabilan játszott. S bár az ütőerőt nem hozta ki igazán magából, s közvetlenül az ob előtt beteg is volt, hősiesen helytállva nyerte meg a bajnokságot. A döntő utolsó két játékában merte csak elengedni magát, s mutatta meg valójában mit is tud – mondta az edző-anyuka.

Az országos bajnokság tétje azonban nem „csupán” a kitüntető cím megszerzése volt. Kitti számára ezen múlt a válogatott szereplés, aki így szó szerint egyik napról a másikra, közvetlenül a rajt előtt került be a Winter Cup sorozat selejtezőjében szerepelt U14-es leánycsapatba.  

– Kitti számára a válogatottság az egyik legnagyobb motiváció, azért bármire képes lenne – beszélt a címeres mez fontosságáról Kaltenecker Edina, aki arról is örömmel számolt be, hogy Szücs Zoltán személyében mostantól egy menedzser is segíti őket az utazásokhoz és a versenyeken való induláshoz szükséges anyagi háttér megteremtésében. A 2019-es esztendőtől kezdődően ugyanis már Kittinek is egyre több nemzetközi viadalon kell megmérettetnie magát, s bár az edző-édesanya elsősorban a környező országokban, erős ellenfelek ellen szeretné lányát kipróbálni, ennek finanszírozásához is jól jön a segítség. A nemzetközi mezőnnyel azonban nemcsak óvatosságból ismerkedett eddig óvatosan a fiatal magyar, de azért is, mert szülei – apukája az erőnléti edzője – semmiképpen sem akarták ideje korán túlhajtani. Az utóbbi hónapokban Kitti nagyon sokat nőtt, ezért azon is dolgozni kell, hogy korábbi koordinált mozgása ismét a régi legyen. De ez most már elsősorban Fülöp Attila feladata lesz, aki a saját speciális szemüvegén keresztül tekint a fiatal játékosra.

– Sok kiváló versenyzővel foglalkoztam korábban, sokszor megéltem azt a különleges helyzetet, amikor egy fiatal már korán sikereket ér el, s nem könnyű kezelni – beszél korábbi tapasztalatiról is jelenlegi tanítványa kapcsán Fülöp Attila.

A Mogyoródi Tenisz Centrum vezetőjének nem kis fejtörést okozott a Molnár családtól kapott felkérés, hiszen a pályaüzemeltetés miatt az utóbbi években nem maradt sok ideje az oktatásra. Egy tehetséges gyermek elvállalása azonban óriási felelősség. Számára legalábbis, ezért alaposan végig gondolta, mielőtt teljes szívvel igent mondott.

Látom Kittiben a fantáziát és a jövőt. Ezért nem dönthettem másképpen. Edina remek játékos volt, most együtt megtanuljuk, hogyan kell igazán profin „coacholni” egy fiatalt, szerintem ő ezt is jól fogja csinálni. Közös munkáról lesz szó, az edzéseket ugyan én tartom, de azokat is megbeszéljük, ahogyan a versenyek összeállításáról is együtt hozunk döntéseket. Úgy látom, már ezalatt a néhány hónap alatt is sokat haladtunk, bár az országos bajnokságon nagyon visszafogottan játszott, láttam rajta milyen nagy teher van a vállán. Az idén már tervbe vettük a korának megfelelő külföldi tornákat is, ám olyan fiatal még, hogy nem versenyezhet hónapokig, alá kell dolgozni minden egyes viadalnak. A nemzetközi mezőny elsősorban fejben hoz majd számára fejlődést, kilépni a szűk magyar elitből, mindig tanulságos tapasztalat. Ezért nagyon jól felépített, rövid külföldi túrákban gondolkodunk.

A mogyoródi szakember szerint Kittivel nagyon jól lehet együtt dolgozni, minden feladatot pontosan végre és végig hajt. Ő az a játékos, akinek nyugodtan hátat is fordíthatna gyakorlás közben, akkor is megcsinálná a rá kiszabott penzumot. A komfortzónájából viszont most még nem könnyű kimozdítani. De erre is vannak remek rávezető gyakorlatok, s idővel ezekből egyre többet és többet fognak alkalmazni.

Semmit sem szeretnék ráerőltetni Kittire – vélekedik Fülöp Attila. – Azt szeretném, ha magától ráérezne mindenre, ami felé terelgetem. A motiváció ugyanis belülről jön, neki kell a fontos lépéseket megtennie, én csak segíthetem ebben. Legalább ilyen fontosnak tartom a biológiai életkornak megfelelő képzést. Van, ami most éppen fejleszthető, van, ami szinten tartható és van, ami nem. A gyors sikerek érdekében fel sem merül, hogy olyan képességekhez nyúljunk, amihez most még nem szabad. Ennek köszönhetően eddig sérülésmentesen tudtunk haladni, s még a döntő után sem volt izomláza.

Mindehhez persze arra is szükség van, hogy a megfelelő mennyiségű tenisz mellett az egyéb képzésekre is nagy figyelmet fordít a fiatal játékos mindennapjait irányító kis csapat. Fülöp Attila szerint manapság sokan megfeledkeznek az életkori sajátosságok figyelembevételén alapuló fizikai képzésről, s túl sok időt töltenek a teniszpályán.  A változatos, az alap mozgáskordináció fejlesztésére alapozó, a mennyiségi helyett a minőségi munkát előnyben részesítő szakember pedig Kitti esetében semmiképpen sem szeretne ebbe a hibába esni.

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső