Február 27-én lesz a speciális olimpikonok eskütétele, Áder János köztársasági elnök is fogadja a világjátékokra utazó magyar küldöttséget.

Az értelmileg akadályozott felnőtt sportolók Abu Dhabiba utazó 87 fős nemzeti csapatának négy teniszező is tagja.

A válogatott március 7-én indul és március 24-én, hajnalban érkezik majd haza az olimpiáról.

 A Speciális Olimpiai Játékokon csak értelmi fogyatékossággal élő emberek, vagy halmozottan fogyatékos, értelmi fogyatékossággal is élő emberek vesznek részt.

Sebestyén Kata, az SO európai és eurázsiai tanácsadója, a hazai szakágvezető irányításával a hódmezővásárhelyi Keresztesi Alexandra és a dunakeszi Cservenka István vegyes párosban, a Pillangó SE színeiben szereplő Kelemen Zsombor és Sárosi Balázs férfi párosban is indul majd a sporttalálkozón.

A Telekeszi Tv legutóbbi adásában a város támogatottját, Cservenka Istvánt mutatta be. Akit nem is nagyon kell a helyieknek bemutatni, hiszen 1979 óta él a településen, a Hűtőházban dolgozik, sportsikerei az Életfa KSE színeiben érte el, s a város büszke rá. Olyannyira, hogy óriásplakáton is hirdeti, hogy a teniszező ott lesz a Abu Dhabiban, a Speciális Olimpia világseregszemléjén.

"Egy elegáns úr... Azt hiszem így jellemezném Istvánt. Kedves, udvarias, mindig fitt és szolid. Ennyi kell! Kiválóan játszik, sokat edz, sokat dolgozik. Nem régi a kapcsolatunk, de annál intenzívebb. Berobbant a szakágba és mindig a legjobbak között végez. Pisti Úr! Csak így tovább! Sok sikert Abu Dhabira... Szeretettel: Kati néni" - olvasható Orbán-Sebestyén Kata Facebook bejegyzésében.

Cservenka Istvánt rutinos és képzett játékos tartják számon. Számos Speciális Olimpia teniszversenyt nyert az elmúlt években, a legerősebb divízióban. Több alkalommal volt a verseny legjobb játékosa. Először 2016 szeptemberében képviselte hazánkat nemzetközi versenyen Németországban, ahol a második legerősebb divízióban ezüstérmet nyert. Nagyon szeret dolgozni, nemcsak a teniszpályán, de a munkahelyén is. A Világjátékokon életében először versenyez vegyes párosban, ahol Keresztesi Alexandrával indul.

- Szeretnék jól szerepelni. Nagy verseny lesz - mondta a tévékamerák előtt nyilatkozó teniszező, aki azt is elmondta, hogy korábban tollasozott, pingpongozott, de a tenisz nőtt a szívéhez, amikor első igazgatójával, vagy 25 évvel ezelőtt játszani kezdett, megismerkedett a sportággal. Sokat edz, hetente háromszor, négyszer gyakorol.

Megtudtuk, hogy négy esztendővel ezelőtt Los Angelesben rendezték a küzdelmeket, az Egyesült Államok akkori elnökének a felesége, Michelle Obama volt a fővédnök. A speciális olimpiai mozgalom annak idején az Államokból indult, Eunice Kennedy Shriver - a néhai John Fitzgerald Kennedy elnök húga - 1968-ban alakította a szervezetet, s ugyanabban az évben Chicagóban megrendezték az első világjátékokat is. A mozgalom célja, hogy megmutassa a társadalomnak: az értelmi fogyatékossággal élő emberek saját munkájuk és szorgalmuk révén nagy teljesítményekre képesek.

Abu Dhabiban, a 150 országból közel hétezer speciális olimpikon vesz részt majd a márciusban rendezendő játékokon.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső