Az U14-es fiúk egyéni viadalát a BTC 13 éves játékosa, Mészáros Patrik nyerte.

A döntőben a boglári BBTC SE teniszezőjét, Hornung Gábort győzte le 7:5, 6:4 arányban.

A fiatal játékos versenynaptárát jelenlegi edzője Balázs György apránként építi fel, figyelembe véve tanítványa fizikai adottságait.

Mészáros Patrik és edzője, Balázs György

Gy. Szabó Csilla írása * „Minden gyerek más és más, saját fejlődési ritmussal, az edzőnek pedig ezt tiszteletben kell tartania” – vallja Balázs György, a Budai Tenisz Centrum vezetőedzője. S hogy mindez nem csupán üres szólam, azt a gyakorlatban az U14-es bajnokság fiú egyesének győztesével, Mészáros Patrikkal bizonyítja nap, mint nap. A korosztályos magyar bajnoki címet magabiztosan elhódító fiatal fiút fokozatosan szeretné felépíteni mestere, miközben a szülők kérésére az iskolát sem hanyagolja el. Az egykori kiváló játékos, aki korábban a Davis-kupa csapatban is képviselte hazánk színeit, saját példájával bizonyítja a tétel helyességét:

– Öcsémmel, Attilával mi is csak a kamaszkor vége felé futottunk be igazán, ezért nem is aggódom, ha Patrik nem utazik pillanatnyilag egyik külföldi versenyről a másikra. Ha egy erős testfelépítésű, nagydarab fiú lenne, talán más utat követnénk, de nem az. Kiölnénk a benne rejtőző tehetséget, ha most túlhajtanánk. Éppen ezért inkább én próbálok idomulni hozzá. Elfogadom, hogy fontos számukra az iskola, s ezért többnyire csak délután edz, és türelmesen kivárjuk azt a pillanatot is, amikor fizikálisan hozzáérik a nagyobb terheléshez. Idén kerülnek csak célkeresztbe a külföldi versenyek, fokozatosan építjük be őket a programjába.

Mészáros Patrik nyolc hónapja edz Balázs György irányításával a BTC-n. A szakember szerint jelenlegi tanítványának sok jó edzője volt korábban, akiknek köszönettel tartozik azért, hogy jó alapokkal látták el. De mint minden edzőnek, neki is megvannak a vesszőparipái, így a fiatal MTK-s fiún egyre jobban látszik, a karriercsúcsát játékosként az ATP 480. helyén elérő szakember névjegye. Még akkor is, ha a BTC-n igazi csapatként dolgoznak együtt az edzők, s így Balázs Attila, Borsos Olivier és Kaszás Benjamin is rendszeresen besegít a mindennapi munkába.

– Számomra megtiszteltetés, hogy a tanítványa lehetek – jellemzi korát meghazudtoló komolysággal Mészáros Patrik edzőjéhez, Balázs Györgyhöz fűződő kapcsolatát. – Nagyon hatékonyan tudunk együtt dolgozni, s a klubban is jól érzem magam. Viszonylag kevés edzésem van, éppen ezért minden gyakorláson megpróbálom a maximumot kihozni magamból. Nem keresem a kifogásokat. Szeretnék agresszívebben játszani, de a lábmunka egyelőre nem az erősségem, és a szervákat is próbálom fejleszteni. Viszont jó vagyok fejben, stabilan tudom hozni a játékomat és küzdök az utolsó pillanatig.

A BTC vezetőedzője szerint persze Patriknak ennél sokkal több jó tulajdonsága van, amelyek nélkül nem lehetett volna magyar bajnok. Ilyen például a kiváló labdaérzéke, vagy a nyitottsága, amellyel könnyen befogadja a számára új és ismeretlen utasításokat. S bár fejben érettebb kortársainál, vidám egyénisége révén minden labdával bemutatható trükkre kapható. Mestere éppen ezért leginkább Piros Zsomborhoz tudja hasonlítani, aki szintén remek labdazsonglőr hírében áll. A párhuzam ráadásul abban is megállja helyét, hogy a Davis-kupa csapatban 19 évesen elsőszámú magyar játékossá előlépő Piros szintén a fizikálisan későn érő játékosok közé tartozik, miként Patrik is.

– Szerencsére nagyon könnyen szót értünk egymással, öröm vele dolgozni. A közös napi rutinban ugyan még vannak hiányosságok, ám ezek a dolgok is napról napra jobban alakulnak. Nem tagadom, vártam tőle a jó eredményt, de azt hittem, erősebben fog formája a döntőig ingadozni. Számomra tehát az igazi győzelem az a stabilitás, amellyel végig vitte a bajnokságot. Gyakorlatilag egyetlen szettben ingott meg. Egyébként sem fejben, sem játékban nem követett el hibát. Még a testbeszéde is végig pozitív volt. A jövő szempontjából pedig ezek a tények fontosabbak minden eredménynél – összegezte az ob tapasztalatait Balázs György.

Ha pedig jövő, akkor természetesen felnőtt karrier. A két évvel ezelőtt az U12-esek mezőnyében már bajnoki címet nyerő Mészáros Patrik mer nagyot álmodni:

Célom a top száz egyesben, s persze a Grand Slam-tornagyőzelem. No, persze tudom, hogy ez még nagyon messze van, nagyon sokat kell dolgozni érte. És minél több jó meccset játszani a korosztályom legjobbjai ellen.

Erre pedig nem is kellett sokat várnia, hiszen a magyar bajnokság döntőjében legyőzött Hornung Gábor, valamint Sávay Zalán társaságában a hétvégén az U14-es fedett pályás csapat Európa-bajnokságon lép pályára a magyar színek képviseletében.

A Tennis Europe korosztályos (U14) összevetésében pillanatnyilag 212. helyen álló fiatallal kapcsolatban Balázs György nem határozott meg az idei esztendőre számszerű eredményeket. 17-18 éves korára szeretné, ha az ITF junior világranglistán a legjobb százba vagy ötvenbe kerülne. Bár, ha saját példájából indul ki, együtt, akár ennél messzebb is juthatnak. Balázs György ugyanis 18 éves korában Párizsban nyert junior Grand Slam-viadalt. Nem kisebb név oldalán, mint az izraeli Dudi Sela.

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső