A hétvégi Németország elleni Davis Kupa-selejtező mérkőzésen a váratlan körülmények úgy hozták, hogy a 19 esztendős Piros Zsombor gyakorlatilag elsőszámú játékossá lépett elő.

Az MTK fiatalja azonban nemhogy megrettenne a feladattól, inkább feltüzeli őt.

Hatalmas lelkesedéssel készül a találkozóra, s bízik abban, hogy a világbajnok Alexander Zverev ellen játszhat.

Gy. Szabó Csilla írása * Frankfurtban játszik Davis Kupa-mérkőzést a magyar teniszválogatott a hétvégén Németország ellen - a győztes lehet ott a 16 csapatos őszi világdöntőn. Változtak a szabályok, a korábbi három helyett mindössze két nap alatt kell lebonyolítani a meccseket, az esélyeket azonban ez a tény befolyásolja a legkevésbé. Az egymás ellen felálló csapatok összeállítása önmagáért beszél: a házigazda német együttes toronymagas esélyese a találkozónak. Az ATP-világranglista 3. helyezett Alexander Zverev vezetésével pályára lépő együttessel szemben magyar részről pillanatnyilag a mindössze 19 esztendős Piros Zsombor az, aki ezen a szinten játékban van, hiszen Balázs Attila hosszú sérülés után tér vissza, Valkusz Máté még nem épült fel betegségéből, Fucsovics Márton pedig nem vállalta a játékot.

Mintha a sors egyenes úton vezetné a két évvel ezelőtti junior Australian Open magyar győztesét a Djokovics-Nadal-Federer triumvirátus mögött magának helyet követelő generáció legjobbja, Alexander Zverev felé, vagyis egyre nagyobb és nagyobb kihívások irányába. Alig több mint egy évvel azután, hogy az Új-kaledóniai 75 ezer dolláros Challenger-tornán nagy meglepetésre legyőzte az akkor 56. helyezett francia Julien Benneteau-t ismét egy igazi nagy falat vár rá. Igaz, közben a szeptemberi csehek elleni Davis Kupa-találkozón másodszor is borította a papírformát, az akkor 91.-ként rangsorolt Jiry Vesely legyőzésével.

– Ha játszhatok Zverev ellen, az az eredménytől függetlenül is eddigi karrierem egyik legfontosabb állomása lesz – jelentette ki határozottan elutazása előtt Piros Zsombor, amikor honlapunk a várható esélyekről kérdezte. – Zverev fantasztikus játékos, mindössze két évvel idősebb nálam és már világbajnok, ráadásul ezt a címet úgy érte el, hogy az elődöntőben Federert, az aranymeccsen  pedig Djokovicsot egyaránt szettveszteség nélkül győzte le. Ehhez, azt hiszem nincs mit hozzátenni. Bárki játszik is majd ellene, hatalmas tapasztalat lesz a számára. Éppen ezért én nem is kihívásnak, sokkal inkább lehetőségnek tartom, ha összecsaphatunk.

– Nem rémiszti a kettejük közötti ranglistabeli különbség? 

– Egyáltalán nem. Ha ez megrémisztene, akkor szögre is akaszthatnám az ütőmet. Éppen ellenkezőleg, alig várom már a meccset, hiszen minden nappal jobb és jobb szeretnék lenni, ezen az úton pedig az erős ellenfelek jelentik a legnagyobb segítséget. Az, hogy papíron sokkal gyengébbek vagyunk. számomra semmit sem jelent. Egy teniszmeccsen mindig van esély. Emberek vagyunk, lehet jobb vagy rossz napunk, feltartott kézzel nem lehet pályára lépni. Én mindig a győzelem reményével vágok neki!

– De azért a realitás mégiscsak realitás. 

– Ez így van, azzal is számolok. Az már most biztos, hogy saját tempómban semmiképpen sem álhatok oda. Zverev játékát, különösen kemény pályán, képtelenség eredményesen lassítani. Ez egy rossz taktika lenne. De nekem nem is ez a célom, hiszen vállalni kell a konfrontációt. Ha felpörgök az ő sebességére, természetesen a hibalehetőség is több, de nem hiszem, hogy lenne más választásom. Ráadásul hosszú távon éppen az a célom, hogy ez a tempó idővel a sajátom legyen.

– Tavaly januárban úgy nyilatkozott, hogy Benetteau ellen is hihetetlenül gyors ritmusban kellett játszania.  

– Igen, a karrierem során az volt az első ilyen találkozó. Az első szettben le is lettem radírozva. Aztán én egyre jobban alkalmazkodtam, ő pedig kicsit elfáradt. Hasonló felfogásban kell majd játszanom most is, ha méltó ellenfél akarok lenni. Azóta eltelt egy év, rengeteget tapasztaltam, érettebb lettem. Fejben és fizikálisan egyaránt. Persze, Zverev is sokkal nagyobb falat, de éppen ez ebben a szép. Töretlen hittel menni előre.

– Az elmúlt héten Koblenzben játszott egy Challenger tornán. Az első körben három szettben verte az Önnél éppen száz hellyel előkelőbben rangsorolt holland Scott Griekspoort, majd a második körben szinte csak egy karnyújtásnyira volt a százkilencvenötödik helyezett svéd Mikael Ymer legyőzésétől.  

– Ez volt az a tipikusan frusztráló vereség. A győzelem kapujában álltam, amikor begörcsölt a lábam. Ha egy perccel később jön, talán már a padon ülünk, s ugyan kit érdekelt volna? Ha megver valaki, aki jobb nálam, akkor meghajlok és azt mondom, szép volt, gratulálok. De így? Nagyon rosszul esett. De ebből is tanultam, ahogy minden egyes mérkőzésemből és most rendkívül bizakodóan állok a Davis Kupa találkozóhoz. Jó formában érzem magam, két napra teljesen kikapcsoltam és pihentem, és mostantól nem lebeg más a szemem előtt, mint a németek elleni mérkőzés.

– Pedig a Davis-kupa találkozó után azonnal következik a budapesti Challenger-torna, amelynek főtáblájára szabadkártyát kapott.  

– Eddig mind a két alkalommal az első körben búcsúztam, most ennél sokkal többet várok el magamtól. Ha valaki azt mondaná, bejutok a legjobb nyolc közé, akkor azt gondolkodás nélkül aláírnám. De ne szaladjunk annyira előre. Előbb a németek jönnek!

A német csapat: Alexander Zverev (ATP 3. egyesben /107. párosban), Philipp Kohlschreiber (32/179), Jan-Lennard Struff (51/21), Peter Gojowczyk (63/355) és Tim Puetz (348/66.). - Kapitány: Michael Kohlmann

A magyar csapat: Balázs Attila (255/261), Piros Zsombor (365/-), Borsos Gábor (551/549), Nagy Péter (-/501) és Szintai Dávid (-/-). - Kapitány: Köves Gábor

*

További mérkőzések:

Ausztria – Chile (Salzburg)
Svájc – Oroszország (Biel)
India – Olaszország (Calcutta)
Szlovákia – Kanada (Pozsony)
Csehország – Hollandia (Ostrava)
Kazahsztán – Portugália (Asztana)
Kína – Japán (Guangzhou)
Ausztrália – Bosznia-Hercegovina (Adelaide)
Üzbegisztán – Szerbia (Taskent)
Kolumbia – Svédország (Bogota)
Brazília – Belgium (Uberlandia)

A győztes 12 válogatott, valamint a tavalyi sorozat négy legjobb együttese (a címvédő Horvátország, a döntős Franciaország, valamint a két elődöntős, Spanyolország és az Egyesült Államok) lehet ott az első alkalommal szervezendő 16 csapatos szuperdöntőben (Madrid, november 18-24.).

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső