Csehországban léptek pályára U12-es válogatottjaink, a most kezdődő fedett pályás Európa-bajnoki selejtezősorozat első korosztályaként.

A fiúválogatott az ötödik, a leány pedig a hatodik helyet szerezte meg, s ezzel egyik sem tudta kivívni helyét a két hét múlva Nagy-Brittaniában sorra kerülő döntőben.

Gy. Szabó Csilla írása * Sem a leány-, sem pedig a fiúválogatottunknak nem kedvezett a szerencse a fedettpályás U12-es Európa-bajnokság selejtezőjében. A nyolccsapatos csoportban mindkét együttesünk a későbbi döntős egyikét kapta első ellenfeléül, előbbiek a házigazda csehek, utóbbiak pedig a belgák ellen kezdtek. Az egyenes kieséses rendszerben ezzel azonnal meg is pecsételődött a sorsuk, hiszen az első elveszített találkozót követően, már csak az 5.-8. helyért játszhattak tovább.  

– A cseh csapat idén is a selejtezőcsoport legjobbjának számított, őket sikerült elkerülnünk, ám a belgákat nem – kezdte értékelését Szatmáry Adrián, a fiúválogatott kijelölt edzője. – Jobbak voltak nálunk, de arra azért büszkék lehetünk, hogy Fenyves Koppány három szettben veszített, a párosunk pedig a lehető legkisebb különbséggel kapott ki a két legjobb belgától. Összességében a háromból két meccset megnyertünk, ebből a szempontból tehát sikeresnek tartom a szereplést. Kincses Kolos végig kiemelkedően játszott, szinte vitte hátán a csapatot. Koppány is felnőtt a feladathoz, párosban nagyszerűen helyt álltak és kétszer is hozták a döntő találkozót. Az utolsó napon Mező Marcellt is bevetettem, nem szerettem volna, hogy játék nélkül térjen haza.

A magyar szakember szerint a négyes döntőbe került csapatok mind ütési sebességben, mind a tempógyorsaságban jobbak nálunk. A legjobbak már ebben a korban is támadó teniszt játszanak, belépnek a pályára, amint lehet, átveszik a labdamenet irányítását és nem utolsósorban jól szerválnak. Szatmáry Adrián szerint a fiúk most testközelből látták, milyen úton, milyen felfogásban kell tovább dolgozniuk. A korosztályos válogatott versenyeknek mindig ez a leghasznosabb része.  

– Nagyon jól éreztem magam az elmúlt három nap alatt, különösen azért, mert nehezebb meccseim voltak, mint általában megszoktam – mondta a Litvánia elleni megnyert találkozót követően Kincses Kolos, aki a korosztályos országos bajnokságon egyesben és párosban egyaránt a legjobbnak bizonyult. Utóbbiban éppen Fenyves Koppány partnereként. Nem meglepő tehát, hogy a két fiatal fiú a válogatott találkozón is remekül megértette egymást. – Úgy érzem, hogy belga ellenfelem elsősorban fizikálisan volt jobb nálam, de az adogatás terén is fölém nőtt. Mentálisan sem kezeltem elég jól a mérkőzést, s ő ezt azonnal ki is használta. Az országos bajnokságot szerencsére kemény pályán játszottuk, ami segített felkészülni az itteni találkozókra. Mostantól átállunk salakra, és már a tavaszi idényre fogunk készülni. Nagyon elfáradtam, ugyanakkor örülünk, hogy megszereztük az ötödik helyet.

A leányok mezőnyében a fiúkéhoz nagyon hasonló koreográfia szerint alakultak az események, hiszen Bíró Melindáék a korosztály legerősebbjének tartott cseh együttes ellen kezdtek, s szenvedtek sima 3−0-as vereséget. A második mérkőzés megnyerésével ők is a helyosztók felső ágára kerültek, így vasárnap Izrael ellen nekik is az ötödik hely megszerzése volt a tét.  

– Nagyon izgalmas találkozón, de sajnos alulmaradtunk Izraellel szemben, így meg kellett elégednünk a hatodik helyezéssel – mondta honlapunknak az U12-es fedettpályás Európa-bajnoki selejtezőjét követőn dr. Zsiga László, a korosztály szövetségi edzője, aki ezúttal a leányválogatottat kísérte el Rakovnikba.

– Minden játékosom a tőle várható teljesítményt hozta, sikerült a középmezőnyben végeznünk, ez pillanatnyilag a realitás. Bíró Melinda vette fel leginkább a lépést a legjobbakkal, de a többiek is derekasan küzdöttek. Minden alkalommal hangsúlyozni szoktam, hogy ezeken a kontinensviadalokon lehet a legjobban felmérni a nemzetközi mezőny erősségét és benne a mi helyünket is. Technikailag és erőnlétileg egyaránt van pótolnivalónk, amiről minden edzőnek beszámolok, hiszen a mindennapi gyakorlások során kell ezeken javítani. Ez az utolsó pillanat, amikor még ezeket a fontos korrekciókat el lehet végezni.

Mindkét selejtező csoportot a cseh válogatott nyerte.

Winter Cup. Fedett pályás U12-es Európa-bajnokság selejtező.


Fiúk. Hradek Nad Nisou (Csehország) B csoport:
Ausztria, Belgium, Ciprus, Csehország, Hollandia, Magyarország, Portugália.
Belgium−Magyarország 30. Mateo Goubert−Fenyves Koppány 4:6, 6:2, 6:1; Tibo Meermans−Kincses Kolos 6:0, 6:3, Tibo Meermans, Antoine Mutombo−Fenyves Koppány, Kincses Kolos 7:6(4), 7:5.
Helyosztók az 5.–8. helyért: Magyarország−Ausztria 2:1. Fenyves Koppány−Lorenz Brunner 6:4, 7:6(4), Kincses Kolos−Timothy Bezar 7:6(6), 5:7, 0:6. Fenyves Koppány, Kincses Kolos−Timothy Bezar, Timo Rosenkranz-Koenig 6:1, 6:2.
Az 5. helyért: Magyarország−Litvánia 2−1. Mező Marcell−Augustas Geciauskas 2:6, 4:6,  Kincses Kolos−Julius Aleksandrovas 6:3, 6:0, Fenyves Koppány, Kincses Kolos−Julius Aleksandrovas, Augustas Geciauskas 6:3, 6:4.

Leányok. Rakovnik. (Csehország). B csoport: Belgium, Csehország, Hollandia, Izrael, Magyarország, Szerbia, Szlovákia.
Csehország
−Magyarország 3−0. Marie Slamenikova−Farkaslaki Hints Flóra 6:0, 6:4, Tereza Valentova−Bíró Melinda 6:2, 6:2, Valerie Hutkova, Marie Slamenikova− Bak Szabó Norina, Bíró Melinda 6:1, 6:1.
Helyosztók az 5.−8. helyért: Magyarország−Belgium 2−1. Farkaslaki Hint Flóra−Lea Malazdra 7:6(4), 6:4, Bíró Melinda−Anastasia Huijsegoms 6:3, 6:2, Bak Szabó Norina, Farkaslaki Hints Flóra−Anastasia Huijsegoms, Lauren Seye 3:6, 3:6.
Az 5. helyért: Izrael−Magyarország 2−1. Mika Buchnik−Farkaslaki Hints Flóra 2:6, 7:6(3), 6:0, Sapir Cohen−Bíró Melinda 4:6, 6:1, 3:6, Mika Buchnik, May Fadida−Bak Szabó Norina, Bíró Melinda 6:3, 6:1.

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső