Ahogy a nagyok, úgy a két legjobb magyar utánpótláskorú teniszező, Nagy Adrienn és Makk Péter is Ausztráliában kezdi az új szezont. Előbbi a traralgoni előversenynek éppúgy kiemeltként vág neki, mint a korosztályos Grand Slam versenyeken, utóbbi számára ez lesz az első GS-viadal.

Felkészülésükről és reményeikről edzőikkel együtt a helyszínről nyilatkoztak honlapunknak.

Gy. Szabó Csilla írása * Magyar idő szerint csütörtök éjszaka kezdi meg utolsó utánpótlás évét a két legelőkelőbb helyen jegyzett magyar juniorjátékos, Nagy Adrienn és Makk Péter. S bár ez még nem a fiatalok Grand Slam-viadala, hanem a traralgoni előverseny, lélekben már mindenki Melbourne-ben érezheti magát. A földrajzi közelségen túl elsősorban a „válogatott társaság” miatt is. S hogy mindenki nyugodtan érkezhessen a hivatalosan január 19-én rajtoló junior Australian Open küzdelmeire, a Victoria állambeli 25 ezres kisvárosban már pénteken pályára lépnek a főtáblás versenyzők. S velük együtt a két magyar, Nagy Adrienn és Makk Péter is.

Az idén tizennyolcadik születésnapját ünneplő teniszezők most néhány napig ugyanazt az utat követik, valójában azonban két különböző történet az övék.

Nagy Adrienn némi rutinnal érkezett a kenguruk földjére, hiszen karrierje harmadik korosztályos Grand Slamjén léphet pályára, igaz, az idénynyitó ausztráliai viadal eddig még hiányzott a gyűjteményéből. Ráadásul a tavalyi próbaév olyannyira jól sikerült neki, hogy Párizsban, Wimbledonban és New Yorkban egyaránt nyomban főtáblás volt. S bár meccset nyernie csak ez utóbbi első körében sikerült, 17 évesen ezt akár bemelegítésnek is fel lehetett fogni a 2019-es esztendő nagy kihívásaira. A korosztályos ranglistán pillanatnyilag 27. helyezett Adrienn 12.-ként került fel a GS-viadal nevezési listájára, így most már kiemeltként várhatja az első kört.

Előbb azonban „melegít” a traralgoni viadalon, ahol egy hellyel előbb, a 11. helyen jegyzik.

A felkészülés meglehetősen felemásra sikerült az MTK Budapest játékosa számára. A páros Orange Bowl-győzelemmel záruló, hosszú 2018-as idényt követően nemhogy pihenésre nem jutott ideje, de hosszabb alapozásra sem. Egy kisebb megfázást követően, egyik bölcsességfogának eltávolítása okozta a legnagyobb kellemetlenséget a karácsonyi ünnepek alatt. S bár leállni gyakorlatilag egy-két napnál többet ekkor sem tudott, a megszokott menetrendet azért felborította az orvosi beavatkozás.

– Adri mindig a legnagyobb elszántsággal készül fel tornáira, most rajta kívül álló okok miatt alakult kicsit másképp – vélekedik a fiatal teniszező édesanyja és edzője, Csurgó Virág, aki a fárasztó amerikai túrát követően átadta a stafétabotot az edző-apuka Nagy Tamásnak, s itthonról figyeli lánya mérkőzéseit. – A körülmények miatt nem is vagyok annyira bizakodó, mint általában szoktam lenni, de előfordult már, hogy épp ilyenkor fut ki egy jobb eredmény. A sorsolástól nagyon sok minden függ, kiemeltként azért ő is érzi, hogy van keresnivalója a legjobbak között.

Adrienn és édesapja, Nagy Tamás, már január első szombatján megérkezett Ausztráliába, hogy az átállás nehézségei semmiképpen se zavarják meg a közvetlen felkészülést. Ennek sikeressége játékos és mestere hangulatán egyaránt érezhető volt, amikor az előverseny csütörtöki nyitó értekezletét követően beszéltünk velük:

– Szerdán érkeztünk meg Traralgonba, előtte Melbourne-ben edzettünk, s minden a legnagyobb rendben van, jól érzem magam. Itt a korombeli fiatalokkal már pontokra játszottunk, úgymond élesítettük a formám.  Párosban a japán Kawaguchival lépek majd pályára, vele döntős voltam Mexikóban, úgyhogy jól megértjük egymást. Mosolygós lány, s mivel én sem szeretek faarccal játszani, jókat szoktunk nevetgélni együtt, ami meccs közben sokat tud segíteni. Nagyon várom a mérkőzéseimet, és idén már tényleg szeretnék egy kiugróan jó Grand Slam eredményt elérni – összegezte az Ausztráliában eddig eltöltött néhány nap történéseit Adrienn.

Édesapja és edzője, Nagy Tamás is bizakodóan, ám a lehető legnagyobb realitással nyilatkozott az esélyekről:

Minden fejben fog eldőlni, ha sikerül felpörögnie, akkor nem lesz gond. Könnyű meccs itt már nincs, még a kiemeltek számára sem. Ma már érezhető volt, hogy a különböző játékstílusú ellenfelek ellen azonnal váltani kell, az alkalmazkodáson is sok fog múlni. A jövő hétre már negyven feletti hőfokokat jósolnak, megkaptuk a biztonsági utasításokat, amelyeket be kell majd tartanunk. Adri jól edzett egész héten, jól mozog. Hajtani kell majd az utolsó pontig, de ebben nincs túl nagy titok.

*

A másik magyar, Makk Péter új fiúként érkezett Ausztráliába, ráadásul nem is egyedül. A nemzetközi szövetség (ITF) speciális csapatában kapott helyett, három különböző nemzetiségű fiú és lány mellett. Az ő esete azért különleges, mert már a 2018-as szezon második felében felfért volna a korosztályos Grand Slam-tornákra selejtező táblájára, ám szakmai és anyagi okok miatt végül nem nevezett.

– Szívesen mentem volna már tavaly, de beláttam, hogy edzőimnek igaza van – vélekedik a fiatal játékos, aki kizárólag előre tekint, a múlttal már egyáltalán nem foglalkozik, ahogy ellenfeleit sem szokta meccs előtt feltérképzeni. – A legutóbbi év éppen ezért inkább a felkészülésről szólt, nagyon sokat edzettem és úgy érzem fejlődtem is. Az a fontos, hogy most, az utolsó évben simán sikerült biztosítanom a főtáblás indulás jogát. Örülök a lehetőségnek, hogy bekerülhettem ebbe a nemzetközi csapatba, így azért könnyebb elviselni egy ilyen nagy verseny terhét. Két fiút korábban is ismertem már, az edzők is szimpatikusak, bizonyára hasznos lesz, hogy objektív szemmel nézik a játékomat.

Az elmúlt egy hét tapasztalat azonban az, hogy a független trénerek hasonló felfogásban, hasonló tanácsokkal látták el a magyar fiút, mint hazai edzője Palágyi Miklós, aki Kuhárszky Zoltánnal közösen irányítja a Nemzeti Edzésközpontban készülő Makk Péter munkáját.  

– Peti felkészülése sérülésmentes és sikeres volt, nagyon jó formában van, ezért nyugodtan engedtem el Ausztráliába – mondta honlapunknak Palágyi Miklós, aki tanítványa távollétében sem fog unatkozni, hiszen a héten Törökországba utazik fiatal magyar játékosok kis csoportjával egy 3-as kategóriás ITF-tornára. – Megpályáztuk az ITF-csapatban való részvételt, s mivel Peti teljesítette a feltételeket, örülünk, hogy bekerülhetett. Az utazási költségeket a nemzetközi szövetség állja, miközben jó csapatban, jó edzők kezében lesz végig. Ami a technikai kérdéseket illeti, mind fonákján, mind a védekezésén, mind pedig a szerváján javítottunk a felkészülés során, kíváncsian várom mire lesz képes Ausztráliában. Az idei év célja számokban a legjobb húszba kerülés. Nem lesz könnyű, a folytatás mindenképpen a melbourne-i szerepléstől függ majd.

A juniorok között pillanatnyilag a 63. helyen rangsorolt, és Traralgonban 41.-ként, az Australian Openen pedig 44.-ként nevezett Makk Péter a kiemelt státuszról ugyan nem álmodozhatott, ám ennek ellenére bizakodva várja mindkét tornát. Elmondása szerint jól ismeri ellenfeleit, közülük többet vert már meg karrierje során, mint ahánytól kikapott. Az első kiemelt, olasz Musetti ellen például 1−1-re áll az egymás elleni meccsek terén. Úgy érzi tudásban mindenképpen ott van a helye a világ legjobb 64 fiú juniorjátékosa között, a siker nem ezen fog múlni.

– Nagy önbizalommal próbálok majd játszani. Az lesz a kérdés, hogy a maximumot ki tudom-e hozni magamból. Az előversenyt éppen ezért inkább a magabiztosság erősítésére szánom, a Grand Slam viszont már éles lesz, minimum egy kört szeretnék menni. De ez tényleg a minimum, valójában minél messzebb szeretnék jutni.  

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső