A Nemzeti Edzésközpontban kedden játszották le az idei korosztályos fedett pályás országos bajnokság első döntőjét.

Az U12-es leányok legjobbja Bíró Melinda lett, aki párosban is bajnoki címet ünnepelhetett Bak-Szabó Norina odalán.

A Gellért SE fiatalja játékintelligenciájának köszönhetőn emelkedik a pillanatnyi magyar mezőny fölé, s attól sem riad meg, hogy rendszeresen Kecskemét, Szeged és Budakalász között ingázzon.

Guti János és dr. Zsiga László társaságában a két döntős, balról Farkaslaki Hints Flóra, mellette a mosolygó győztes, Bíró Melinda - Fotó: Zádor Péter

Gy. Szabó Csilla írása * Mindössze két szettet hullajtott el a döntőig vezető úton, az U12-es leányok újdonsült bajnoka, Bíró Melinda. A Gellért SE 12 esztendős teniszezője a fináléban sem vesztegette az idejét, a székesfehérvári Kiskút TK fiatalját, Farkaslaki Hints Flórát 6:1, 6:2-ben verte a fedett pályás korosztályos országos bajnokság-sorozat első fináléjában. Ezt követte kisvártatva a második, a leány párosoké, amelyet követően Bak-Szabó Norina oldalán ismét a kecskeméti kislány emelhette magasra a győztesnek járó díszes serleget. A Hírös városban élő, de edzéseit Szegeden végző játékos és Top Sport SE színeiben szereplő fővárosi partnere 6:1, 6:4 arányban verte a Böröczky Emília (Fitt SE), Kardos Lora (Római TA) alkotta kettőst.

Bíró Melinda fiatalabb korában végig versenyezte a Play and Stay viadalokat, s gyakran szerepelt neve a győztesek között. Ám a Nemzeti Edzésközpontban kedden aratott diadal mégiscsak más volt, mint az azt megelőzők. Az első, igazi korosztályos bajnoki cím még akkor is örökre emlékezetes marad, ha később továbbiak követik majd.

– És még a hó is esik! – állapította meg örömmel a fiatal teniszező a díjátadót követően, amire edzője, Trója Tibor, a Gellért SE versenyzői csoportjának vezetője viccesen reagált: „Snowboardban is verhetetlen vagy, versenyt is nyertél!” Bíró Melinda gondolkodás nélkül javítja mestere tévedését: „Á, csak második lettem.” A jókedvű tréfálkozásra persze mindkettőjüknek meg volt az oka, a snowboardos hasonlat pedig sokat elárul a kecskeméti kislányról. Ki gondolná ugyanis, hogy a focipályán keresztül vezetett az útja a teniszhez, és hogy a mai napig szívesen áll be a fiúk közé játszani az órák közötti szünetekben.

– Kapus szoktam lenni, de nem azért, mert máshol nincs helyem, szeretek védeni – mondja Melinda, majd azt is elmeséli, hogy bátyja, Marci kezdett először focizni, s ezt látva olyan sokat nyaggatta anyukáját, hogy végül őt is beíratták. A nyári edzések során azonban meglátta a szomszédos teniszpályákon folyó edzéseket és sportágat váltott. Egy héttel később testvére is követte őt.

 – Öt és fél éves voltam, azóta játszom, a piros pálya volt a kedvencem. A Play and Stay-t követően nem éltem meg nehezen a váltást, hiszen Kecskeméten idősebb fiúkkal edzettem.

A kislány ügyességére hamar felfigyeltek, és két évvel ezelőtt olyan klubot kerestek számára a szülei, ahol fejlődését biztosítottnak látták. Így került Szegedre, ahol edzőn kívül, hozzá illő edzőpartnereket is talált Major Stella és Kis Czakó Eszter személyében. Igaz, ők egy évvel idősebbek, vagyis 2006-os születésűek, ám az összhang így is tökéletes a fiatal lányok között.

– Nagyon jó a csapat alakult ki nálunk, ez is biztosan hozzájárul Melinda fejlődéséhez – vélekedik Trója Tibor, s amikor tanítványa legerősebb fegyveréről kérdezzük, gondolkodás nélkül, egyetlen erényét emeli ki. – Fejben a legerősebb. Persze ügyes is, jó keze van, de mégiscsak azzal jobb a többieknél, hogy jól lát a pályán, gyorsan megtalálja a szögeket, előre gondolkodik, tudja, milyen helyzetben mit kell ütni. Egyszóval igen magas a játékintelligenciája. Most egy kicsit rá szeretnénk feküdni a támadójáték erősítésére, fel kell gyorsulnia, hogy a nemzetközi mezőnnyel is felvehesse a lépést.

Az U12-es korosztály hazai bajnokaként pedig nem is lehet más célja mostantól, minthogy a világnak is megmutassa mit is tud. Edzője, Trója Tibor a nemzetközi versenyekkel kapcsolatban azonban nagyon óvatosan nyilatkozik. A válogatott viadalokon kívül csupán néhány korosztályos Tennis Europe-tornát próbálnak majd meg, s azt is csupán azért, hogy szokja azok hangulatát.

– Most teniszeznie kell rendesen megtanulni, a győzelmekre még van ideje – jelenti ki a Gellért SE szakembere, jelezve ezzel, hogy tanítványával elsősorban hosszú távú tervei vannak. A megfelelő alapok elsajátítása számukra fontosabb a hirtelen jövő és éppoly hirtelen menő sikereknél. A hazai versenyeken persze mostantól magyar bajnokként lép majd korosztályában pályára, és a szegedi klubnál is ő lesz az U12-es csapat elsőszámú játékosa, ami némi terhet is rakhat majd a kislány vállaira. Az ob-n mutatott teljesítménye alapján pedig nagy valószínűséggel ugyanez a szerep vár majd rá a válogatottban is, amelynek első megmérettetésére nem is kell sokáig várni, január végén Csehországban lép pályára a leánycsapat, a Winter Cup rakovniki selejtezőcsoportjában. S hogy mégsem lesz számára annyira ismeretlen a nemzetközi mezőny, arra a tavalyi, a Kinder Trophy mestersorozaton bemutatott bravúrja a legjobb bizonyíték. A Dél-Franciaországban megrendezett korosztályos döntőben második helyen végzett, csupán a Metro RSC kiválóságától, az egy évvel idősebb Molnár Kittitől szenvedett vereséget a fináléban.  

– Melinda játékának a nemzetközi szinthez még fejlődnie kell – méri fel reálisan tanítványa esélyeit Trója Tibor. – Azért dolgozunk, hogy minél előbb és minél jobban megközelítse az európai korosztályos élvonal legjobbjait. Szerencsére nagyon jó edzeni vele, hatalmas lelkesedéssel végzi a dolgát, a családja minden erejével mögötte áll, s a klub részéről mi is mindenben próbáljuk segíteni. Hetente egyszer pedig még Budapestre is feljár, Budakalászon, az Omszk Park Tenisz Klubban Szávay Blanka foglalkozik vele.

Hiába, összefogás nélkül a tenisz megy a legkevésbé.

L12: 1. Bíró Melinda (Gellért SE), 2. Farkaslaki Hints Flóra (Kiskút, Székesfehérvár), 3. Benke-Giosani Izabella (HTF-CSO-KO) és Kardos Lora (Római TA). A döntőben: 6:1, 6:2.
L12 páros: 1. Bak-Szabó Norina, Bíró Melinda (Top Sport, Gellért SE), 2. Böröczky Emília Ani, Kardos Lora (FITT SE, Római TA), 3. Benke-Giosanui Izabella, Nemcsek Gréta (HTF CSO-KO, Vasas) és Balassy Lotti, Kovács Luca Panka (Pasarét, BBTC). A döntőben: 6:1, 6:4.

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső