A fiatal magyar teniszezők közül a 2018-as esztendőben Nagy Adrienn és a Fajta Péter, Velcz Zsombor páros ért el kiemelkedő nemzetközi sikert.

Adri junior Orange Bowlt nyert Floridában, a két fiú pedig ezüstérmes lett a moszkvai U16-os Európa-bajnokságon.

Nagy Adrienn és az U16-os trió


Az utanpotlassport.hu portál az elmúlt évi teljesítményekről készült összegzésében megállapítja, hogy a sportág hazai nagy generációjának kifutását követően a 2018-as esztendő a korábbiaknál csendesebbre sikerült. Bár Piros Zsombor 2017-es Australian Open-győzelmét, valamint egyéni Európa-bajnoki címét senkinek sem sikerült túlszárnyalnia, a párosban Orange Bowl-t nyert a 17 esztendős Nagy Adrienn, valamint az U16-os kontinensbajnokságon ezüstérmes Fajta Péter, Velcz Zsombor duó révén mégiscsak akadt okunk az örömre.

A két fiatal fiú már a januári fedett pályás csapat Európa-bajnoki sorozatot is meglepetéssel kezdte. Buzonics Dominikkal kiegészülve, csoportelsőként jutottak ki a franciaországi U16-os csapat Eb-döntőre. Bár a folytatásban nem sikerült újabb bravúrt véghez vinniük, hatodik helyezésük már jelezte a későbbi sikereket.

A téli sorozatban rajtuk kívül csak az U12-es leányegyüttes jutott döntőbe. A Molnár Kitti, Dinnyés Lili, Varga Viktória alkotta csapat az angliai fináléban is győzelemmel kezdett, így a házigazda brit együttes ellen játszhatott elődöntőt. A kontinens legjobbjai ellen azonban kevés volt a magyar lányok lelkesedése és győzni akarása, meg kellett hajolniuk a nagyobb tudású ellenfél előtt, majd a lengyelektől is vereséget szenvedve végeztek a negyedik helyen, ami bravúrnak számít.

A nyári kontinentális csapatverseny előtt az egyéni Európa-bajnokságon indultak legjobb fiataljaink. Az U16-os fiúk moszkvai tornáján a Fajta Péter, Velcz Zsombor kettős egészen a döntőig menetelt, ahol párosunk az esőszünetek miatt késő estébe nyúló mérkőzésen végül 6:4, 2:6, 10-2 arányban szenvedett vereséget az osztrák Frank, Neumayer duótól.

„Ebben a pillanatban, csalódottak vagyunk a vereség miatt – nyilatkozta közvetlenül a mérkőzés után Fajta Péter. – Eszünkkel persze tudjuk, milyen nagy dolog a második hely, de el kell telnie néhány napnak ahhoz, hogy értékén kezeljük ezt az ezüstérmet.”

A történtek megemésztésére azonban nem maradt sok idejük, szinte azonnal kezdődtek a nyári csapatverseny selejtezői. A hat korosztályos válogatottból végül háromnak, az U18-as fiú- és leánycsapatnak, valamint a már említett U16-os Buzonics, Fajta, Velcz triónak sikerült bejutnia az Eb-döntőbe.

Gulyás István, a korosztály szövetségi edzője büszke volt erre az eredményre, de elsősorban annak örült, hogy a kontinens lejobbjai ellen léphettek pályára a hazai elit képviselői.

- A gyerekek szempontjából ez a legfontosabb. Lehet és kell is sokat edzeni, ám ezen a szinten már a mérkőzések számítanak leginkább – fejtette ki értékelésében szakmai véleményét Gulyás István.

A három együttesből végül csak a fedett pályán és az egyéni Eb-n brillírozó U16-os gárda jutott be a legjobb négy közé, ahol előbb a franciáktól, majd a spanyoloktól vereséget szenvedve a negyedik helyen végzett.

Az év legrangosabb hazai utánpótlásversenyén, a szeptember végén megrendezett junior Davis- illetve Fed-kupán ismét a Buzonics, Fajta, Velcz trión volt a világ szeme. A szó szoros értelemben, hiszen a földkerekség legjobb U16-os leány illetve fiú teniszcsapatai adtak randevút egymásnak Budapesten, harmadik, egyben utolsó alkalommal. A hazai pálya előnyét azonban sem Velcz Zsomborék, sem Drahota-Szabó Dorkáék nem tudták kihasználni, előbbiek a 9., utóbbiak a 13. helyen végeztek.

A legjobb fiatal teniszezők az egyéni tornákat is járták az év során. A legnagyobb sikert az MTK 17 éves teniszezője, Nagy Adrienn érte el, aki a junior ITF-világranglistán elért Top50-es helyezésének köszönhetően a négyből három korosztályos Grand Slam-torna főtáblájára is felfért. A hazai tenisztörténelem nagykönyvébe azonban a szezonzáró Orange Bowl-on párosban aratott győzelmével írta be a nevét.

A rangos floridai A kategóriás viadalon eddig csak Temesvári Andreának és Gubacsi Zsófiának sikerült nyernie. Előbbi egyesben, utóbbi pedig párosban, a későbbi világelső, belga Kim Clijsters oldalán diadalmaskodott. Nagy Adrienn, a legjobb utánpótláskorú magyar teniszezőként, az ITF junior-világranglista 31. helyén zárta az évet, s 2019-ben még egyszer nekifut a Grand Slam-tornáknak. Párosban titkon a lehető legjobb eredményt várva magától.

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső