Tóth Amarissa Kiara akár hibátlannak is értékelheti az idei évét.

A 15 esztendős játékos győzelmekkel debütált a junior ITF-versenyeken, s az első szezon után a 209. helyen zárta az idényt.

Nagy Adrienn mögött a második legelőkelőbben rangsorolt magyar leányteniszezőként jegyzik.

Tóth Amarissa (jobbról a második) a 2018-as év ötödik győzelmi trófeájával, Szlovéniában – Foto: Facebook

Gy. Szabó Csilla írása. * Bár egy élsportoló teljesítménye többnyire az elvégzett munkán és annak minőségén áll vagy bukik, néha az apróságnak tűnő, mégis fontos részletek is döntőek lehetnek. Ilyen például a versenyprogram helyes összeállítása.

A mindössze 15 éves Tóth Amarissa Kiara szakmai csapata merész lépésre szánta magát, amikor a korosztályos szinten kiemelkedő eredményeket produkáló fiatal játékost idén tavasszal junior ITF-tornákra kezdte nevezni. A bizalom és a hit azonban megtérült, a mélyvízbe dobás egyáltalán nem tűnt korainak. Mimi márciusban azonnal egy elődöntővel indított a márciusi 4-es kategóriás viadalon, egy héttel később pedig már egyéni győzelmet ünnepelhetett a szintén Máltán rendezett 5-ös tornán. A remek kezdést további sikerek követték (egyesben összesen három, párosban két tornagyőzelem szerepel 2018-as dicsőséglistáján), s ami még talán ennél is fontosabb a 209. helyen zárt a junior világranglistán. Ezzel Nagy Adrienn mögött a második legjobb magyar leányversenyző helyét szerezte meg a 18 éven aluli utánpótláskorú versenyzők között. Ráadásul úgy, hogy fiatal korára való tekintettel szakmai csapata óvakodott attól, hogy a túlversenyeztetés hibájába essen, mindössze 19 torna eredménye adja össze az idei bravúros, rangsorban mérhető eredményt.

– Ez a tizenkilenc torna azért csalóka, mert az egyes és a párosviadalok egyaránt beleszámítanak, valójában 10 hétnyi versenyzést fed le – értékelte játékosa idei teljesítményét Kardhordó Szilárd, a MESE szakosztályának vezetője. – A szezon felénél már világos volt számunkra, hogy a négyes és ötös szintet meg tudja ugrani, tehát jól terveztük meg a programját. Szeretek hosszútávon gondolkodni, fejben már arra készítem fel Mimit, hogy négy-öt év múlva WTA-tornákon mutatkozhasson be, ám ahhoz ki kell járnia a juniorok iskoláját. A 2018-as ranglista elérése azért volt különösen fontos, hogy megkapja az A keretes státuszt és hogy felférjen a kettes és hármas tornák főtáblájára. A következő jelentős állomás a korosztályos Grand Slam tornák lesznek. De ezeken sem igazán az eredmény számít, sokkal inkább a légkör megtapasztalása és az a profi példa, amit az ott szereplő legjobb fiatal játékosok mutatni tudnak. Mimi számára hatalmas élmény lenne bekerülni ebbe az elitkörbe, semmi máshoz sem hasonlítható lökést adna a további karrierjének.

Kardhordó Szilárd tavaly szeptemberben kezdte meg a közös munkát Amarissával. A fiatal játékos ugyanakkor két részletben, tavasszal és ősszel, a Nadal Akadémián is eltöltött néhány hetet Spanyolországban. A magyar szakember már az első alkalommal is úgy gondolta, a meghívásra tanítványa nem mondhat nemet, s most, az éves mérleg levonásakor is helyesnek látja a döntést.  

– Az őszi edzőtábor a lehető legjobbkor jött, éppen akkor utazott el Mallorcára, amikor a budapesti Alfa kupa elődöntőjében kikapott Jánosi Lucától (5:7, 7:6, 1:6) – fűzi hozzá Kardhordó Szilárd. – Bánatos volt a vereség miatt, ezért kifejezetten jót tett neki a környezetváltozás. Toni Nadal ráadásul kétszer két órában egyénileg is foglalkozott vele, a tőle kapott visszajelzések megerősítettek bennünket abban, hogy jó úton járunk, hasonló megállapításai voltak, mint nekünk. Mimivel kapcsolatban azért sem érdekel túlzottan a ranglistás eredménye, mert tudom, hogy neki győzelmekre van szüksége. Ő akkor játszik igazán jól, ha nyer, fontos, hogy rendben legyen az önbizalma. A játék minden elemén folyamatosan dolgozunk, semmilyen téren sem lehet hiányossága, hiszen versenytársaihoz képest viszonylag alacsony játékosról van szó. Aminek nagyon örülök, hogy szervája sebességében és hatékonyságában egyaránt sokat fejlődött.

A fiatal játékos esetében fontos tényező, hogy édesapja Tóth Zoltán fogja össze a körülötte dolgozó csapat munkáját, ebben pedig az egyetlen irányító elv, hogy Amarissa a legnagyobb nyugalomban készülhessen az előtte álló feladatokra. De nem feledkezhetünk meg Knausz Péter erőnléti edzőről sem, aki kiváló munkát végzett Mimivel, így a sikerekben neki is oroszlánrésze volt. 

– Nem mondom, hogy könnyű év volt, sőt, de jól dolgozott össze a csapat, amelyet sikerült egységbe kovácsolnunk – vélekedik Tóth Zoltán a nagy debütálások évéről. – Szilárd és a MESE szakemberei jó munkát végeztek, de Spanyolországba is szeret menni, ahol Toni Nadal különleges figyelemmel kíséri Mimi fejlődését. Utóbbi nagyon sokat jelent az önbizalma számára, ezért amíg lehet, élünk is ezzel a lehetőséggel. Ugyanakkor az is fontos volt számomra, hogy régi edzőjével, Csordás Attilával is megmaradjon a kapcsolata. Erős lelki szálak kötik őket össze, amelyeket hasznos megőrizni. Amarissa szeptemberben lett magántanuló, annak érdekében, hogy a lehető legjobban szervezhessük meg a napirendjét. Amit 2018-ra terveztünk, azt elértük, remélem, a 2019-es esztendő hasonlóan jó lesz.

A CSO-KO Teniszsuli vezetője, Csordás Attila több mint négy éven át irányította Tóth Amarissa edzéseit, az első, Ledényi-Kovács Viktóriánál töltött három esztendőt követően. Abban, hogy a fiatal reménység ilyen nagyszerű évet zárt, neki is megvan a saját része, a helyes alapok lefektetésével. 

– Az első ütésektől figyeltünk arra, hogy a lehető legszebb és legmodernebb technikát tanítsuk meg neki, de ez nem sikerült volna a szorgalma és maximális odafigyelése nélkül – mesél a kezdetekről Csordás Attila. – Mindkét kezét fejlesztettük, ahogy a zongoristáknak is szokták. Mára persze sok minden megváltozott, a tornákon korosztálya legjobbjai ellen játszik, amiből a tapasztalatokat is saját maga le tudja vonni. Okos kislányról van szó, akit remekül be lehet vonni a munkába, meg lehet és meg is kell hallgatni a véleményét. Azt azonban mindenképpen szeretném hangsúlyozni, hogy a kezdetek kezdetén nem engedtem túl sokat edzeni, inkább a versenyekre helyeztük a hangsúlyt. A hétvégi play and stay-tornákon százas nagyságrendben nyerte a kupákat, ami megtanította őt győzni. Amikor pedig feljebb lépett, ezt a hozzáállást vitte magával. Ennek is köszönhető, hogy tizenegyévesen már magyar bajnok volt az egy évvel idősebbek között.

A 2018-as év sikereinek azonban nem sokáig örülhet a fiatal játékos és csapata, hiszen 2019-esj esztendő új kihívásokat kínál. A korosztályos top100 elérése a junior Grand Slam-részvétel miatt lenne fontos, ami talán már Párizsra összejöhet, de az sem lesz tragédia, ha a US Openre csúszik a debütálás. Ám előbb, januárban, hazai kötelezettségeinek kell eleget tennie, az országos bajnokságon való indulással, valamint a magyar színek képviseletével a hagyományos téli csapat Európa-bajnokságon, a Winter Cup-on.

Tóth Amarissa Kiara 2018-ban remekül megugrotta az előtte lévő akadályokat. S bár 2019-ben ezek a korábbinál magasabbak lesznek, Miminek vélhetően azok sem jelentenek majd leküzdhetetlen feladatot.

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső