A Magyar Közlöny ismerteti a kormányhatározatot, mely szerint az eddig preferált margitszigeti helyszín helyett máshol épül majd az új teniszközpont.

Az MTSZ helyett a Vasas veszi kézbe az előkészületek szakmai irányítását.

A visszavont olimpiai pályázatban szerepelt Csepel-szigeti elképzelés


A Vasas honlapján jelent meg az a hír, miszerint egy szerdai kormányhatározat alapján Orbán Viktor miniszterelnök a klubot, és annak elnökét, Markovits Lászlót vonta be az új budapesti teniszközpont előkészítői munkálataiba.

„Felhívja az emberi erőforrások miniszterét és a kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztost, hogy a Vasas Sport Club szakmai együttműködésével készítsenek előterjesztést a nagy nemzetközi teniszversenyek (különösen az ATP World Tour, az ATP Challenger Tour, a WTA és az ITF Pro Circuit tenisztornák) megrendezésére alkalmas teniszközpont létrehozásának szakmai koncepciójára” - áll a kedden megjelent Magyar Közlönyben.

"Óriási megtiszteltetés, hogy a kormány a Vasas SC-t kérte fel partnerként az évtizedek óta várt versenyközpont megépítését megalapozó szakmai koncepció kidolgozására. Szeretném, ha az egész magyar teniszcsalád magáénak érezné a projektet, így első lépésben sportágunk két legendáját, az egyaránt Grand Slam-győztes Temesvári Andreát és Taróczy Balázst, valamint a korábbi szintén top 100-as teniszezőt, Fucsovics Márton jelenlegi edzőjét, Sávolt Attilát kértem fel, hogy csatlakozzanak csapatunkhoz, segítsék a munkát. Természetesen tervezzük a szakmai team bővítését: a sportolók, edzők, klubvezetők bevonásával szeretnénk élni a sportágunk jövőjét meghatározó lehetőséggel. A legfontosabb cél, hogy az új létesítmény az év 365 napjában a magyar teniszt szolgálja, a kiemelt ATP- és WTA-tornák mellett hazai és nemzetközi utánpótlás versenyek, illetve országos bajnokságok rendezésére is alkalmas legyen, a klubokkal szorosan együttműködve pedig az élsportolók és a fiatal tehetségek felkészülését is segítse.” – olvasható a Vasas honlapján Markovits László, a Vasas SC elnöke, korábbi olimpikon teniszezőnek a nyilatkozata.

A budapesti olimpiának megálmodott helyszín, a Csepel-sziget is szerepel az előzetes tervek között, de ez még további előkészítéseket igényel. Szóba jöhet még a Hajógyári-sziget is, de akár másik központ is, amelyik eddig nem került előtérbe.

A most aláírt kormányhatározatban 2019. április 30-i határidő van arra, hogy a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja, az államtitkárság, és a Vasas által elfogadott koncepció kerülhessen vissza a kormány elé. Ezután kezdődhet az engedélyezési és kiviteli tervek elkészítése, maga a tervezés, majd végül a kivitelezés folyamata.

A februári WTA-viadalt és ATP Challengert, valamint az áprilisi ATP Tour viadalt az MTSZ rendezi meg, de erős állami kontrollal.

Előzmények:

Az Országgyűlés februárban hozott törvényt a budapesti Hungarian Open férfi tenisztornához szükséges margitszigeti létesítmény megépítése érdekében. Ez kimondta, hogy a margitszigeti beruházás építtetője az állam képviseletében a Nemzeti Sportközpontok (NSK). A projekt irányítását és lebonyolítását az állami tulajdonban lévő BMSK Zrt., a verseny lebonyolítását és rendezését pedig a teniszszövetség végzi. A kormány akkor tízmilliárd forintot különített el a Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont megépítésére.

Áder János köztársasági elnök március 1-jén megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a törvényt.

Szeptemberben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szabálytalanságokat állapított meg az NSK 2012-2016. évi pénzügyi és vagyongazdálkodási tevékenységében, valamint a Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont beruházás-előkészítésének ellenőrzése során. Az ÁSZ vizsgálata során problémákat fedezett fel az intézmény szervezeti és működési folyamataiban, illetve belső szabályozottságában, a Margitszigetre tervezett teniszaréna megvalósítását pedig "az átláthatóság, az elszámoltathatóság és az eredményes megvalósítás szempontjából" magas kockázatúnak értékelte, s úgy ítélte meg, hogy a beruházás döntés-előkészítése nem volt megfelelő.

 

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső