Karrierje első junior ITF-tornáját nyerte meg a Fülöp-szigeteken Velcz Zsombor, s ezzel a vártnál is jobban fejezte be az idei szezont a junior ITF-világranglistán elfoglalt 233. helyével. Edzője, Papp Sándor szerint a hosszú évek kitartó közös munkája hozta meg most várva várt gyümölcsét.

Velcz Zsombor  - Fotó: MTSZ/Zádor Péter

Gy. Szabó Csilla írása * A fiú teniszezők mezőnyében 16 évesen nagyon sok minden eldőlhet. A nemzetközi élvonalba vágyó fiataloknak ebben az életkorban már meg kell mutatniuk, hogy nagy dolgokra is képesek.  S bár az utánpótlás-nevelés egyik legfontosabb aranyszabálya, hogy tiszteletben kell tartani az egyéni fejlődésben rejlő különbségeket, azért néhány jól bevált statisztikai támpontot mindenki esetében érdemes figyelembe venni.

Velcz Zsombor éppen ebben a kritikus életkorban járt idén, s hatalmas lépéseket tett abba az irányba, hogy felhívja magára a figyelmet. Tavaly a junior-világranglista 1140. helyén zárta az évet, idén viszont a 233.-on fejezi be a szezont, s ezzel a szövetség A-keretes versenyzője lett.  Az idei évre számokban kitűzött eredményt, vagyis a top 300-at alaposan túlteljesítette, ám edzője, Papp Sándor szerint nem csak ezt kell kiemelni tanítványa teljesítményével kapcsolatban.

– Minden nagy bajnok egy kicsi győzelemmel lép rá a csúcsig vezető útra – jelenti ki a szakember, aki az utóbbi időszakban szorosabbra fűzte kapcsolatát a városmajori Budai Tenisz Centrummal, ahol képzési- és oktatási felelősként erősíti a szakmai csapatot. Nem megfeledkezve a Match-Point TC-nél leigazolt 60-70 fős csoportjáról, akikről a jövőben is a korábbiakhoz hasonlóan fog gondoskodni. Kiemelt versenyzőként azonban Velcz Zsombor az egyik, akire a legtöbb idejét áldozza. – Statisztikai tények bizonyítják, hogy tizenhatéves korban legalább egy négyes kategóriájú ITF-versenyt meg kell nyernie annak, akinek igazán nagy céljai vannak. Zsombor életében tehát fontos pillanat volt, hogy november végén sikerült az első egyes győzelemért járó trófeát a magasba emelnie.

A szakember szerint tanítványa idei szezonjában a Fülöp-szigeteki győzelem csak az utolsó nagy állomás volt. Az idáig elvezető úton három hasonlóan fontos lépést tettek meg, amelyek gyakorlatilag megalapozták az idény végi sikert. Az első lépcsőfok a moszkvai egyéni Európa-bajnokságon Fajta Péter oldalán párosban nyert ezüstérem volt. A második a budapesti junior Davis Kupán szerzett játéktapasztalat, a harmadik pedig érdekes módon, a felnőtt Ob-n, Herman Benedektől elszenvedett vereség.  

– Meccs után mindig hagyok némi időt a játékosomnak és magamnak is arra, hogy átgondoljuk a történteket, ám e rövid reflexiót követően, nagyon komoly beszélgetést folytattam Zsomborral – idézi fel a nyárvégi történéseket Papp Sándor. – Elmagyaráztam neki, mit várok el tőle a hozzáállás, a játék és a versenyzés terén. Azt sem titkoltam, mit miért kérek. Jó időben, jó helyen ejtettük meg ezt az eszmecserét, ráadásul Zsombor mindenre nyitott volt. Ezt követően szemmel látható volt a pozitív változás és egyre jobban tudtunk az edzéseken is készülni. A technikai képzésen túl, a fejével is nagyon sokat foglalkoztam. De ez éppen az a kulcsfontosságú időszak, amikor erre is nagyon figyelni kell.

Papp Sándor öt éve dolgozik Velcz Zsomborral. Kettejük példája erősíti azt a szabályt, miszerint a gyakori edzőváltás gyermekkorban sokkal inkább káros, mint hasznos gyakorlat. A szakember szerint azonban a kettejük közötti szoros és bizalmi alapon működő kapcsolat semmit sem érne, ha Zsombor szülei nem lennének partnerek ebben az együttműködésben.

– A nehéz időszakokban, a hullámvölgyek idején ugyanúgy bíztam benne, mint most a sikerek idején – jellemzi tanítványához fűződő viszonyát Papp Sándor. – Amikor először a kezembe kaptam, láttam benne a tehetséget és annak a lehetőségét, hogy egy nap ATP-játékos legyen belőle. Ez a véleményem a mai napig nem változott. A mostani siker-sorozat igazából ennek a többéves kemény munkának a gyümölcse.

Velcz Zsombor már októberben az Alfa TI Cup-on megnyerhette volna azt a bizonyos első G4-es tornáját. A döntőben azonban megremegett a keze és három szettben veszített Vörös Máté ellenében.

– Nagy volt a teher a vállamon és még nem tudtam elviselni a finálé feszültségét, különösen itthon nem – emlékszik vissza a Match-Point TC 16 éves játékosa az elveszített döntőre. – Én egyébként úgy gondolom, hogy egy héttel korábban, Marokkóban volt az igazi fordulópont. Azt a finálét sem sikerült megnyernem, de az volt az igazi áttörés pillanata. A Fülöp-szigeteki győzelemnek nagyon örültem, itt volt már az ideje. Kemény év lesz a következő, hiszen a célom a korosztályos top száz, évvégére pedig már az első ötven-hatvanban is lehet a helyem. Minél több erős versenyen indulok, annál több tapasztalatot szerezhetek. És igen, jövőre minden vágyam, hogy végre junior Grand Slameken indulhassak.

Papp Sándor fejében már teljesen összeállt a jövő évi program. Természetesen ő is szeretné tanítványát korosztályos GS-viadalokra elkísérni, ám a konkrét rövidtávú cél egy 3-as kategóriás verseny megnyerése, mint következő reális lépcsőfok. Ezt követően próbálkoznának erősebb viadalokkal, sőt a mostantól bevezetésre kerülő új ITF World Tour-sorozatba is belekóstolnának.

Ami pedig a szakmai feladatokat illeti, most nagyon komoly három hónapos erőnléti programot kell Zsombornak teljesítenie, miközben a mozgékonyságával, lábmunkájával és az ütések befejezésével is sokat fognak foglalkozni. Szervájának erősségében idén ugyan sokat fejlődött, de ezt nem követte automatikusan az a reflex, hogy az így visszajövő kihasználható labdákat gyorsan, egy-két ütéssel be is fejezze. Ennek begyakorlása is a jövő esztendő egyik fontos feladata lesz.

Edző és tanítványa kiemelkedően sikeres évet zárt 2018-ban. Velcz Zsomborban mégis maradt némi keserűség:

– Sokat beszélgettünk Fajta Petivel a junior Davis Kupáról. Mindketten úgy érezzük, hogy többet is ki tudtunk volna hozni magunkból. Ez az egy dolog, amit az elmúlt évvel kapcsolatban nagyon sajnálok.

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső