Fucsovics Márton karrierje legjobb helyezésével (ATP 36.) zárja a 2018-as esztendőt, amely pályafutása legsikeresebbje volt.

A jövő évi tervei sem kisebbek, a Grand Slam tornákon szeretne meccseket nyerni.

Egy nap pedig valamelyiken a bajnoki címet is megszerezni, talán épp Párizsban, Rafael Nadal ellen.

A felkészülés kezdete előtt szülővárosában, Nyíregyházán találkozott az ifjú teniszezőkkel - Fotó: Facebook

Gy. Szabó Csilla írása * A 2018-as idényt élete legjobb szezonjaként értékelő Fucsovics Mártonnak nincs túl sok ideje az ünneplésre, hiszen már javában készül a 2019-es esztendő új kihívásaira. A magyar újságírók számára megtartott sajtótájékoztatóra is egy kőkemény fizikai edzésről érkezett a BOK Csarnokból, ahol jelenleg ideje jelentős részét tölti. A fizikai alapozás ideje ez a számára, és korántsem véletlenül. Az ATP világranglistán karrierje legjobbjának számító 36. helyen álló magyar teniszező statisztikáját elemezve ugyanis világosan látható, hogy a döntő szetteknek csupán egyharmadát nyerte meg, és a fontos labdamenetek esetében sem pozitív a mérlege. Ebből pedig Marci és szakmai teamje egyaránt azt a következtetést vonta le, hogy a négy hetes felkészülés során különösen nagy hangsúlyt kell fektetni az erőnléti edzésekre.

– Szinte egész nap kondizom, reggel futás, délután pedig erősítés szerepel a programomban – jellemezte mindennapjait az újságírók előtt Fucsovics. – A BOK csarnokban atlétákkal edzem együtt, remélem, ennek hatása jövőre a pályán is látható lesz. A teniszről sem feledkezünk meg, de azon most kisebb a hangsúly, mint egyébként. Ennek a nehéz felkészülési időszaknak karácsonykor lesz vége, utána már a labda kerül előtérbe, hiszen Dohában kezdek, Sydney-ben folytatom és az Australian Open már csúcsformában kell lennem. Az azt követő hetet, a Davis Kupa-forduló időszakát, szándékosan szabadon hagytam. Arra az esetre, ha a szövetség és köztem megnyugtató megállapodás születik.

A statisztika persze nagyon sok jóról is árulkodik. Az adogatások fogadása terén Marci a tizenhatodik legeredményesebb játékos azon a listán, amelyet Rafael Nadal és David Goffin vezet. Ellenfelei első szerváján több mint 30 %-os, második labdájukon pedig 40 %-os a sikeressége. Amiben viszont fejlődnie kell, az mindenképpen a saját szervája.

A 2019-es esztendő azonban csak így, elmondva tűnik egyszerűnek. Valójában akkor is nehéz év vár Marcira, ha a 36. hely hatalmas önbizalmat adott neki, előkelő helyezésének köszönhetően pedig valamennyi versenyén a főtáblán kezdhet, s nem kell energiáját selejtezőkre fecsérelnie. Utóbbiért persze keményen meg is dolgozott a nyíregyházi születésű sportoló, aki nem elégszik meg az idei év sikereivel, újabb és újabb csúcsokat akar meghódítani:

– Számomra most az a legfontosabb, hogy meccseket nyerjek a Grand Slameken, hiszen hosszú távú célom, hogy egyiken a trófeát is el tudjam hódítani. A ranglista szempontjából pedig a top tízbe szeretnék bekerülni, ami már nincs is olyan nagyon messze. Új elem a Babos Tímeával betervezett vegyes páros, az olimpiai részvétel azonban megéri ezt a kis pluszt terhet. Ugyanakkor izgalmas kaland is lesz, hiszen hölgyekkel eddig még sohasem játszottam. Azt hiszem, egy percig sem fogunk unatkozni. De ahogy az eddigi sikerek, úgy a jövőbeliek is kizárólag a kemény és profi munka eredménye lehet, amelyet edzőmmel Sávolt Attilával egy percre sem tévesztünk szem elől.

Fucsovics Márton idén Roger Federer és Novak Djokovics ellen is emlékezetes meccset játszott. A fantasztikus hármasból azonban még soha nem mérkőzhetett Rafael Nadal ellen. A magyar teniszező korábban egy kérdésre azt mondta, legszívesebben Párizsban mérné össze vele tudását. S bár tény, hogy a Roland Garros a spanyol terminátor számára szinte hazai pályájának számít, Marci úgy gondolja, pontosan ezért lenne szép őt az otthonában legyőzni.

Pedig a 18 éves korában junior Wimbledont nyerő Fucsovics Mártonról, a páratlan utánpótlássikereket követő hullámvölgy idején senki sem gondolta volna, hogy lesz ő egyszer még Top 100-as, mi több Top 50-es játékos is.

Egyetlen embert kivéve. Saját magát.

– Elismerem, hogy nagyon nehéz időszaka volt az életemnek, de a felnőtt korosztályba való átlépés másokat is megvisel – válaszolta Marci, amikor felnőtt karrierjének kezdeti sikertelen két esztendejéről kérdeztük. – A jelenlegi eredményeim azt bizonyítják, hogy semmi sem veszett el akkor. Egyetlen percig sem merült fel bennem, hogy vége lehet a karrieremnek, végig hittem benne, hogy sikerülni fog. Elszánt voltam, kitartó, és amikor kimásztam a gödörből, nem rettentett meg a sok munka, ami várt rám. Ugyanezzel az elszántsággal és határozottsággal vágok neki az új esztendőnek is.

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső