A Vasas Körmöczy Teniszakadémia és a Sarkadi Lendület 2010 TSE nyerte a Play and Stay vasárnapi csapatdöntőjét.

A díjak átadásánál Köves Gábor Davis Kupa csapatkapitány mellett két fiatal felnőtt játékos, Bondár Anna és Piros Zsombor is közreműködött. Utóbbiak saját emlékeikről is meséltek honlapunknak az esemény kapcsán.

Boldog dobogósok - Fotó: facebook.com/Simon János

Gy. Szabó Csilla írása. „Imádom ezt a korosztályt, a munkám legszebb részét jelenti, hogy velük is foglalkozhatom” – fogalmazta meg röviden a versenyrendszerről alkotott véleményét a vasárnapi Play and Stay csapatverseny döntője után Selmeci Petra, a Tenisz Műhely vezetőedzője.

Különös volt ezt egy sikeres utánpótlás-nevelő edző szájából hallani, hiszen a néhány évvel idősebbek között olyan játékosai vannak, akik nemcsak a hazai, de a nemzetközi versenyeken is sikert sikerre halmoznak. Joggal gondolhatnánk, hogy a tizenkét éven aluliak úgymond játékos, a sportág megszerettetésére irányuló színes pályás, színes labdás találkozói a versenytenisz izgalmaihoz képest csak barátságos ütögetés, semmi más.

– A legfiatalabbaknál lehet napról napra nyomon követni a fejlődést és az új dolgok elsajátításának örömét. Számomra ez a legfontosabb visszajelzés. Ugyan mi másért is kelnék fel reggelente tizenöt év után is, ha nem ezért. Klubunkban nemcsak az eredményes versenyzőknek tartok edzéseket, de a legkisebb kezdőknek is. Semmi máshoz nem fogható örömet tudnak nekem adni – mondta Selmeci Petra.

Az utánpótlásneveléséről híres tabáni kis egyesület szakembere szerint a Play and Stay versenyeken egyáltalán nem az eredmény számít, nem is szomorkodott a két elveszített, leány és fiú elődöntőt követően. Őszinte boldogsággal ölelgette a vereség után szomorú tanítványait, akik a bronzérem átvételére már el is felejtették a mérkőzés után csalódottságukat.

Selmeci Petráék egyébként különösen figyelnek arra, hogy ebben a korosztályban még ne játszassák túl a játékosaikat, évi három-négy versenyt tart csak egészségesnek a számukra. Így lehet megőrizni azt az érzést, hogy igazi ünnep legyen mondjuk egy Play and Stay csapatverseny döntője.

Az ünnepi hangulathoz a kupákon, érmeken és a győztesnek járó tűzijátékos tortán kívül a díjátadók személye is nagyban hozzájárult. A junior Australian Open-győztes Piros Zsombor és a U18-as Európa-bajnok Bondár Anna ugyanis nemcsak egyre ígéretesebb felnőtt eredményei miatt népszerű a legkisebbek között, de azért is, mert koruknál fogva még nem tartoznak az utolérhetetlen sztárok kategóriájába. Sokkal inkább azt a személyes példát képviselik, amely azt mutatja, bárki számára nyitott az út akár egy korosztályos Grand Slam győzelemig is, ha van benne elég kitartás és szorgalom.  Még akkor is, ha az izzadtság gyakran keveredik majd a könnycseppekkel, ahogy az a ma már sikeres felnőtt teniszezőkkel is történt jónéhány évvel ezelőtt.

– Nagyon kellemes élményekkel gondolok vissza a miniteniszre, amely a Play and Stay elődje. Jó volt látni a kicsiket és nosztalgiázni velük, pedig minden alkalommal sírtam, amikor kikaptam – emlékezett vissza első mérkőzéseire a 21 esztendős Bondár Anna. – Megértem őket, én is nyerni akartam, a vereség óriási csalódás volt a számomra. De megérte a könnyeket is, mert az az érzés, amit most egy győzelem után érzek, azt semmi máshoz nem lehet hasonlítani.

Miképp Anna, úgy Piros Zsombor is a vesztesekkel érzett leginkább együtt, nem titkolva, hogy neki is saját emlékei jutottak eszébe.

– Ahogy néztem a kislányok meccsét, és a kevésbé szerencsés szomorúságát megláttam, azért beugrott, hogy ennyi idősen én is mennyit sírtam. Dézsákat lehetne megtölteni a könnyeimmel, a kívülállók azonban többnyire nem látják a sok fájdalmat és lemondást a sikerek mögött. De ha van egy nagy álmunk, azért érdemes küzdeni, és nem is a megvalósítás, hanem az addig vezető gyötrelmesen szép út megtétele az igazi boldogság. Biztatni tudom mindegyiküket a folytatásra, én a mai napig nem bántam meg, hogy erre az útra léptem – jelentette ki határozottan a junior Australian Open győztese, majd mosolyogva és örömmel állt a kisebbek mellé a szülők által készített, örök emléknek szánt fényképekhez.

Közben persze a piros, a narancs és a zöld pályákon egyaránt zajlottak az események. A fináléba jutott 14 fiú és 7 leánycsapat három-három fős egységei hatalmas csatákat vívtak a továbbjutásért. A fiúk mezőnyében az ország egyik legtávolabbi csücskéből érkezett együttes, a Sarkadi Lendület 2010 TSE nyerte a kupát. Edzőjük, Telegdy Attila örömmel kommentálta sikerüket honlapunknak:

– Nemcsak a legmesszebbről érkezett, de talán a legkisebb egyesület is voltunk a nagyok között, ezért számunkra óriási jelentőségű a győzelem. Büszke vagyok a gyerekeimre, akik fantasztikusan helytálltak. Hat éve kezdtük el a Play and Stay rendszert, ez iskolatenisszel párhuzamosan ez alapozza meg az utánpótlás-nevelésünket. Sarkad egy kicsi városka a Viharsarokban, így nagy számokban nem gondolkodunk, negyven-ötven gyerekkel foglalkozunk a program keretében, amely folyamatosan biztosítja a versenytenisz utánpótlását.

A leányok között a Vasas Körmöczy Teniszakadémia ifjú hölgyei lettek a bajnokok, s bár a fővárosban sok a tehetséges gyerekekért vetélkedő minőségi utánpótlás-nevelő bázis, a Folyondár utcában mégis nagyobb számokban gondolkodhatnak, mint Sarkadon. Zsinór Anita, a piros-kékek utánpótlásedzője szerint 150 gyerekkel foglalkoznak a program keretein belül, akik közül 10-15-öt igazoltak le a play and stay versenyekre, s körülbelül 20 már korosztályos tornákon is indul.  

– Most kezdtünk csak el komolyabban foglalkozni a play and stay versenyzőkkel, ezért is nagyon nagy dolog a győzelem – nyilatkozta honlapunknak Zsinór Anita. – S bár a részvétel volt a fontos, a nagyobbaknál, akik kinövik ezt a rendszert és feljebb lépnek, a lejátszott meccsek számának is volt jelentősége. De elsősorban tényleg az élmény az, ami sokat jelent a játékosaimnak. A győzelem már tényleg hab a tortán.

Play and stay CSB döntő

Fiúk

1. forduló: Panakor TK I Győr - Városmajor TK I 2-1, Haladás VSE - MTK Kékek I 2-1, Sarkadi Lendület - Pasarét TK 2-1, MTK Kékek II - Pécsi VTC I 2-1, Toro - Soproni VSE I 2-1, M.E.S.E. - Panakor II 2-1
Vigaszág: Városmajor - MTK Kékek I 2-1, Pasarét - Dunakeszi Nexon I 2-1, SVSE - PVTC 3-0; Városmajor TK I - Pasarét TK I 3-0, SVSE - Panakor TK II 2-1; A vigaszdöntőben: Városmajor TK I - SVSE 2-1

Negyeddöntők: Panakor I − Haladás 2-1, Sarkad − Dunakeszi Nexon I 2-1, Toro SE − MTK Kékek II 2-1, Tenisz Műhely I − M.E.S.E 2-1.
Elődöntők: Sarkad − Panakor I 2−1, Toro SE − Tenisz Műhely I 2-1 
Döntő: Sarkadi Lendület 2010 TSE − Toro SE 2-1

A győztes sarkadi csapat: Major Zsombor, Mokán István Damján, Kajári Kende, Balogh Patrik András és Mokán Róbert
Az ezüstérmes budapesti Toro SE: Hegedűs-Nagy Botond, Jósvai László és Ladár Levente
A bronzérmesek: Molnár Márk, Máthé Benedek, Vörös Kristóf és Árvay Kristóf (Panakor TK I), illetve Balázs Dávid, Deli Vejke, Schmidinger Dani és Kristyán István (Tenisz Műhely I).

 

Leányok

Negyeddöntők: Alfa TI − Kőszegi SE 3-0, Tenisz Műhely – Utánpótlás Telki 3-0, Soproni VSE − Bajai TK 2-1
Vigaszág: Baja - Telki 2-1; az első helyért: Kőszeg - Baja 2-1

Elődöntők: Vasas Körmöczy Teniszakadémia − Alfa TI 2-1, SVSE − Tenisz Műhely 2-1
Döntő: Vasas – SVSE 2-1

A győztes Vasas együttese: Markovits Mirabel, Marek Réka, Nemcsek Gréta, Markovits Jázmin és Armour Sophia
Az ezüstérmes soproniak csapata: Fizel Laura, Pilémayer Ráhel, Ganbat Jázmin
A bronzérmesek: Kovács Emese, Szabó Flóra, Kálmán Luca és Mihálka Anna (Alfa TI), illetve Magyar Róza, Zöld Nóri, Nagy Ramóna, Kristyán Fanni, Beviz Lujza és Gyene Csenge

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső