A 13 esztendős Udvardy Luca nemrégiben Szabadkán és Podrogicán egyaránt döntőt játszott egyesben a Tennis Europe U14-es korosztályában.

A Kiskút TC teniszezőjének példaképe saját nővére, a 20 esztendős Panna. A szakember kiemelkedő tehetségnek tartja a "kis" Udvardyt.

 

Udvardy Luca - Fotó:MTSZ/Zádor Péter

Gy. Szabó Csilla írása * Borsos Olivier, a BTC szakmai igazgatója a fiatal játékos sikerorientáltságát és kreativitását emelte ki, s úgy gondolja, kiemelkedő tehetséggel van szerencséje dolgozni.

Mi lehetne természetesebb annál, ha egy ifjú teniszező sportága legjobbjai közül választ magának példaképet. Például, ha saját családjában talál olyan kiválóságot, akit nyugodt lélekkel követhet. A székesfehérvári Kiskút TC mindössze 13 éves játékosának, Udvardy Lucának sem kellett hosszasan keresgélni saját „hős” után, nővére, Udvardy Panna tökéletesnek bizonyult erre a szerepre. A Mák Tibor és Borsos Olivier szakmai irányításával készülő fiatal teniszező pedig nem is rejti véka alá, mekkora hatással van rá a WTA világranglista 435. helyezett leánytestvére.

– Ő az én példaképem! Amikor tavaly először játszottunk párost a csapatversenyben, kimondhatatlanul boldog voltam – avat be bennünket családi történetükbe Udvardy Luca (Tennis Europe, U14: 142.). – A két Udvardy! Még kimondani is jól esik. Ráadásul Panna végig segített, biztatott. Bár többnyire csak arra kért, azt adjam ki magamból, amit egyébként is tudok. Mostanában nem nagyon van módunk arra, hogy együtt játszunk, de eljön még az idő, amikor nemzetközi versenyen indulunk majd párosban. Világelső szeretnék lenni, vagy legalább Pannával egy Grand Slam tornát nyerni.

Pedig a család egyáltalán nem úgy tervezte, hogy Luca a nővére nyomdokaiba fog lépni. Az édesapa, Udvardy Gábor szerint, azonban hiába volt a legkisebb leány minden általa kipróbált sportágban ügyes, sem a karate, sem a röplabda, sem a foci nem tudta elvonni figyelmét a teniszről. De kényszeríteni sem akarták, így elfogadták, hogy ő is az ütőt választotta.

– Hogy miért próbáltuk más útra terelni? – kérdez vissza Udvardy Gábor, amikor a kezdetekről kérdeztük. – Pannával már megtapasztaltuk a tenisz minden nehézségét, ettől szerettük volna csak megkímélni. De nem lehetett. Most már örülünk a döntésének, mert remek csapat veszi körül, s úgy látjuk, örömmel játszik. Általában feleségem utazik vele a versenyekre, itthon pedig a BTC-nél készül, ahol az edzőpartnerek és a magas szintű szakmai munka egyaránt biztosított. Panna idejében rengeteg tinisztárt láttunk, akikből végül semmi sem lett, ezért ebben a korban még nem szabad jósolgatni. Nincsenek is illúzióink. Csak a kemény és kitartó munka vezethet eredményre, mi ebben hiszünk. Nagyobbik lányunk mindig harmadik volt Gálfi Dalma és Stollár Fanny mögött, most mégis megállja helyét a felnőtt mezőnyben.

A 13 éves Luca technikai edzéseit Mák Tibor vezeti, a versenyprogramot és a szakmai menedzselését viszont Borsos Olivier tartja kezében. A BTC szakmai igazgatója, a szerényen fogalmazó édesapával Udvardy Gáborral szemben, határozottan meri kijelenteni: kiemelkedő tehetséggel van szerencséje dolgozni.

– Tenisztudása jó alapokon nyugszik, a leginkább kiemelendő tulajdonsága azonban a korához képest igen magas játékintelligenciája és versenyzői hozzáállása. Végtelenül sikerorientált személyiség, igazi teniszőrült, akit szinte le kell parancsolni a pályáról az edzések után. Amikor Babos Tímea vagy Gécsek Fanni edz a mellettünk lévő pályán, fél szemmel mindig őket lesi. Engem pedig arról kérdezget, mikor lesz képes megverni őket? Ez a legjobb hozzáállás, ugyanakkor a pszichológus énem azt is észreveszi, mennyire szereti három testvérét, s milyen kiegyensúlyozott, támogató család áll mögötte. Ez utóbbi pedig legalább olyan fontos a mi esetünkben, mint az alapütések.

Apropó alapütések. Luca remek technikájának alapjait a siófoki Karap Attila tette le, a balatonboglári család feje, Udvardy Gábor szerint az első években neki köszönhettek a legtöbbet. És persze Mák Tibornak, aki így, vagy úgy, már korábban feltűnt a kislány életében, a szülők pedig edzői minőségben őt tartják az etalonnak. Érdekes párhuzam, hogy a BTC sportigazgatójának is ő volt korábban az edzője és hasonló problémákkal találkozott, mint most a fiatal játékos.

– Szinte ugyanennyi idős lehettem, amikor Tibor és Hornok Miki átállította a tenyeres fogásomat – emlékszik vissza Borsos Olivier saját gyermekkorára. – Tavaly nyáron már nekünk kellett ugyanezt megtennünk Lucával, így teljesen megértettem a nehézségeit. Szerencsére három-négy hónap alatt megszokta a változtatást. Luca egy igazi tűzről pattant lány, nagyon szeretem a kreativitását és az önállóságát. Ameddig lehet, hagyom is, hogy ezt a tulajdonságát kiélhesse a pályán. Bármilyen feladatot is végzünk, egyszer csak – ha kell, ha nem – biztosan megpróbál egy ejtést. A lehető legváratlanabb pillanatban.

Udvardy Luca a 2005-ösök mezőnyében pillanatnyilag Dankó Vanessa Dalma mögött a második legeredményesebb magyar leány a Tennis Europe korosztályos ranglistáján. S bár idén junior ITF-tornán még nem indult, mind Borsos Olivier, mind pedig édesapja a versenyeztetést tartja a fejlődés egyik legfontosabb kulcsának. A tervek szerint jövőre az európai U14-es és U16-os mezőnyből is kilépnek néha-néha, de csakis egy harmonikusan összeállított program keretében.

– A jövő évi idényt saját korosztályának két legjelentősebb tornájával, a moszkvai Karácsonyi Kupával és a franciaországi tizennégy éven aluliak mini-vb-jével szeretnénk indítani, s nagy megtiszteltetés lenne, ha a korosztályos válogatott tagjaként a fedett pályás Eb-n képviselhetné a magyar színeket – vázolta a 2019-es terveket Udvardy Gábor. – Ezt követően, február és március végén debütálhatna a junior ITF-tornákon, majd ismét visszatérnénk a korosztályos viadalokra, hogy az évvégi mesterversenyen elindulhasson. Nem szeretnénk Lucát kiégetni és csak a nagyok között játszatni. egészséges egyensúlyra törekszünk. Az életben, és a versenyprogramban egyaránt.

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső