A salakpályás szezon után magaslati helyszínen, a világ egyik leggyorsabb pályáján, Mexikóban folytatta nemzetközi szereplését Piros Zsombor és Valkusz Máté. Előbbi a selejtezőből indulva három meccset is nyert, utóbbi a főtábla első fordulójában azonnal búcsúzott.

Zsombi a Monterrey-ben szerzett értékes ranglistapontoknak köszönhetően a jövő héttől ismét a legjobb 400-ban lesz.

A két fiatal teljesítményéről, a két edző, Piros Attila és Kuhárszky Zoltán nyilatkozott honlapunknak.

Valkusz és Piros Mexikó után az Egyesült Államokban folytatja a versenykörutat - Fotó: Facebook

Gy. Szabó Csilla írása * Piros Zsombor és Valkusz Máté a Davis-kupa talákozót követően Közép-Amerikában, a 150 ezer dolláros összdíjazású mexikói challenger-tornán lépett ismét nemzetközi meccsen pályára. A két fiatal Köves Gáborral utazott el Monterrey-be, ahol Piros a selejtezőkből, Valkusz pedig egyből a főtábláról indult. A mezőnyben nem kisebb nevek voltak, mint a spanyol David Ferrer és Marcel Granollers, a horvát Ivo Karlovič, vagy az osztrák Gerald Melzer.

A tornát az MTK 18 éves játékosa, Piros Zsombor kezdte, aki a selejtezők 4. kiemeltjeként a kvalifikáció második fordulójában kapcsolódott be a küzdelmekbe. Első ellenfele az olasz Ricardo Bellotti volt, akit 7:5, 6:3-ra vert, majd az ecuadori Ivan Endarát (6:3, 3:6, 6:3) búcsúztatta. Ezzel a két győzelemmel ott is volt az áhított főtáblán, s a 4. helyen kiemelt, spanyol Adrian Menendez-Maceiras ellen kellett megmutatnia mit tud.

A világranglistán pillanatnyilag a 130. helyen rangsorolt 32 éves játékossal szemben a lehető legnagyobb magabiztossággal kezdett a magyar fiatal s váratlan gyorsasággal 6:1-re nyerte az első szettet. A másodikban sem vesztette el lendületét, s már 4:2-re vezetett, amikor néhány, a tapasztalatlanságából fakadó hibáját könyörtelenül kihasználva, a rutinos spanyol fordítani tudott és hozta a szettet. A harmadikban hatalmas csata bontakozott ki, s Zsombor jól ismert küzdeni tudásán és lelki erején múlt, hogy 7:6-ra végül hozta a döntő játékrészt is.  A találkozó után őszintén elismerte, saját maga számára tette nehézzé a mérkőzést.

– Úgy gondolom, minden egyes lépéssel erősebb és tudatosabb lesz, ezt a megtorpanást is egy leckeként fogtam fel, s remélem ő is – értékelte honlapunknak fia teljesítményét Piros Attila edző-édesapa. – Nagy dolog, hogy miután a második szettben kiengedte kezéből az irányítást, hatalmas lelkierejének köszönhetően mégis nyerni tudott. Egy ilyen helyzetben ez nagyon nehéz. A következő találkozó alakulása azonban egyértelműen rámutat arra a tanulságra, amelyet a Menendez-Maceiras elleniből kellett levonnia. Ha a meccset gyorsan be tudja fejezni, akkor azt kell tennie. Így tud takarékoskodni az energiájával, amelyre ebben az esetben a következő körben lett volna nagy szüksége.

A második fordulóban az amerikai Björn Fratangelo (ATP 169.) várt Zsomborra. A szó szoros értelmében, hiszen a két évvel ezelőtt karrierje legjobb eredményét a 99. hellyel elérő 25 éves játékos egy helyi szabadkártyás ellen 1 óra 8 perc alatt hozta a meccsét, így valóban frissen lépett pályára a kvalifikációból érkező és előző nap 2 óra 14 percet küzdő magyar fiú ellen. Ez a különbség pedig az első pillanattól látszódott, s végül 6:1, 6:2-es sima győzelmet hozott az amerikainak.  

– Ezen a rendhagyóan gyors pályán, a salakos szezont követően, nagy fizikális megterhelést jelentett az a három előző meccs, így nem lehet csodálkozni azon, hogy a találkozó elején picit meghúzta a talpát – folytatta az elemzést Piros Attila. – Ám ami számomra a legfontosabb, a meccs után azonnal azt mondta, nem emiatt kapott ki. Fontos, hogy nem fogja külső körülményekre a vereséget, nem keresi a felmentő körülményeket. Technikai kérdésekben is volt okom az örömre, megpróbálta végrehajtani azt, amin már régóta dolgozunk. A legszebb pontját úgy ütötte, hogy a bal lába végig közel maradt az alapvonalhoz. A közös munkánk fontos része, hogy tapadjon a vonalhoz, s lám fontos helyzetben megcsinálta. Fratangelo ellen erre már nem volt ereje. Bár, megmondom őszintén, én leginkább a mentális fáradtságot láttam rajta az utolsó találkozón.

Hogy mi lett volna Fratangelo ellen, ha nem extra-gyors pályán, magaslati levegőn sebességet váltó labdákkal, salakos szezont követően, s nem három nehéz meccs után találkoznak, az most már nem fontos. Zsombi így is értékes pontokat szerzett, s visszajön a legjobb négyszázba. Az újabb fontos tanulságok jelentőségéről nem is beszélve.

– Talán Máténak is jobb lett volna, ha a selejtezőből indulhat, mert az első keménypályás meccsre nehéz az átállás – mondta Kuhárszky Zoltán tanítványa, Valkusz Máté első körös veresége után, amelyet az amerikai Ernesto Escobedotól (ATP 222. – legjobb helyezése: 67.) 6:0, 6:3 arányban szenvedett el. – A magyar bajnokságon végig salakon játszott, ami persze szakmai szempontból nem volt a legjobb felkészülés erre a tornára, de én ebben semmi hibát nem látok. Máté számára – és ebben egyetértettünk – nagyon fontos volt a bajnoki részvétel, úgy is mondhatom, a kötelességét végezte. A meccsen láthatóan nagyon küzdött a magaslati körülményekkel, de ezzel nem volt egyedül.

Most tovább utaznak az Egyesült Államokba, ahol erős mezőny várható, Máté is minden bizonnyal selejtezőre fog kényszerülni, aminek kifejezetten örülök. Most ugyanis az a legfontosabb, hogy játsszon, minél többet és minél jobb ellenfelek ellen. Alázattal és elszántsággal, ahogy eddig is.

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső