A junior Fed Kupában amerikai, a Davis Kupában pedig spanyol győzelem született Budapesten, a Nemzeti Edzésközpontban.

Három éves sorozat ért ezzel a végére, az U16-os csapat-világbajnokságot jövőre már Floridában (Lake Nona, Orlando) rendezi meg az ITF.

A magyar fiúválogatott a 10., a leány együttes pedig a 13. helyen végzett. A szakemberek szerint ebben az erős mezőnyben a számszerű helyezések reálisan tükrözik helyünket a világban.

A világ legjelentősebb utánpótláskorúak számára rendezett csapatversenye iránt a hazai teniszszakma a vártnál kisebb érdeklődést mutatott.

Fajta Péter, Buzonics Dominik és Velcz Zsombor - Fotó: MTSZ

Gy. Szabó Csilla írása * A magyar teniszutánpótlás történetének egy fontos fejezete zárult le vasárnap a budapesti Nemzeti Edzésközpontban. Három éven keresztül adott otthont a magyar főváros a Junior Davis Kupa és Fed Kupa küzdelmeinek. Az ITF-fel kötött szerződés azonban lejárt, és jövőre már a tengerentúlon, Orlando városában adnak egymásnak randevút a világ legjobb U16-os csapatai.

A leányok mezőnyében nem született meglepetés, hiszen a döntőt az ITF által megállapított kiemelési rangsor első és második helyezettje, vagyis az Amerikai Egyesült Államok és Ukrajna csapata vívta. Előbbiek ráadásul egy igazi sztárral érkeztek a magyar fővárosba. Az idei korosztályos Roland Garros-bajnok, Cori Gauff pedig nem is okozott csalódást. Még akkor sem, ha a csoportmérkőzések során csak becsúszott neki is egy váratlan vereség, a lett Kamilla Bartonétól.  A csapatversenyben azonban az (is) a szép, hogy a játékosok kisegíthetik egymást, így nem esett csorba az amerikai válogatott becsületén, amely veretlenül zárta a hatnapos sorozatot. Coco pedig mindenki szívébe belopta magát gyors és technikás játékával, nagyszerű fizikumával, de leginkább példás küzdeni tudásával. Pedig mindössze tizennégy éves…

A fiúk között ezzel szemben borult a papírforma. Az elsőszámú kiemelt olasz válogatottat a hatodikként rangsorolt spanyolok ütötték el a döntőbe jutástól. Ebben pedig a legnagyobb érdeme az idei egyes U16-os Európa-bajnoknak, Carlos Alcaraz Garfiának volt. Öt meccsen lépett pályára, öt meccset nyert. Az angolok ellen ugyan jó érzékkel pihentette őt az ibériai gárda mestere, a döntő párosra azért csak beállt, s ha már ott volt, társával hozta is a meccset, s vele a legjobb négy közé jutást. Az elődöntőben Garfia éppen azzal lett a budapesti torna sztárja, hogy megverte az idei junior US Open-döntős, Wimbledon-negyeddöntős, olasz Lorenzo Musettit, akit addig a fiúk number one-jának tartottak. A 15 esztendős spanyol ezután a döntőben sem hibázott, ahol a másik nagymenőt, a francia Harold Mayot verte, s csapatával boldogan emelhette magasba a fiatalok Davis Kupa-serlegét.

Garfi-történetébe azonban egy magyar szál is fonódott. A hatnapos sorozatban Velcz Zsombor volt a második játékos, akinek skalpját büszkén az övére tűzhette. Ennek ellenére nem volt szégyenkezni valója a magyar fiúnak, hiszen a 6:2-re elvesztett első szettet követően alaposan megszorongatta a torna feljövő csillagát, aki csak egy döntő szett 7:5-tel tudta végül hozni a meccset.  

– Nem emlékszem arra, hogy valaha is játszottam voltam ilyen kellemetlen stílusú játékos ellen – mondta a meccs után Velcz, aki ennek ellenére nagyszerűen kapaszkodott klasszis ellenfele után, s végül eddigi karrierje eddigi egyik legjobb teljesítményét nyújtotta. – Úgy érzem, a ritmusát fel tudtam venni, de a pörgetéseivel semmit sem tudtam kezdeni.

Gulyás István, a magyar fiúválogatottat kísérő, U16-os szövetségi edző egyenesen Rafael Nadaléhoz hasonlította a fiatal spanyol csuklóját. S már akkor megjósolta, hogy ez az együttes még sokra viszi. Arra azonban valószínűleg ő sem számított, hogy mindkét csoportellenfelünk a legjobb négyben végez majd, s ott is az élen. A spanyolok arany-, az argentinok pedig bronzérmet nyertek.  

– Titokban reménykedtem csak abban, hogy a fiúk a legjobb nyolc között végezhetnek, ám legbelül nagyon is reálisnak éreztem ezt a vágyat – értékelte csapatát Gulyás István. – A sorsolás pillanatában már éreztem, hogy kaphattunk volna könnyebb ellenfeleket, de csak a végeredmény láttán vált ez bizonyossággá. Ám ahogy a torna alatt, most sem szeretnék ezzel foglalkozni, inkább a jó dolgokat emelném ki. A fiúk egységes csapatként léptek pályára, három meccset nyertek, s amikor kikaptak két kontinensbajnoktól, az amerikai és az argentin válogatottól, valamint a későbbi világbajnoktól szenvedtek vereséget. Hatalmas menetelésen van túl idén ez a csapat, tíz olyan országot vert meg, amelynek világszinten jegyzett gárdája van. Ennek a sorozatnak volt befejező állomása a világbajnokság, amelyen lelkesen és motiváltan játszottak, még a tét nélküli párosokat is komolyan vették. Volt ugyan néhány hiányzó, ám a legjobbak kilencven százaléka eljött Budapestre, ezért nemcsak a játékosok, de mi edzők is rengeteg szakmai tapasztalattal gazdagodhattunk.

Pontosabban gazdagodhattak volna, hiszen többen is megfogalmazták azt a kritikát, hogy a szakma nem mutatott elég nagy érdeklődést az esemény iránt. Pedig az elmúlt három évben, amíg Budapest adott otthont a nemzetközi teniszélet legjelentősebb utánpótláskorú csapatversenyének, nemcsak a magyar csapatoknak a rendező jogán biztosított részvétele volt fontos, de a hazai edzőtársadalom számára is ritka lehetőséget kínált a világ elitjének megismerésére.

A főszereplők persze mindezek dacára mindvégig a játékosok maradtak. Kik nagyobb, kik kisebb sikerekkel. Utóbbiak közé tartozott a magyar leánycsapat, amely utolsóként végzett csoportjában, s a helyosztók első mérkőzésén sem tudott nyerni, így az alsóház alsó ágára kényszerülve fejezték be a küzdelmeket. Igaz, ott az utolsó két napi győzelmüknek köszönhetően végül sikerült a legelőkelőbb pozíciót, a 13.-at megszerezniük.

A csapat elsőszámú játékosa Drahota-Szabó Dorka kritikusan nyilatkozott önmagával kapcsolatban honlapunknak:

– Bár rosszul estek a sorozat elején elszenvedett vereségek, az biztos, most megtanultam veszíteni, s azt is, hogy minél hamarabb tovább lépjek ezeken a vereségeken. Próbálok minél pozitívabb lenni, s úgy felfogni, hogy ez egy gyakorlás, ahol jó meccseket játszhatunk. A végére szerencsére már jöttek a győzelmek is. Az segített, hogy küzdöttem.

A leányok kispadján, a válogatottak vezetőedzője, Pelva Gábor ült. A szakembernek ez alatt a hat nap alatt, nemcsak edzőként, de mentáltrénerként is helyt kellett állnia. A találkozók után sokat kellett a lányokkal beszélgetnie, hogy sérült önbizalmukat segítsen helyreállítani.

– Érzelmileg nehezen dolgozták fel a vereségeket, s ez a teljesítményükön is nyomot hagyott – magyarázta Pelva Gábor. – S bár a helyezés nagyjából reális, normális körülmények között ennél többre képesek. Az első, kanadaiak elleni meccset sajnáljuk a legjobban, hiszen mindössze két ponton múlt a győzelem. Az önbizalmuknak viszont ennél sokkal többet ártott. A végére szerencsére megjöttek a győzelmek is, ezért úgy érzem, összességében pozitívan zárhatjuk le a sorozatot.

Junior Davis Kupa

Döntő: Spanyolország−Franciaország 2−1. A harmadik helyért: Argentína−Olaszország 2−1. A 9. helyért: Egyesült Államok−Magyarország 2−0. Martin Damm−Fajta Péter 5:7, 6:2, 6:4; Alexander Lee−Velcz Zsombor 7:5, 6:2. A párost nem játszották le. A magyar csapat: Buzonics Dominik, Fajta Péter, Velcz Zsombor. Szakvezető: Gulyás István.

Junior Fed Kupa

Döntő: Egyesült Államok−Ukrajna 2−1. A harmadik helyért: Szlovákia−Oroszország 2−0. A 13. helyért: Magyarország−Brazília 2−1. Szabanin Natália−Lorena Medeiros Cardoso 6:4, 6:2; Drahota-Szabó Dorka−Nalanda Texeira da Silva 6:4, 6:4; Drahota Szabó Dorka, Szabanin Natália−Camila Bossi, Nalanda Texeira da Silva 4:5, 6:7(5), 5:10. A magyar csapat: Drahota-Szabó Dorka, Petrova Anasztázia, Szabanin Natália. Szakvezető: Pelva Gábor.

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső