A nyári szünet előtti utolsó testületi ülésén az önkormányzat a teniszt érintő kérdésben döntött.

Húsz évre kapott ingyenes területhasználatot a sportkör, a közműveket a város fizeti.

 

A kalohirek.hu portál tudósításaiból értesülhettünk a részletekről.

A Tenisz Egyesület Kalocsa 1994 óta működik, de az önkormányzattal mindeddig nem volt „hivatalos”, a felek által aláírt szerződése. A városi képviselő-testület június 20-i ülésén a Tenisz Egyesület Kalocsa kérelmét, hogy 30 évre kapja ingyenes használatba a sportpályán lévő klubházat és a négy teniszpályát, továbbá három teniszpályát kivéve a város fizesse a víz és az áramszámlát, a további egyeztetések érdekében levették napirendről.

Az előterjesztés és határozati javaslat a képviselő-testület július 11-i, csütörtöki ülésén került ismét a grémium elé, de még így is közel háromnegyed órán át tartó vita, javaslatokról történő szavazás után döntöttek az ügyben. Alapjában véve mind a város, mind a Tenisz Egyesület számára kedvező, kompromisszumos megoldás született.

Korábban a három évtizedre szóló használatbavételi szerződés megkötésére irányuló kérelmet Pásti Mihály, az egyesület elnöke és dr. Bóta Zoltán elnökhelyettes azzal indokolta: az 1994 óta működő egyesület ugyan a sportpálya területét veszi igénybe, de a mai napig nincs „hivatalos”, az önkormányzattal aláírt szerződése. A Tenisz Egyesület az általa használt 3518 négyzetméter területen saját költségén klubházat, négy teniszpályát épített, s ezek környezetét folyamatosan rendben tartja. Az egyesület a klubház ingatlan-nyilvántartásban történő feltüntetését is saját költségén rendezte. Önerőből oldották meg a klubház előtti három teniszpálya öntözését, ennek költségét szintén az egyesület viseli.

A kérelem azzal folytatódik: „Szeretnénk, ha egyesületünk hosszú távra írásos dokumentummal is rendelkezne a korábban és jelenleg is használt terület vonatkozásában.… A használatba adási szerződésben kérnénk, hogy az önkormányzat egyesületi támogatásként – a többi helyi sportegyesülethez hasonlóan – továbbra is térítés nélkül biztosítsa számunkra az elektromos áramot. Miután a klubház előtti 3 teniszpálya vízellátását önerőből megoldottuk, kérjük, hogy a 4-es pálya, valamint a klubház működéséhez szükséges közüzemi vizet – a többi sportegyesülethez hasonlóan – szintén az önkormányzat támogatásként biztosítsa számunkra, térítésmentesen. Ezen közüzemi víz használat költsége éves szinten összesen körülbelül 50 forint évente.” – írták a polgármesternek címzett levélben. 

A kérelmet jegyző Pásti Mihály és dr. Bóta Zoltán mintegy nyomatékul felidézte, hogy az egyesület tevékenysége egybeesik azzal, hogy az Önkormányzati törvény vonatkozó rendelkezése szerint „ A sport támogatása és az egészséges életmód közösségi feltételeinek elősegítése az önkormányzat közszolgáltatási feladatát képezi.”

Miután dr. Bálint József az előzményeket, köztük az ingyenes használat 30 évről 20 évre történő leszállítását a lefolytatott tárgyalások és a határozati javaslat alapján előterjesztette, dr. Filvig Gézaa jogi bizottság módosító javaslatát ismertette.

Ezt követően gyakorlatilag az összes, a témában megszólaló képviselő, Katus Attila a pénzügyi bizottság, Szabó Balázs a sportbizottság, Simon Zoltán a saját álláspontját tolmácsolva állt ki a 20 éves időtartam mellett.

Egyebek mellett azzal érveltek, hogy a Tenisz Egyesület Kalocsa példás közösségi és sport tevékenységet folytat, az általa felépített, illetve használt ingatlanokat példásan rendben tartja. A kulturált, kompromisszumra törekvő tárgyalások eredménye mindkét félnek megfelel.

Mielőtt szavaztak volna, a polgármester szót adott a Tenisz Egyesület vezetésének felhatalmazásából felszólaló Vargacz Endrének, aki elmondta:

„Nem magunk, a jelenlegi tagság miatt kell a 20 év, hanem a következő generációk és annak érdekében, ha az egyesület saját erőből valósítana meg fejlesztést, és öt év elteltével az önkormányzat visszavenné az ingatlant, ne lehessenek elszámolási gondok, ne kellejen a városnak esetleg komoly összeget kifizetni a beruházás ellenértékeként. Az egyesületnek 48 tagja van, folyik a fiatalok toborzása” – mondta Vargacz Endre. 

Illés Attila Ádám, miskei polgármester, mint az egyesület tagja fejtette ki álláspontját, és hangsúlyozta: „A példásan rendben tartott létesítmény Kalocsa büszkesége lehet. Célunk az, hogy minél több fiatal tagja legyen az egyesületnek, számukra ingyenes teniszoktatást is szervezünk. Az ügy és ezek a fiatalok megérdemlik a 20 évre szóló ingyenes terület - és közműhasználatot.”


A Tenisz Egyesület Kalocsa és az önkormányzat közötti, 20 évre szóló ingyenes ingatlanhasználatról és a közműdíjak átvállalásáról szóló szerződést a polgármester és az egyesület elnöke hamarosan aláírja.

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2019

Pályakereső