A korosztályos vidékbajnokságon egyesben ezüstöt, párosban bajnoki címet nyert a 18 esztendős orosházi diáklány.

Edzője, Németh István fejben erős, alázatos játékosként jellemezte tanítványát.

Németh István és Lehoczky Anna - Fotó: oroscafe.hu/Kecskeméti Krisztina

oroscafe.hu * A családjából többen is teniszeztek, így 6-7 évvel ezelőtt Lehoczky Anna is ellátogatott a Tó utcai teniszpályára. Gyorsan megszerette a sportágat, hamarosan vidékbajnokságokon, majd régiós- és országos versenyeken is bizonyította tehetségét. Az OVTK fiatal játékosa azonban nem szeretne megállni, komoly tervei vannak a szezon hátralévő részére.

Sokáig, olyan 6-7 éven keresztül úsztam, de túlságosan monotonnak találtam. A családtagjaim közül sokan teniszeztek, így gondoltam, én is kipróbálom ezt a sportágat. Így egy szép, nyári napon ellátogattam a Tó utcai teniszpályára és ahogy az ilyenkor lenni szokott, szépen ott is ragadtam – mesélt a kezdetekről Anna.

Kitartásának és szorgalmának gyorsan meg is lett a jutalma, alig egy évvel a kezdést követően minitenisz bajnokságokon bizonyíthatott, ahol 2-3 évig játszott, kezdetben piros, majd narancspályán. Ezután már semmi akadálya nem volt, hogy a nagypályán is bemutatkozhasson, ahol gyorsan beilleszkedett, egyre több nagyszerű eredményt felmutatva.

Régiósversenyeken indultam, ahol mindig volt a nyakamban érem a versenyek után. Ez nagyon jóleső érzés volt, így már akkor tudtam, hogy érdemes hosszabb távon számolnom a tenisszel. Olyan 4-5 évvel ezelőtt pedig kezdődhettek a nagyobb versenyek, a vidék- és országos bajnokságok – emlékezett vissza.

Az eredményeknek köszönhetően a korosztályos ranglistákon is egyre előrébb került. Edzője, Németh István elmondta, ha egy teniszező a legjobb húsz játékos közé került a korosztályos ranglistákon, onnantól már nem indulhat régiós versenyeken. Annát azonban ez a legkevésbé sem zavarta, a régiós versenyeken elért győzelmeit követően sem állt meg.

2015-ben a szentesi csapattal együtt országos bajnokságot nyert, két évvel később pedig a harmadik helyen zárt szegedi csapattársakkal Zalaegerszegen. A legnagyobb áttörést azonban a tavalyi év jelentette. Nyíregyházán a vidékbajnokságon a dobogó tetejére állhatott fel az egyéni kategóriában.

Pedig előzetesen nem is számítottunk rá, az elődöntő volt az elsődleges cél. Éppen ezt szeretem a legjobban a teniszben, hogy bármi megtörténhet – idézte fel a boldog pillanatokat.

Mint mondta, az egyes jobban fekszik a játékstílusának és jobban is tud összpontosítani a mérkőzéseken. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy míg korábban rendre izgulva lépett pályára az országos szinten kiemelt ellenfeleivel szemben, ma már ennek nyoma sincs. Az áttörést a a két évvel ezelőtti zalaegerszegi verseny hozta meg ezen a téren.

Ott már elhittem, hogy mindegy az, ha valaki kiemelt, ha jól játszom és hiszek magamban, le tudom győzni a jobb játékosokat. Azóta próbálok így hozzáállni, kedvenc játékosaim, Federer, Nadal és Azarenka példájából is erőt merítve – tette hozzá Anna.

Egy teniszezőnek fejben nagyon erősnek kell lennie, de Anna ebben kiemelkedik. Jó példa erre az idei diákolimpia, ahol hátrányból felállva verte meg végül, szinte már fölényesen az egyik országos kiemelt riválisát. Ehhez párosul az alázatos fizikai munkája. A gyorsaságán szeretnénk még változtatni, de erre fogjuk majd áldozni a nyári szünet nagy részét – mondta edzője, Németh István.

A tenisz mellett persze a tanulást sem hanyagolja el. A Táncsics Mihály Gimnázium tanulóiról írt Tanösvény című sorozatunkban is szerepelt. Ugyan nehezen tudja összeegyeztetni a kettőt, mégis mindkét területen igyekszik helytállni. A nyári szünetben sem lesz sok ideje a pihenésre. A napokban Balatonbogláron, a vidékbajnokságon a szegedi Gellért SE színeiben versenyezve egyesben ezüstérmet szerzett. Két győzelem után a döntőben a győri Csordás Boglárka állította meg, párosban pedig egymás oldalán bajnoki címet nyertek.

Sportágában elsősorban a változatosságot szereti, hogy könnyen megfordulhat egy mérkőzés állása.

Lényegében bárki játszhatja a gyerekektől az idősebbekig. Emellett az OVTK edzéseinek hangulata az, ami miatt sosem tudom megunni, itt mindig élvezet edzésre járni – mesélte.

Az eredmények és a jövőbeli célok tehát megvannak, Lehoczky Anna alázatát és szorgalmát ismerve az orosházi teniszt követők is biztosak lehetnek benne, hogy messze még az út vége…

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső