Az amerikai nyílt teniszbajnokságon Nagy Adrienn újabb korosztályos páros Grand Slam-elődöntővel gazdagította idei amúgy is díszes gyűjteményét.

Makk Péter egyesben szerepelt jobban, a harmadik fordulóban búcsúzott utolsó juniorviadalán.

 

Gy. Szabó Csilla írása * Sohasem jó érzés vereséggel búcsúzni egy tornától, Nagy Adrienn mégsem bánkódott sokáig a japán Nacumi Kavagucsi oldalán elveszített páros elődöntőt követően Flushing Meadows-ban. A korosztályos amerikai nyílt teniszbajnokságon négybe jutni még a junior Australian Open győztes kettőse számára is remek eredmény, főleg úgy, hogy néhány labdán múlott csupán a finálé. A Kamilla Bartone, Okszana Selehmetyeva (lett, orosz) duó 7:5, 2:6, 10-7 arányban nyerte meg a legjobb négy között lejátszott találkozót.

− Nem szeretem a tízes szuper tiebreaket, mert ilyenkor inkább a szerencsén, mint az igazi játéktudáson múlik a végeredmény – vélekedett az esőszünet miatt igencsak későre tolódott, magyar idő szerint szombaton hajnalban lejátszott meccsről az MTK-Budapest 18 éves játékosa. – Az elején gyorsan elvettük az adogatásukat, amit sajnos rögtön vissza is vettek. Szerintem ez volt a fordulópont, ha hozzuk az első szettet, akkor a meccs is a miénk. Pont azon gondolkodtam, hogy idén három Grand Slam-tornán elődöntőztünk és éppen Ausztráliában, ahol bajnokok lettünk, ott játszottunk a leggyengébben a négy között. Párizsban és most New Yorkban is jobban ment a játék, mégis veszítettünk. Hiába ilyen a tenisz! Persze jobb lett volna nyerni, de összességében így is nagyon elégedett vagyok utolsó korosztályos versenyemmel.

Csurgó Virág, a fiatal játékos édesanyja és edzője, osztotta leánya véleményét, ő is az első szettben elengedett lehetőségben látta a vereség okát. Az Australian Open-győztes magyar-japán páros a másodikban szinte állva hagyta a lett-orosz duót, a 10-es tiebreak pedig néhány ponton múlott csupán.

− Adri még akkor is nagyon összeszedett volt, remekül játszott, sajnos így alakult – értékelt Csurgó Virág, aki úgy véli, hogy az amerikai túra nem vette ki leánya minden erejét, így a számára összeállított sűrű szeptemberi program sem foghat ki rajta. Még akkor sem, ha a hétfői hazaérkezést azonnal a székesfehérvári 15 ezer dolláros ITF-torna követi, majd a magyar bajnokság, a kaposvári 25 ezres, a magyar és történelem érettségivel egy időben pedig a székesfehérvári 60 ezres női viadal. – Úgy látom, a 15 ezreseken nincs olyan erős mezőny, mint a junior topversenyeken, a fiataloknak tehát nem kell félniük. Azt hiszem, fejben kell Adrinak ezt megértenie és magabiztosan odaállnia a felnőttek közé. Egyetlen gyenge pontjának azt látom, hogy napról napra ingadozik a játéka, a tornák végig viteléhez kiegyensúlyozottabbnak kell lennie. Most azonban a salakra való azonnali átállás aggaszt leginkább.

A fiatal játékos nagyszerű évvel zárta a junior karrierjét, párosban Grand Slam-et, Orange Bowlt, milánói A-kategóriás viadalt nyert, a Roland Garros-on és a US Openen elődöntőzött, az Európa-bajnokságon négybe jutott, a G1-es elődöntők, a G2-es, G3-as és G4-es győzelmek pedig már szinte eltörpülnek a lista végén.

− Jó volt, szép volt, sűrű év volt, s kicsit örülök, hogy vége. Mostantól csak a felnőtt versenyekre koncentrálhatok. Kezdem úgy érezni, hogy a januári alapozás során beletett munka lassan elfogy, ezért alig várom már az év végét. De előbb még valahogy meg kell oldanom ezeket az őszi feladatokat. A juniorévek annyiban kísérnek majd tovább, hogy Nacumival, ahol csak lehet, együtt indulunk majd. Tekintélyt vívtunk ki magunknak, az öltözőben is érezhető volt, hogy sokan tartottak tőlünk. A felnőttek között sem szeretnénk ennél lejjebb adni – összegezte korosztályos versenyeinek tapasztalatait Nagy Adrienn.

A lányok szereplését Budapestről figyelemmel kísérő edző-édesapa Nagy Tamás, szokásához híven már az elődöntőt követően azon törte a fejét, mikor tud majd a sűrű őszi programba egy kis felkészülést iktatni.

− A kaposvári tornát követően talán lesz két hetünk az intenzív gyakorlásra. Nem tudom, hogy fogja bírni, az biztos, hogy nagyon nehéz lesz. Sok mindent már nem tudunk a játékához hozzátenni ebben a feszített programban. S bár az eredmények miatt emlékezetes marad az idei év, szakmailag most kezdődik majd az igazi munka – tekintett a jövőbe Nagy Tamás.

A US Open másik magyar résztvevője Makk Péter is párosban táplált nagyobb reményeket, ám az első körben búcsúzni kényszerült a brit Arthur Fery oldalán, akivel eddigi junior-karrierje egyik legnagyobb sikerét érte el két héttel korábban, a washingtoni G1-es torna megnyerésével. Egyesben ezzel szemben kétszer is nyerni tudott, a harmadik körben a 4. kiemelt cseh Jonas Forejtektől szenvedett 6:1, 3:6, 6:2-es vereséget. A Nemzeti Edzésközpontban Palágyi Miklós irányításával készülő játékosról azonban tudni kell, hogy Adriennel ellentétben nem a gyors borítás az erőssége, játékstílusa salakon érvényesül a legjobban. Nem meglepetés tehát, hogy a korosztályos Roland Garros-on elért nagyszerű eredménynek számító negyeddöntőjét egyesben nem tudta New Yorkban megismételni, csak megközelítette. Makk Péter, Adriennhez hasonlóan, mostantól csak a felnőtt versenyekre készül, az ITF tizenöt és huszonötezres tornáin szeretne minél gyorsabban túljutni.

JUNIOR US OPEN, NEW YORK
Leány egyes

1. forduló: Nagy Adrienn − Anasztázia Tyihonova (orosz) 1:6, 6:4, 6:0.
2. forduló: Priska Madelyn Nugroho (indonéz) − Nagy Adrienn 6:4, 6:2.
Leány páros
1. forduló:  Nagy Adrienn, Nacumi Kavagucsi (japán) – Daris Frajman, Marija Tyimofejeva (orosz) 6:4, 6:4
2. forduló: Nagy Adrienn, Nacumi Kavagucsi – Carole Monnet, Darja Semenistaja (francia, lett) 6:1, 6:0
Negyeddöntő: Nagy Adrienn, Nacumi Kavagucsi Kavagucsi – Caijsa Wilda Hennemann, Alexandra Vecic (svéd, német) 6:2, 6:3
Elődöntő: Kamilla Bartone, Okszana Szelehmetyova (lett, orosz) − Nagy Adrienn, Nacumi Kavagucsi 7:5, 2:6, 10-7.

Fiú egyes.
1. forduló: Makk Péter – Giovanni Mpetshi Perricard (francia) 6:3, 7:6(1)
2. forduló: Makk Péter – Govind Nanda (amerikai) 7:6(2), 6:4
3. forduló: Jonas Forejtek (cseh) − Makk Péter 6:1, 3:6, 6:2
Fiú páros.
1. forduló: Brandon Nakashima, Valentin Royer (amerikai, francia) − Makk Péter, Arthur Fery 6:1, 6:1.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső