A Baján tornagyőzelemmel visszatérő Valkusz Máté nem épült fel korábbi sérüléséből, s ezért visszalépett a 15 ezer dolláros  fehérvári ITF-tornától. Hiányozni fog a versenyről az 1. kiemelt Piros Zsombor is, akit párosmérkőzésén 4:2 állásnál mentő vitt kórházba. Súlyos bokasérülést szenvedett, szalagszakadás miatt több hétre kiesik a versenyzésből.

Valkusz Máté és Piros Zsombor

Gy. Szabó Csilla írása * Az utolsó pillanatban visszalépett a székesfehérvári 15 ezer dolláros ITF-tornán való részvételtől az 5. helyen kiemelt Valkusz Máté (ATP. 445), jóllehet már az első körös ellenfele is megvolt Nagy Péter személyében. Az egykori junior-világelső elhúzódó sérülése miatt kényszerült erre a nem könnyű döntésre, egyetlen nappal szerdai meccse előtt.

A korábbi junior-világelső Valkusz Máté abból merít erőt a nehéz időszakokban, mint amilyen a mostani is, hogy a visszatérései során mindig remek játékkal rukkol elő.

A világranglista-helyezéssel csak akkor fog igazán foglalkozni, hogyha egy teljes évet képes lesz végig teniszezni.

Pedig augusztus közepén, Baján, tornagyőzelemmel térhetett vissza a csuklóműtétét követő ínhüvelygyulladás után, majd az olaszországi challenger-tornán kezdett remekül a korábbi ATP 101. helyen rangsorolt Teymuraz Gabashvili ellen (jelenleg ATP 352.) 6:4-re nyerve az első szettet. A másodikban hasfal-húzódás miatt kellett feladnia a találkozót.

− Nagyon jól ment a játék, s bár a sérülés maga tényleg a meccs alatt történt, már Baján is éreztem a szóban forgó izmaimat. Az orosz nagyon gyors volt, de én legyorsítottam és első szerva nélkül is irányítani tudtam a meccset. Nagyon sajnáltam, hogy fel kellett adnom a második elején, mert úgy érzem jó eséllyel mehettem volna tovább – számolt be honlapunknak a L’Aquila-ban történtekről Valkusz Máté, ahol szabadkártyával indulhatott a challenger-mezőnyben. Az egy héttel korábban, Baján történtekről viszont örömmel beszélt. – Jó verseny volt, remek szervezéssel, számomra pedig nagyon sokat jelentett, hogy a sérülésemet követően azonnal tornagyőzelemmel térhettem vissza. Nemcsak a siker adott sok önbizalmat, de az is, hogy korántsem százszázalékos állapotban, olyan kiváló játékosokat vertem két szettben, akik velem ellentétben remek formában teniszeztek. A döntő volt csak szorosabb a fiatal argentin ellen, aki a következő héten szettveszteség nélkül nyert Helsinkiben.

A felnőttkarrierjét sorozatosan megakasztó sérülések azonban továbbra sem szegik Valkusz Máté kedvét. A visszatérést követő sikerek adják számára azt a pozitív energiát, amelyre a folytatáshoz szüksége van. Úgy gondolja, nincs is más választása, hiszen amikor éppen egészséges vagy nem sérült, akkor bárkivel fel tudja venni a versenyt. S nem is akárhogyan.

Az augusztus eleji, ITF-szabálymódosításokból fakadó ranglista visszalépés Mátét is érintette, a folyamatosan a háromszázasok első harmadában található teniszező augusztus 19-én hirtelen több mint százötven hellyel hátrább, a 477.-ken találta magát. Kuhárszky Zoltán tanítványát azonban ez a rossz hír zavarta idén a legkevésbé:

Amíg nem tudok egy teljes évet jó formában végig teniszezni, addig felesleges a ranglistahelyezésekkel foglalkozni. Amikor tavaly decemberben a 243. voltam, az is néhány hónapnyi munka eredménye volt, tehát nem mutatta igazából a teljesítményemet. Örültem neki, de nem volt reális. Éppen ezért a mostani sem az, ezért nem is fordítok rá a kelleténél nagyobb figyelmet.

A jövő héten azonban annyiban számítani fog a ranglistahelyezés, hogy Banja Luka-ban még felfér egy challenger-tornára, így ha minden a NEK-en készülő teniszező tervei szerint alakul, akkor ott lép újra pályára:

− A torna a Davis-kupa hetében lesz, de a történtek miatt most nem igazán vagyok csúcsformában. Logikus, hogy azok kerülnek a csapatba, akik valóban játékban vannak. Én pedig csinálom, vívom tovább a saját kis csatáimat, ha felférek egy challengerre akkor ott, ha nem, akkor az ITF-viadalokon. Eddig sem adtam fel, ezután sem fogom.

*

A székesfehérvári  torna elsőszámú kiemeltje, a 19 esztendős Piros Zsombor sem lesz ott a szerdai, már kisorsolt mérkőzésén az osztrák David Pichler ellen, mert a Szintai Dávid oldalán kedden játszott páros mérkőzésen súlyos sérülést szenvedett. A két fiatal 4:2-re vezetett, a Borsos Gábor, Nagy Péter kettős ellen, amikor az MTK Budapest, junior Australian Open-győztese hátrament egy labdáért és egy betonkockán megakadt a bal lába.

Nagyon jól ment a játék és megbeszéltük, hogy hátulról magasan fogom a labdát visszaadni. Csak annyit éreztem, hogy megakadt a lábam, majd néhány másodperc kimaradt és arra ocsúdtam fel, hogy a földön fekszem, az eget nézem és nagyon fáj a lábam. Tavaly is ez a bokám fordult ki, ám akkor sokkal kisebb volt a baj, folytatni is tudtam a meccset. Most erre esélyem sem volt. Azonnal az egyik székesfehérvári kórházba szállítottak, ahol megröntgenezték a lábam. Szerencsére nem tört el egyetlen csontom sem, szalagszakadást állapítottak meg. Az orvosok szerint kevésbé fontos szalagokról van szó, ezért csak rögzíteniük kellett. Előreláthatóan hat hét pihenés vár most rám, egyelőre még a sétálás is nehezemre esik – összegezte honlapunk számára Piros Zsombor a kedden történteket.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső