A Special Olympics Hungary weboldala az SO tenisz szakágvezetőjével, európai sporttanácsadójával készített interjút.

Orbán-Sebestyén Kata részletesen válaszolt Szőke Viktória kérdéseire.

Ezt a beszélgetést ajánljuk olvasóink figyelmébe.

 

A Special Olympics az amerikai Joseph P. Kennedy Jr. Alapítvány által az értelmi fogyatékos emberek javára 1968-ban létrehozott világszervezet. A Speciális Olimpia alapelve azon a meggyőződésen nyugszik, hogy ezek az emberek is képesek – megfelelő segítséggel – tanulni, ezáltal a társadalom aktív és hasznos tagjává válni, és ezzel párhuzamosan élvezni az élet adta örömöket – a munkában, az emberi kapcsolatokban, a szabadidős tevékenységekben, így a sportban is. A sportolás által fizikai, értelmi, szociális és lelki téren egyaránt fejlődnek, erőfeszítéseik eredményéből pedig ugyanúgy kamatozhatnak családtagjaik, társaik, segítőik, mint a tevékenységüket figyelemmel kísérő "civil" környezet.

 

– Magyar sportdiplomáciai sikernek számít, hogy az SO Europe/Eurasia újabb négy évre szavazott bizalmat neked, mint európai sporttanácsadónak. Sok új feladatot kaptál az előző ciklushoz képest?

– Az elmúlt 2-3 évben elég sok feladatot kaptam, főként sportszakmai kéréseket, kérdéseket. Nagy mértékben és nagyon sokat változott a tenisz szabályzata éppen 2010 óta, amikor felkértek szakágvezetőnek a magyar SO-nál. Itt is bevezették az Európában play and stay-nek nevezett oktatási és versenyzési fokozatrendszert, amivel több ezer új speciális sportolót tudtunk bevonni világszerte a teniszbe. Az SO International Sports Resource Team (sportági szakmai bizottság) tagjaként folyamatosan bővítjük és fejlesztjük a szabályzatot, hiszen csak a tapasztalataink azok, amivel jobbá, korrektebbé és pontosabbá tehetjük azt.

– A kijelölt négyfős csapatban melyek lesznek a legfontosabb tevékenységeid?

– A következő Világjátékok Európában lesznek, így mindamellett, hogy már most elkezdtük kollégáimmal a nemzeti programok tenisz szakágainak feltérképezését és felkészítését, folyamatosan keressük az új megoldásokat a minél pontosabb divízionálásra. A tenisz nem mérhető sportág. Én éppen ezért imádom. Nem másodpercekért és milliméterekért kell küzdeni, sőt az esztétikum sem számít és még időlimit sincs, így nagyon nehéz a sportolók megfelelő besorolása. Aki nyer az nyer, aki nem az nem. De az SO általános szabályai szerint nem csinálhatunk 128/64/32-es főtáblát, nem is lenne korrekt, megjegyzem, így kénytelenek vagyunk csoportköröket összehozni. Na és ezeket igazságosan megcsinálni, szinte lehetetlen. Az ITF-fel azonban nagyon jó kapcsolatot ápol az SO International, így a Nemzetközi Tenisz Szövetség szakmai segítségévelbevezettük az un. ITN-t (International Tennis Number), amely egy képesség és tudásszint szerinti besorolást nyújt Roger Federertől egészen a kezdő SO teniszezőkig, mindenkinek. Ma már ezzel a mérőszámmal lehet csak nevezni nemzetközi SO tenisz versenyre és ez szuper, csak ennek használatát még meg kell tanítani az SO programoknak.

– A 2015-ös és a 2019-es SO Nyári Világjátékok tapasztalait hogyan lehet tovább fejleszteni a berlini játékokra és az addig hátralevő négyéves időszakra?

–Los Angelesben két versenyzővel, míg Abu Dhabiban négy versenyzővel indultunk. Mindenki fejenként 8-12 meccset játszott, 2 versenyszámban. Ez rengeteg. Volt, amikor egyszerre hárman is a pályán voltak, így térfélcseréknél rohangáltam az egyik pályáról a másikra. Szerencsére mindenki a legjobb formáját hozta és simán nyert. Na de ez azért húzós volt egyedül. Tervezek a következő világjátékokra partner játékost vinni, így kicsit más lenne a koncepció.

– Milyen reformokat, változtatásokat szükséges bevezetni a speciális olimpikonok számára érvényes versenyrendszerben?

– Az elmúlt három hónapban számos szabálymódosítási javaslatot kaptam véleményezése Miroslaw Krogulec SOEE Sportigazgatótól. Tulajdonképpen majdnem minden javaslattal egyetértettem, de mindent nem lehet megvalósítani. Van, aki a coachingolás (meccs közbeni tanácsadás) lehetőségeit, mások az ITN besorolást, vagy a divízionálás menetét változtatnák meg. Véleményem szerint a coachingolást lenne szükséges egyszerűsíteni, hiszen szakágunkban állandó probléma, hogy a tenisz számolása bonyolult, és ha nincs senki, aki irányítja, tájékoztatja a játékost az eredmény állásáról, rámehet a meccs a rosszul értelmezett eredményre. De alapjában véve már egész korrekt a tenisz szabályzat, hiszen rengeteget “pofozgatjuk”.

– Itthon nagy sikerrel zajlanak évről-évre az SO teniszversenyek és az SO Európai Tenisz nap rendezvényei. Melyek a legfontosabb üzenetei ezeknek az eseményeknek és mire számíthatunk az év hátralévő részében, valamint 2020-ban?

– Az elmúlt évek során rengeteg nemzetközi kapcsolatot sikerült kialakítanom. Ez köszönhető persze annak, hogy sokat dolgozom az SO International és az SO Europe/Eurasia szakembereivel, de biztosan annak is, hogy szeretik a magyar sportolókat. Idén Sárosi Balázs és Kelemen Zsombi is nagy kedvenc volt Abu Dhabiban, de tavaly a Dominikai Köztársaságban a világbajnokságon – ahova az SO Latin America meghívására és rendezők költségén utazhattunk – Begovics Éva és Böröcz Gabriella (partner játékosunk) volt a favorit. Idén a spanyolok hívtak meg minket és az olaszokat a Rafa Nadal Academy központjában zajló nemzeti bajnokságukra, illetve Dél-Karolinába is mehetnénk októberben, a Van der Meer Academy Tennis jubileumi versenyére, de azt most lemondtuk. Jövőre talán. Szóval rengeteg lehetőség van fejlődni és van hova.

sebestyen kata 2A 2019-es világjátékok magyar teniszcsapata: Sárosi Balázs, Keresztesi Alexandra, Orbán-Sebestyén Katalin, Cservenka István és Kelemen Zsombor

 

– Milyen terveid vannak? Hogyan segítenél a versenyzők képzésében, toborzásában?

– Szerencsére vannak, akik komolyan gondolják a teniszt. Nem könnyű önkéntes edzőket találni, de vannak sportolóink, akik hál’ istennek tudják finanszírozni az edzésüket. Terveim között szerepel a magyar sportolók ITN “vizsgája”, hogy mielőbb tisztában legyenek azzal, hivatalosan milyen szinten állnak. Egy nemzetközi tanulmány is folyamatban van, ahol szeretném felmérni az SO-teniszedzők kompetenciáit, hogy mind hazai, mind világviszonylatban sikerüljön minél több szakembert megnyerni a sportágnak. És van egy nemzetközi teniszrendezvény-tervem is, de erről még nem beszélhetek.

- Egyre nagyobb hangsúlyt kap az egyesített sport az SO keretein belül. Teniszben milyen tervek vannak erre vonatkozóan Európában, a világon, hazánkban?

- Dübörög az Inclusion Revolution a nemzetközi SO-ban. Itthon számos sportágban már nagyon sikeresek vagyunk az egyesített sport terén. Ilyen például a kosárlabda vagy a labdarúgás, de rendkívül jól szereplünk asztaliteniszben és bowlingban is. A tenisz, bevallom, ezen a téren le van maradva. De ígéretet tettem, hogy idén erre már nagyobb hangsúlyt fektetek. Lesz még két versenyünk, ahol már szervezünk “unified doubles” versenyszámot. A nemzetközi szakértői csapatunk tavaly, a világbajnokságon kísérleti jelleggel elindította az ún. “Unified Team Competiton” nevű versenyszámot, ami egyfajta csapatbajnokság. 2 egyéni és 1 páros meccs összeredménye alapján számítják a végeredményt. Jó ötlet, mert csapatsportot csinál a teniszből, főként, ha az ráadásul egyesített. Mi a hatodik alkalommal megrendezett Európai SO tenisznapot szerveztük eddig az inklúzió jegyében, ahol hírességek szálltak be párnak.


- Tervezel egyesített párost indítani Világjátékokon, ha erre lehetőség nyílik?

- Persze, de ezt korábban már említettem. A lényeg, hogy az egyesített sporté a jövő, mind a nemzeti mind a nemzetközi SO teniszben, de nemcsak a teniszben, nemcsak a sportban, hanem az oktatásban és a mindennapi életben is. Az elfogadás nagyon fontos, de szerencsére ezt is egyre többen látjuk így.

sebestyen k 3

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső