Két 2001-es születésű magyar fiatal vág neki a vasárnap rajtoló korosztályos US Open küzdelmeinek.

Nagy Adrienn és Makk Péter egyaránt karrierje utolsó juniortornáján szerepel, párosban mind a ketten esélyesek. Akár a végső győzelemre is.

 

Gy. Szabó Csilla írása * A vasárnap rajtoló korosztályos amerikai nyílt teniszversenyt közvetlenül megelőző két első kategóriás viadalon ugyan inkább párosban remekelt az idei két magyar US Open-induló, Nagy Adrienn és Makk Péter, mégis mind a ketten bizakodóan várják teniszkarrierjük utolsó junior-versenyét Flushing Meadows-ban. Tehetik is, hiszen a korosztályos top30-ban mondanak búcsút a gyermekéveknek, előbbi pillanatnyilag 27. a leányok nemzetközi rangsorában, míg utóbbi a 22. helyen áll a fiúk mezőnyében.

− Amikor Adrienn 14 évesen megkezdte az ITF-es versenyzést, minden évben voltak apró céljaink, az igazi sikernek azonban azt tekintettük volna, hogyha négy év alatt a korosztályos top ötvenbe, legjobb esetben a top harmincba is bejut. Úgy éreztük, ha ez sikerül neki, akkor reális egy felnőttkarrierbe kezdeni. Adri mindezt valóra váltotta, sőt kicsit tovább is ment, hiszen a 19. helyezés jelentette idén a karriercsúcsát. Hogyan is értékelhetném másképp a most lezáruló junior pályafutását, mint a legnagyobb megelégedettséggel – tekintett vissza az elmúlt évekre honlapunk kérdésére Csurgó Virág a New Yorki-i sorsolást megelőzően. Az edző-édesanya, aki maga is kiváló játékos volt, a ranglistapontok mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy az MTK-Budapest játékosa mindeközben párosban Grand Slam-tornát nyert Ausztráliában, Orange Bowlt az Egyesült Államokban, A-kategóriás viadalt Milánóban és még sorolhatnánk az eredményeket, amelyek korosztálya legjobbjai közé repítették.

– Nehéz évek voltak, rengeteg áldozattal járt, de az igazi meló csak most következik a felnőttek között. Célunk, hogy ősztől a jól szervezett, inspiráló, korosztályos csúcstornák hangulatát meg sem közelítő 15 és 25 ezres ITF felnőtt viadalok sűrűjén viszonylag hamar átverekedjük magunkat, hiszen az egy igazi daráló. Csak az léphet felsőbb osztályba, aki épen és sértetlenül kikerül belőle. Ezt Adri is tudja, s mi lélekben és edzésmódszerben egyaránt igyekszünk felkészíteni az előtte álló kemény hónapokra.

Mindez persze még a jövő, még ha közeli is. A jelen viszont New York-ban van, Csurgó Virág pedig lelkiekben próbálja leginkább megerősíteni leányát-tanítványát a US Open egy hetére. Egyéniben a washingtoni előversenyen három meccset is nyert Adrien, s a negyeddöntőből is tovább léphetett volna, ha jobban megy neki a játék. A montreali utolsó felkészülési tornán viszont már az első körben búcsúzott és párosban is csupán egy kört ment „kedvenc” partnere, Natsumi Kawaguchi oldalán, akivel az év elején együtt nyerték meg az Australian Open korosztályos versenyét. Csurgó Virág szerint borzasztó rossz sorsolásuk volt Kanadában, az amerikai bajnokságon azonban talán a szerencse is melléjük áll majd.

− Az utóbbi néhány hétben nem ment úgy a játék, mint ahogy szerettem volna, ennek ellenére örülök, hogy ismét itt lehetek, hiszen mindig is megtiszteltetésnek éreztem, hogy Grand Slam torna főtábláján játszhatok. Így van ez most, rutinos résztvevőként is. Ez lesz az utolsó junior fellépésem, ezért nem szeretnék nagy terheket a vállamra tenni, felszabadultan akarok játszani, élvezni a részvételt és egy jó versennyel búcsúzni – latolgatta az esélyeket hetedik korosztályos GS-viadala előtt Nagy Adrienn, aki elismerte, hogy párosban a torna egyik esélyesének számítanak japán társával. Elkiabálni azonban semmit sem szeretne, inkább alázattal készül az előtte álló utolsó nagy junior-megmérettetésre. Édesanyja, Csurgó Virág a pálya széléről támogatja elhatározásában, míg az edzői csapat másik tagja, Nagy Tamás Budapestről adja majd a tanácsokat, ha a lányoknak szüksége lesz rá.

A másik magyar fiatal, Makk Péter ezzel szemben eddigi junior-karrierje egyik legnagyobb sikerét érte el Washingtonban, ahol a brit Arthur Fery oldalán párosgyőzelmet ünnepelhetett. Második kategóriás viadalokon ugyan ez már korábban is sikerült, ám első kategóriáson még soha. S mivel győztes csapaton nem tanácsos változtatni, a magyar fiú a US Openen is Fery oldalán lép pályára. Mégpedig igencsak vérmes reményekkel.

− Nagyon jól megy együtt a játék, remekül megértjük egymást a pályán, a tornagyőzelem erre a legjobb példa – jelentette ki határozottan Makk Péter, aki már tavaly is indulhatott volna New York-ban, ám akkor még úgy döntöttek edzőjével, Palágyi Miklóssal, hogy szakmai szempontból korai lenne még a mélyvízbe ugrani. A taktika bevált, a Nemzeti Edzésközpontban készülő fiatal a héten a 22. helyen érte el juniorkarrierje legjobb ranglistahelyezését, s idén a korosztályos Roland Garros egyéni negyeddöntőjével tette le igazán névjegyét a fiatalok mezőnyében.

S bár ott salakon játszottak, ami a magyar fiatalnak sokkal inkább kedvező, azért a keményborítás sem veszi el kedvét. Az amerikai előversenyen ugyanis nemcsak párosban teljesített remekül, de egyéniben is három kört ment, hasonló körülmények között.

– Egy héttel később, a kanadai tornán egy meccset nyertem, a másodikon pedig egy szervagémen ment el a találkozó, salakon szerintem épp fordítva történt volna. Viszont színvonalas, jó mérkőzést játszottam az olasz Maestrelli ellen, a nézők is megtapsoltak, ami nagyon jól esett és önbizalmat ad a most kezdődő sorozathoz. Az utolsó pillanatokban rengeteget gyakoroltam a szervámat, ha az menni fog, akkor nagy baj nem lehet. Az ütéseim jól mentek eddig is, élvezni szeretném ezt a hetet, minél tovább jutni az egyéni versenyben, a párosban pedig nem titkolom, hogy nyerni szeretnénk!

Makk Péter az ITF tehetséggondozó programjának keretében nemzetközi csapattal érkezett Amerikába, edzőjével, Palágyi Miklóssal azonban minden nap megbeszélik a teendőket. A magyar szakember egyetlen fontos dolgot mondott tanítványának amikor útjára engedte: „Meglátod, a US Openen a nagy egész minden apró kockája pontosan össze fog állni!” A fiatal játékos pedig meggyőződéssel hisz edzője szavaiban, és ez így volt akkor is, amikor az év elején már nagy eredményeket jósolt a számára. Még akkor is, ha maga kevésbé hitt benne:

− Az év elején semmiképpen sem gondoltam volna arra, hogy eljutok a 22. helyig, éppen ezért csak pozitívan tudom értékelni a juniorkarrieremet. Ami pedig ezután jön, arra leginkább fejben kell majd felkészülnöm, a tizenöt és huszonötezres ITF-tornákon a lehető leggyorsabban szeretnék majd túljutni.

A felnőtt stratégia tehát már mindkét magyar fiatal fejében összeállt. Ám előbb még egy eredményes New York-i héttel koronázhatják meg eddigi korosztályos sikereiket.

*

Elkészült a 64 nevet tartalmazó egyéni főtáblák sorsolása. A vasárnapi programban nem szerepel magyar vonatkozású mérkőzés.

A fiúknál 16. helyen kiemelt Makk Péter első ellenfele a kvalifikációból érkezett francia Giovanni Mpetshi Perricard lesz, aki az ATP felnőtt világrangsorban az 1537. helyen áll. A győztes az amerikai Nanda és az ukrán színekben induló Vanhelsboim meccsének továbbjutójával küzdhet a legjobb 32 között.

 Nagy Adrienn a 14. kiemelt orosz Anasztazia Tyihonova (felnőtt világranglistája 721.) ellen kezd, a találkozó győztesére az indonéz Nugroho vagy a selejtezőből feljutott amerikai Grishuk vár.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső