Ha lenne ilyen cím, akkor az idén legtöbbet fejlődött utánpótláskorú játékosét minden bizonnyal Drágár Péter érdemelné ki.  A nyíregyházi születésű, Floridából másfél évvel ezelőtt hazaköltözött teniszező most Papp Sándor tanítványa a Budai Tenisz Centrumban, korosztályos bajnoki ezüstérmet nyert a napokban.

Drágár Péter és edzője, Papp Sándor a Budai Tenisz Centrumban

Gy. Szabó Csilla írása *  Egy év alatt lett az U16-os fiúválogatott tagja, a Tennis Europe korosztályos ranglistáján pedig az 1500-on kívülről került a top100-ba.

Alig egy évvel ezelőtt vette át a nyíregyházi születésű és gyermekkorában Amerikát is megjárt Drágár Péter felkészítését Papp Sándor, s máris nemzetközi ranglistahelyezésekben mérhető a fiatal játékos fejlődése. A Budai Tenisz Centrumban edző 16 esztendős teniszező, a Tennis Europe korosztályos összevetésében még az ezerötszázon is kívül volt 2018 végén, most pedig a 92. helyen található. Idén tavasszal kezdte meg az ITF-versenyeken való indulást, s bár egyéniben a juniorviadalokon még nem sikerült meccset nyernie, az ősztől már ott is bizonyítani szeretne. Az U16-os fiúválogatottat Németországba, a korosztályos csapat Európa-bajnokságra elkísérő szövetségi edző, Gulyás István szerint Drágár Péter az a játékos, aki az elmúlt időszakban a legtöbbet fejlődött a fiatalok közül.

– Ezt a véleményt én is csak megerősíteni tudom, hatalmas munkát végeztünk Petivel az elmúlt egy esztendőben – beszél a közösen átélt időszakról Papp Sándor, aki egy sérülést követően, szinte a nulláról hozta fel tanítványát a korosztályos válogatott szintre. Technikailag a tenyeresét és a szerváját kellett az alapoktól újraépíteni, és az erőnléti állapotán is volt mit javítani. Sem az edző, sem a tanítvány helyzete nem volt tehát irigylésre méltó, ám ebbe egyikük sem nyugodott bele. Még akkor sem, amikor a nyíregyházi fiú, elkötelezettsége ellenére is kételkedett a sikerben. Mestere ilyenkor lelkileg is mellé állt.

– Az elején bizony elég gyorsan elfáradt, s bár akkor is akarta a sikert, hamarabb beletörődött a helyzetbe. Az elmúlt egy évben ezen a téren is hatalmas változáson ment át, ami a mi sportágunkban különösen fontos. A technikai, erőnléti, és mentális fejlődés mellett tavasszal egy jól megalapozott, tervszerű versenyprogramot állítottunk össze neki. A szülők ezt maximálisan támogatták, s így juthattunk nyárra az európai korosztályos top százba, jóllehet ezt csak az évvégére tűztük ki célul.

A sok mérkőzésnek köszönhetően a hazai U16-os ranglistán is a második helyre lépett fel Kalocsai Péter mögé, s így biztos helye lett a nemrégiben korosztályos csapat Európa-bajnoki selejtezőn részt vett fiúválogatottnak. A britek elleni nyitótalálkozón ugyan vereséget szenvedett egyesben Derrick Chentől, ám a szemtanúk szerint remekül állta a junior világranglista 304. játékos rohamait, párosban pedig Boros Attila és Kalocsai Péter oldalán is nyerni tudott. Utóbbi, svájciak elleni 2-1-es győzelemnek köszönhette a magyar együttes a selejtezőcsoport 6. helyét.

Javítani való persze még mindig akad jócskán. Papp Sándor szerint a hibák kezelését kell jobban megtanulnia tanítványának és a pozitív gondolatok erejét is jobban kellene használnia. A pályára történő határozott belépésekre, a dinamikus előretörésekre és a röpték felépítésére különösen nagy figyelmet fordítanak a jövőben, s a mester azt sem bánná, ha legalább két-három kilónyi izom is felszaladna tanítványára. No persze, a gyorsaságának megtartása mellett.

− Az ITF-mezőnyt vettük célba ősztől, de tudom, hogy nagyon nehéz meccsek állnak előttem, fel kell nőnöm ahhoz a szinthez – állapítja meg önkritikusan a 16 esztendős fiatal, aki a családi hagyományokhoz híven focista szeretett volna lenni, ám 7 éves korában, nővérét, Petrát követve ismerkedett meg végül a tenisszel, Nyíregyházán. Egy amerikai nyaralás és a helyi teniszakadémián eltöltött röpke edzőtábor azonban annyira megtetszett Drágáréknak, hogy végül mindannyian Floridába költöztek. Másfél éve tértek vissza a szabolcsi városba, tavaly óta pedig a hétköznapokat a szülők és a nagyszülők segítségével Budapesten, a BTC-n töltheti a most már teniszezői álmokat kergető játékos.

Tiszta fejjel kell majd pályára lépnem és mentálisan nagyon erősnek maradni. Az a mezőny már nem hasonlítható a Tennis Europe korosztályos versenyein indulókéhoz, keményen ütnek az ellenfelek, hosszan kell pörgetni, de ezt a stílust egyébként is szeretem.

Az átállás első fél évéről Drágár Péter is elismeri, mennyire nehéz volt. Kitartásra és türelemre volt szüksége, és hosszú órák magányos edzéseire. A hivatalos gyakorlásokat követően mindig hozzátett napi két-három kosárnyi szervát a kiírt adaghoz.

− Az első két év után nagyon jól beilleszkedtem Floridában is, megtanultam a nyelvet, az edzők pedig mindig mosolyogva, vidáman tartották az edzéseket. Ha valamit elrontottunk, azt mondták, sebaj, legközelebb majd kijavítjuk. Jó edzők voltak, de kicsi gyerekként nem igazán láttam át, mire is van szükségem. A teniszt mindenesetre úgy megszerettették velem, hogy tizenegy-tizenkét éves korom óta más sem jár a fejemben, csakhogy én is profi lehessek egy napon. Korábban Federer stílusa tetszett, ma már azonban Dominic Thiem áll hozzám közelebb. Modern, agresszív, pörgetős, én is ezt szeretem – emlékszik vissza a floridai Sarasota-ban töltött évekre s az ottani tapasztalatokra Drágár Péter, nem megfeledkezve jelenlegi példaképe megemlítéséről sem.

A rövidtávú célok azonban ennél pillanatnyilag sokkal visszafogottabbak. S bár Papp Sándor szerint a négyes és ötös szintű junior ITF-viadalokon azért már most nyeregetni fog tanítványa, a három hazai viadalon való szereplés nagyban meghatározza majd a folytatást. Ám abban edző és játékosa egyaránt biztos, a következő hetekben sem állhat meg a kemény munka. Sőt. A nemzetközi porondhoz még színesíteni és gyorsítani kell a fiatal teniszező játékát.

− Idén elsősorban tapasztalatot és pontokat szeretnék gyűjteni, hogy jövőre már legyen rangsorom és felléphessek a létra első fokára. Azután lépésről lépésre, egyre magasabbra szeretnék jutni! – jelöli ki saját útját határozottan, de alázatosan Drágár Péter.  

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső