A nemzetközi ranglistapontokat érintő idei szabálymódosítások kapcsán hétfőn nyilvánosságra hozott legfrissebb ATP és WTA összevetés nem kevés meglepetést tartogatott.

A visszamenőleges hatállyal, májusban hozott újabb módosítás eredményeként két magyar fiatal is egyik napról a másikra száznál is több hellyel lépett hátrább.

 

Gy. Szabó Csilla írása * Az MTK-s Nagy Adrienn és Piros Zsombor esete azonban valójában az érem két, teljesen különböző oldala.

Az ATP és a WTA hétfői legfrissebb világranglistája két fiatal magyar teniszező számára is kellemetlen meglepetéssel szolgált. A 19 esztendős Piros Zsombor 148 helyet zuhant vissza, a 18 éves Nagy Adrienn pedig még nála is többet 216-ot. Pedig egyikük sem tétlenül, a jó szerencsében bízva várja a felnőtt mezőnybe való előrelépés lehetőségét, mindketten hónapok óta, szinte szünet nélkül versenyeznek. Az idei többszöri szabálymódosítások azonban egyértelműen szembe állítják a szakmai érdekeket a ranglistapontok megszerzéséhez szükséges versenynaptár összeállításával. 

A két fiatal esete persze két különböző történet, ahogy a női és a férfi pontrendszer is igen sokban különbözik egymástól. Ám abban mindenképpen lehet párhuzamot vonni kettejük között, hogy az új szabályok miatt az utóbbi időszakban tett erőfeszítéseik egy része mindenképpen kárba veszett, ráadásul éppen karrierjük egyik igen érzékeny szakaszában. Nagy Adrienn utolsó éves junior versenyzőként éppen azért indult több korosztályos versenyen, mert az új regula szerint a felnőtt 25 ezres ITF-tornákra még nem fért fel, a 15 ezreseken pedig nem gyűjthetett volna WTA-pontokat. Az előírások azonban májusban megváltoztak, ráadásul visszamenőleg, így akik a gyengébb tornákon szorgoskodtak, augusztus elején örömmel konstatálhatták jobb ranglistahelyezésüket.

−Szerencsére csak rövidtávú a veszteség, a szabályok részbeni visszaállításával ki fog egyenlítődni a mezőny, az lett volna a katasztrófa, ha a januári új szabályok életben maradtak volna – mondta el honlapunknak Adrienn új WTA-helyezésével kapcsolatban édesapja és edzője, Nagy Tamás, aki számára jelenleg sokkal nagyobb probléma, hogy leánya most végetért U18-as csapat Európa-bajnokság döntőjében játszva, már a tizenkettedik hetet versenyzi végig. – Immár ismét átjárható a rendszer, nekiállunk majd a tizenötezreseknek és szépen haladunk felfelé. A juniorok közötti előkelő helyezésének köszönhetően szabadkártyákra is pályázhatunk, igaz, a korábbi öt helyett jelenleg csak hármat kaphatnak a top százas fiatalok. Az azonban bennünket is elkeserített, ahogyan az események zajlottak idén a pontszámítással kapcsolatban. Fiatal játékosok esetében, mint amilyen Adrienn is, különösen nagy felelőtlenség bizonytalan és igazságtalan helyzetet teremteni. Végig tartottuk benne a lelket, és most is csak az előttünk álló feladatokra koncentrálunk. Néhány hét múlva, a US Opennel zárja utánpótlás-karrierjét, remélem minél eredményesebben.

A nemrégiben U21-es meghívásos európai versenyt nyert Piros Zsombor ezzel szemben már két éve a felnőttek között küzd az előrehaladásért, 2017. június 12-én lépett be az ATP ezres listájába, majd megingás nélkül érte el tavaly karácsonykor a 338. helyezést. Azóta folyamatosan a háromszázasok klubjában tartotta helyét, egészen hétfőig, amikor is a 366.-ról, az 514.-re csúszott vissza. Többen úgy gondolták, hogy védendő pontjai miatt zuhant ekkorát, pedig egészen más áll a történtek hátterében. Az elmúlt hónapokban a Challenger-tornákon kevesebb pontot gyűjtött, mint a gyengébb 25 ezres ITF-viadalokon játszó, és a szabálymódosításnak köszönhetően most visszamenőleg is kompenzált vetélytársak.

− Egy sportolónak oda kell állnia, és az érvényben lévő szabályok között kell a legjobbnak lennie. Ez az alapelvem. Most mégsem tudom eltitkolni a történtek miatti keserűségemet – vélekedik Piros Attila, az éppen Olaszországban, egy Challenger-tornán versenyző Piros Zsombor édesapja és edzője. – Ráadásul visszamenőleg hoztak úgy döntést, hogy a játékosnak esélye sem volt a javításra. Szakmai szempontból jó útra indultunk azzal, hogy a nehezebb utat, a nehezebb tornákat választottuk, ezzel a ranglista-helyezéssel azonban ősztől vissza kell lépnünk az ITF- versenyekre. Sajnálom Zsomit, hiszen az ő tapasztalatlanabb, fiatal lelkével nehéz megértenie, ami történt. A saját szemszögéből nézve nem hibázott, miközben egy tollvonással százötven helyet zuhant. De eddig sem riadtunk vissza a nehézségektől, most sem fogunk. Folytatjuk a munkát és ott indulunk, ahol lehetőségünk lesz rá.

Piros Zsombor esetében az a furcsa helyzet állt elő, hogy éppen azért járt rosszul, mert tudásának köszönhetően idén sikerült a Challenger-tornákon való indulás jogát kiharcolnia. Összesen tizenkettőn játszott eddig, hét alkalommal nyert az első körben, egyszer pedig a harmadikig is eljutott. Egyetlen egyszer sem kapott ki olyan játékostól, aki a legjobb 250-en kívül lett volna. Ha csak kicsit is gyengébben szerepel és idén még marad az ITF-tornákon, most ő örülhetne egy jobb helyezésnek. A jelenlegi pontszámítás alapján ugyanis egy Challengeren elért három győzelem csak tizenöt pontot ad, egy 25 ezres ITF-viadal győztese által nyerhető 20 ponttal szemben. Pedig micsoda különbség van a két teljesítmény között! Éppen ezért, aki hosszútávon gondolkodik, annak utóbbi semmiképpen sem lehet alternatíva, a fejlődés kulcsa az erősebb tornákon, jobb ellenfelek elleni meccsekben rejlik.

− Annyival könnyebb lesz a helyzetünk, hogy jobban tervezhető lesz a programunk – fűzi hozzá Piros Attila, aki továbbra is úgy gondolja, szakmai szempontból az általuk választott nehezebb út volt a megalapozottabb. Bár azt is elismeri, kezdetben az ITF-tornák sem lesznek könnyűek, s még az is előfordulhat, hogy a kvalifikációból kell majd Zsominak indulnia. Ám ez csak az első hetekben jelenthet majd némi nehézséget.

S hogy várhatóak-e ismét szabálymódosítások? Erről a nemzetközi szövetségben jártas szakemberek azt mondják, a szeptemberi tisztújítás előtt semmiképpen. Azt követően pedig leginkább attól függ majd az irányvonal, ki került az ITF élére…

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2019

Pályakereső